Kertfenntartás, kertgondozás

Mit várhat el kertészétől kertfenntartás esetén? Mik a kertgondozás feltételei, mit kell Önnek biztosítania, és mit adunk mi? Mik a kertfenntartás, kertgondozás árai? Számtalan kérdést kaptunk a témában, ezért most egy írásban igyekszünk mindent megválaszolni.

3 ok, ami a kertek elcsúnyulásához vezet

A szép kertet nem elég megépíteni, gondoskodni is kell róla – méghozzá a megfelelő rendszerességgel és szakértelemmel. Ellenkező esetben felveti a gaz, kipusztulnak a legszebb virágai, az egykor csodaszép kert pedig szomorú emlék csupán. A kertek megcsúnyulása általában 3 okra vezethető vissza:

  1. Sok kerttulajdonos az első időszakban komolyan gondolja a kertészkedést, kertgondozást. Ám ahogy telnek-múlnak a hetek, egyre kevésbé lesz kedve otthon is dolgozni. Ha a túlóra miatt későn ér haza, ha hétvégén kiruccanna a családdal, vagy ha télen leesik az első hó, akkor a kerti munka már inkább nyűgnek tűnik, amire könnyű azt mondani: „majd holnap megcsinálom!” Csakhogy a holnapból holnapután lesz, majd jövő hét, míg végül azt veszi észre az ember, hogy az egykor gyönyörű kert ma már inkább elrettentő példának néz ki.
  2. A fűnyírás, vagy a lehullott levelek összegereblyézése nem igényel túl nagy szakértelmet, de a kertgondozás során vannak olyan feladatok, ahova a lelkesedés már kevés. Ha metszésre, gazirtásra kerül sor, akkor egy laikus szintén okozhatja a szép kert elsatnyulását.
  3. Vannak, akik már az elején szakértő kezekbe adják a kertfenntartást, de a megbízott szakemberről kiderül, hogy nem ő a legmegfelelőbb. Előfordulhat, hogy nem végez el bizonyos feladatokat, vagy eleve csak a fűnyírást vállalja, esetleg ő is csak „hobbi-kertész”, aki szakszerűtlenül metszi meg a növényeket és ezzel tönkre is teszi őket.

Mindhárom szituáció teljesen érthető. A szép kerttel valószínűleg nem az volt az Ön célja, hogy még többet dolgozzon, hanem az, hogy legyen az otthonában egy hely, ahol megpihenhet és élvezheti munkája gyümölcsét. Fölösleges ehhez egy újabb szakmát kitanulnia, sokkal egyszerűbb, kényelmesebb, sőt, akár olcsóbb is, ha megbíz egy (hozzáértő) szakembert, aki leveszi a válláról a kertfenntartás terheit.

Mi a teendő a kertben? Kertfenntartási feladatok az év minden időszakában

Egy kert egész éves elfoglaltságot jelent, minden évszakban vannak vele teendők. Ez egyfelől rengeteg munkát jelent, másfelől a természet körforgását, a természetes ritmust viszi be az életünkbe. Én talán ezt szeretem legjobban a kertgondozásban, ezért ez számomra nem is igazán munka – de természetesen megértem, ha nem mindenki rajong érte 🙂

Kertgondozási munkák tavasszal

Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a tél mit hagyott hátra maga után: minden növény egyben átvészelte? Eltakarítjuk az avart, a növénymaradványokat, „átfésüljük“ a gyepet, felkészítjük a közelgő felfrissítésre. Újra elkezdjük öntözni a növényeket, beüzemeljük az öntözőrendszert.

A tavasz a metszés időszaka is, ilyenkor gondoskodunk arról, hogy növényeink megfelelően nőhessenek tovább. A talaj felengedése után megkezdődhet az átültetés, kiültetés, komposztot terítünk a talajra, és gondoskodunk arról, hogy a növények megkapják a szükséges tápanyagokat. Megalapozzuk a növényvédelmet is, ha kell, beszerezzük a szükséges permetezőszereket.

Kevesen gondolnak bele, de tavasszal nem csak a növényzetet érdemes átnézni a kertben, hanem a kerti bútorokat is: ilyenkor elővesszük őket, ha kell, letakarítjuk és kihelyezzük. Lehet, hogy a hosszú, éjszakába nyúló grillezésnek még nem jött el az ideje, de tavasszal is kellemes lesz kiülni egy kicsit a napfénybe, és feltölteni a szervezet lemerült D-vitamin raktárait.
Ha medence vagy kerti tó is van a kertben, akkor azt is érdemes átnézni kívül-belül, a vízforgatókkal, szűrőkkel, szivattyúkkal együtt. Ha valamit cserélni kell, ilyenkor még kifoghatunk nagyon jó szezon előtti akciókat.

Kertfenntartás nyáron

A jól karbantartott kert nyáron burjánzik, a konyhakert, a gyümölcsfák egymás után hozzák finom terméseiket. Ilyenkor azonban nem csak szüretelni kell, hanem gyomlálni is, hiszen a kedvező időjárásban a kéretlen növények ugyanolyan jól érzik magunkat, mint az odatelepített virágok. Nyáron fokozottan figyelni kell az időjárás-jelentést, és ehhez igazítani az öntözést – ha öntözőrendszere van, akkor pedig gondoskodni annak megfelelő beállításairól.

A burjánzó kert egyik hátránya, hogy bizony rendszeresen kell füvet nyírni! Elég csak egy pillanatra félrenézni, egyetlen alkalommal elnapolni a fűnyírást, és máris azt veheti észre, hogy gyönyörű kertje rendezetlen dzsungellé változott.

A kert gondozása ősszel

Az ősz a betakarítás, lelassulás időszaka: felkészülünk a hamarosan beköszöntő téli időszakra. Leszüreteljük az év utolsó finomságait, átszellőztetjük a földet, még utoljára gondoskodunk a pázsitról. Vannak növények, amiket ilyenkor kell elültetni, de az ősz végére már ezek is elfogynak.  Néhány növényt letakarunk, másokat beviszünk, és akadnak olyanok is, amiktől érzékeny búcsút kell vennünk. Leállítjuk és víztelenítjük az öntözőrendszert, leeresztjük a medencét. A kerti bútorok elpakolásával még várhatunk egy kicsit, hiszen ha van egy meleg pokróc, még egészen kora télig ki lehet ülni a reggeli kávéval vagy teával, vagy akár egy bögre forralt borral.

Szolgáltatásaink

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!