13 tipp, hogyan tervezzen magának szép kertet

Ön is szeretné, ha  a ház mögötti ágas-bogas kert egy igazi földi paradicsommá alakulna? Bármily hihetetlen, de az álomkerthez nem feltétlenül kell nagy dolog: sokszor egy kis apróság teszi igazán otthonossá, sajáttá a faunát . Ha tudni akarja, hogy pontosan mitől is válik majd igazán hívogatóvá a ház mögötti zöld terület, akkor ezt az ötlettárat Önnek írtuk! Bemutatunk 13 dolgot, amitől a kertje igazán egyedi lesz.

Ahány ház, annyiféle kert létezik. Mindegyik más és más adottságokkal rendelkezik, így nehéz egyértelműen megfogalmazni, hogy pontosan mire is van szükség az álomkert kialakításához. Ennek a blogbejegyzésnek a célja nem is az, hogy bemutassuk egyetlen követendő példát, hanem, hogy ötleteket adjunk, inspiráljuk, hogy az Ön kertje  milyen kisebb-nagyobb változtatásokkal lehet igazán otthonos és mesebeli.

1. Hangulatos lugas

A lugasoknál aligha találni szebb és praktikusabb díszítőelemet a kertbe. Szinte mindegy, hogy milyen futónövény díszíti, a boltívnek köszönhetően a végeredmény mindenképp mesés lesz. A lugasok nem csak, hogy esztétikusak és romantikus hangulatúak, de nagyon hasznosak is: tökéletes árnyékot biztosítanak, ráadásul természetes módon, így érdemes teraszok, hintaágyak fölé tervezni őket. A féltetőkkel ellentétben nemcsak az árnyékról, de a levegő páratartalmáról is gondoskodnak.

2. Sziklakert

A sziklakerteknek nagyon sok változata létezik: lehet szabályos és véletlenszerű is. Tévhit, hogy csak a szintkülönbséggel rendelkező kertekben lehet kialakítani őket, könnyedén létrehozhatók szinte bárhol, és rendkívül szép látványt nyújtanak. Ráadásul a gondozásuk meglehetősen egyszerű, így nem fog sok időt elvinni a szépség fenntartása. A szabálytalan felületű terméskövek különösen jól mutatnak bennük, így ezeket kár lenne kihagyni.

3. Bontott tégla a kertben

Kerti lámpa
Növények megvilágítása

A bontott tégla korántsem hulladék, sokkal inkább lehetőség arra, hogy valami újat hozzon létre. Tökéletesen alkalmazható fűszegélynek, vagy éppen egy kis kerti csobogót is készíthet belőle. A téglával akár a sziklakerteket is díszítheti, vagy építhet belőle egy igényes tűzrakó helyet, sőt, akár egy kerti asztal alapanyaga is lehet. A nyers tégla gyönyörű kiegészítő rusztikus, vagy természetes hatású kertekbe!

4. Mit kezdjünk egy törött cseréppel?

Eltört egy nagyobb cserepe? Ne dobja a kukába! A virágok közé téve használhatja dísznek, vagy éppen egy kis szökőkút egyik eleme is lehet. Akár törött állapotban évelő növény köré is kerülhet, a növény pedig majd a virágzáskor körülöleli a cserepet. A látvány igazán lenyűgöző lesz!

5. Alakítson ki egy romantikus kis zugot!

Nagyobb kertekben kifejezetten ajánljuk intimebb terek kialakítását. Építsen térkőből egy kanyargós kis utat, ami egy csodaszép kis padhoz vezet, körülötte bokrokkal és fákkal. Ízlés szerint az utat is övezhetik virágzó bokrok és fák is. Stresszesebb napokon igazán kellemes lesz kicsit üldögélni ezen a nyugodt helyen. Sőt! Akár családi fotók tökéletes háttere is lehet ez a mini paradicsom.

6. Privát fűszerkert

Színes évelő növények
Dísznövények a kertben

Miért is költene fűszerekre, ha az otthonában is ”beszerezheti” – ráadásul frissebb kiadásban! Hozzon létre egy pici fűszerkertet a konyha közelében, és neveljen fűszernövényeket házilag. Amellett, hogy ezek teljes mértékben bio összetevői lesznek az ételeknek, még az illatukkal is kellemesebbé teszik a kertben való tartózkodást. Akkor sem kell aggódnia, ha szűkös a hely a kertben, a saját kis fűszerkertet akár a falra is felteheti. Ehhez csak néhány deszkára, vagy lécre lesz szüksége, no meg pár felakasztható kaspóra.

7. Fém kiegészítők a kertben

Sokan úgy gondolják a fém anyaga egész egyszerűen nem illik a kertek összképébe, pedig valójában egy igazán stílusos eleme lehet a kertnek, ha jól válogatja meg. Fém edényekből, poharakból vagy bármilyen más tárgyból lehet akár egy világító test, vagy akár kaspó is. Ahhoz azonban, hogy időtálló legyen a belőle készült tárgy, érdemes előtte lekezelni a fémet, hogy ellenállóbb legyen a környezeti hatásokkal szemben.

8. Faládák egy rakáson

Megmaradt néhány faládája és nem tudja, mit kezdjen vele? Építsen egyedi sziklakertet belőle! A ládákat helyezze egymásra véletlenszerűen úgy, hogy minden szintre egyre kisebb láda kerüljön. Ültessen beléjük virágokat és növényeket és gyönyörködjön a látványban! Akárcsak a fém kiegészítők esetében, a faládáknál is szükséges egy előkezelés, hogy minél tovább ellenálljanak az időjárásnak. A ládákat mindenképp bélelje ki, hogy a föld és a víz ne szivároghasson ki a réseken keresztül.

9. A hangulatvilágítás előnyei

Kerti világítés
Esti fények a kertben

A nyári estéken nincs is annál jobb, mint amikor lágy fények világítják meg a kertet. De ki mondta, hogy a fények csak felülről érkezhetnek? Alakítson ki világítást a teraszt, vagy járdát szegélyező murva közé, amik így apró csillagokként fognak világítani a talaj mentén. Érdemes a világítótestek mellé, vagy mögé kisebb bokrokat ültetni, mert a fények gyönyörűen kihozzák majd a bokrok vonalait.

10. Farönkök, mint járda

A farönköket nagyon sokoldalúan felhasználhatja a kertben, akár még egy kis járdát is kialakíthat belőlük. A gyönyörű barna rönkök igazán jól mutatnak a zöld fű, vagy színes virágok mellett. Próbálja ki, mert a végeredmény egészen lenyűgöző lesz!

11. Farönk a falra

Ha pedig már a farönkök sokoldalú hasznosításáról esett szó, akkor nem mehetünk el amellett, hogy ezek a gyönyörű rönkszeletek akár a ház falát is díszíthetik! Teraszok mellett, kerti csobogó fölött, vagy bárhol máshol is jól mutatnak, ahol szeretne egy kis meleg hatást elérni.

12. Raklapból hintaágy

Az elmúlt években a raklapok újrahasznosítása igazán felkapott lett. Szerintünk is egy igazán egyedülálló tárgyról van szó, amit nagyon sokféleképpen használhat fel, egy kis ügyességgel például függő hintaágy is lehet belőle. Csak néhány méter erősebb kötélre, egy matracra, és néhány puha párnára van szükség, na meg persze egy erősebb faágra. Pillanatok alatt rögzítheti, és kedvére tovább díszítheti. Ezt nevezzük mi igazán stílusos kerti kiegészítőnek, ami ráadásul nagyon hasznos is – ki ne szeretne egy kicsit ringatózni a fák árnyékában egy hosszú nap után?

13. Bio bunker

kerti játékok
Egy szép tábla a falon.

Utolsó tippünkkel kifejezetten a kisgyerekes családoknak szeretnénk kedveskedni. Minden gyerek imád bunkert építeni, legyen az a házban, vagy éppen a kertben. Miért ne épülhetne ez a bunker növényekből? Nincs másra szüksége, mint néhány erősebb és hosszabb faágra, amit kúp alakban egymáshoz támaszt. Felül kösse össze őket jó szorosan! Borítsa be a kúpot vékony fémhálóval úgy, hogy az egyik oldala nyitott maradjon (ez lesz a bejárat). Ültessen a kúp aljának a tövébe futónövényeket és várjon türelemmel, hamarosan gyönyörűen befutja majd a növényzet a bunker vázát.

Reméljük, Önnek is segítettünk bejegyzésünkkel, hogy egyedivé és otthonossá varázsolja kertjét. Mi imádjuk ezeket az ötleteket, hiszen nem csak látványosak, de legtöbbjük igazán költségkímélő is. Ha pedig segítség kell a kert megtervezésében, vagy kialakításában akkor csak telefonáljon nekünk, mi pedig rekordidő alatt megvalósítjuk vágyait. Kellemes ötletelést kívánunk!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!