Hogyan kell térkövezni? Használati utasítás a tervezéstől egészen a telepítésig

térkövezés - kertepito.com

A térkő az egyik legkedveltebb burkolóanyag, hiszen rendkívül strapabíró, ugyanakkor nagyon stílusos is egyben. Szinte bármilyen formát kialakíthat belőle, segítségével kedvére alakíthatja kertjét, és megőrizheti vele annak szépségét. Ebben a cikkben hasznos tippeket osztunk meg a témával kapcsolatban!

Miért van szükség a kertekben térkőre?

A térkövet nagyon sokféleképpen használhatja fel kertjében. Gondoljon csak a terasz burkolására, vagy éppen egy kocsibeálló kialakítására…

•             Az aszfalt sötét színéért és durvaságáért, vagy az öntött beton nyers, befejezetlen hatást keltő kinézetéért kevesen rajonganak

•             A kültéri csempe burkolat jó megoldás lehet, de az idők folyamán a nap és az időjárás, valamint a rendszeres használat megmutatkoznak a felületen, ami előnytelenül hat a ház összképére.

•             A beton térkő az egyik legjobb megoldás!

De nem csak teraszok esetében érdemes számolni vele, hanem például ház melletti járdák, vagy kerti ösvények kialakításánál is, ahol nem szeretne sárban tapicskolni, vagy éppen a füves területet védené a sérülésektől. A beton térkővel bármilyen formát létrehozhat, ráadásul gyorsan lerakhatja, és igazán tartós hatást érhet el vele.

Nézzük, hogy mire lesz szüksége a térkövezés megkezdéséhez, és mikre érdemes odafigyelnie a munkálatok során!

Hogyan kell térkövezni? 5+1 lépés a szép felületek kialakításáért

Csak minőségi térkővel lehet szép kertet építeni
Profi térkő lerakás

0. Minden a tanulással kezdődik…

Nulladik lépésként fontos, hogy néhány alap dolgot tudjon a beton térkövekről:

•             A térkő készülhet szürke, vagy színezett betonból.

•             Az alapanyagok között megtalálható a természetes kő, a cement, a víz, színezőanyagok és más egyéb alapanyagok egyaránt.

•             A kiválasztott térkövek formája és színe minimális mértékben eltérhetnek egymástól, vagyis, ha látványos különbségeket tapasztal, az a termék rossz minőségével is magyarázható. Ez természetesen nem vonatkozik az antik hatású beton térkövekre, valamint az úgynevezett „őszi lomb” színű, és gránitos felülettel ellátott termékekre. Utóbbi esetében több szín véletlen keveredéséből kapják meg a térkövek színét. Ennek a típusnak a lerakása során érdemes a köveket véletlenszerűen összeválogatni a raklapokból, hogy a végeredmény természetes hatású legyen.

1. Termék kiválasztása és beszerzése:

Első körben ki kell választania, hogy milyen formájú, színű és stílusú térkövet/térköveket szeretne kertjébe. A választék igen széles, ráadásul a hagyományos beton térkövek mellett beszerezhető úgynevezett antikolt térkő is, amivel rusztikusabb hatást érhet el. Az antikolt térkő sarkai le vannak pattogva, kisebb-nagyobb darabok hiányoznak belőlük, így olyan érzetet keltenek, mintha már évtizedek óta a kert díszei lennének. Az ilyen stílusú térkő tökéletesen illik mediterrán, vagy vidékies hangulatú házak környezetébe.

Miután sikerült kiválasztani a térkő típusát, meg kell terveznie a mintázatot, a járda, vagy terasz formáját, és az ehhez szükséges színeket is ki kell választani. Ezt követően megkezdődhet a beszerzés! Érdemes minél szélesebb körben érdeklődni, ugyanis nagy eltérések lehetnek kereskedőnként mind a minőség, mind pedig az ár tekintetében.

2. Vegye át a terméket! Na, de nem akárhogyan…

Mint a legtöbb termék esetében, itt is fontos, hogy ellenőrizze a kézhez kapott áru minőségét, mennyiségét. A nagyobb sérülések, törések, vagy repedések, melyek a tárolás, vagy szállítás közben keletkezhettek, könnyen észrevehetőek. Ha ilyet tapasztal, minden esetben a forgalmazóval kell felvenni a kapcsolatot. Ha csak egyetlen elem is hibás, máris csúszik a kivitelezés, ne kezdje el addig a térkövezést, mert a reklamációt csak teljes, fel nem használt termék esetén fogadhatják el a cégek. Sajnos az ügyintézés néhány napba telhet, azonban ezzel elkerülheti, hogy anyagi kár érje Önt.

Térkő és lépcső

3. A termék leszállítása telepítése mindig egyszerre történjen!

Ezt a tippünket nem kényelmi szempontok magyarázzák, hanem fontos fizikai és kémiai tényezők, amelyek bizony az idő múlásával Ön ellen dolgoznak. A nagy időkülönbséggel gyártott és telepített térköveknél nagyobb valószínűséggel lesznek színbeli eltérések. Ez a jelenség többek között azzal magyarázható, hogy a felhasznált kavicsok, cement és az adalékanyagok színei eltérőek, valamint a beton kötési ideje alatt is változhatnak az időjárási körülmények, ami hatással van a kötési időre, ezáltal a termék színére is. Ez egy fontos információ, nem csak a vásárlásnál, hanem már a térkő kiválasztásánál is.

A kiállított termék és a kézhez kapott darabok között ugyanis lehetnek árnyalatbeli különbségek, de természetesen egy világos tónusú térkő megrendelése esetén nem elfogadható, ha Ön egy kifejezetten sötét színárnyalatot kap. Utóbbi esetben mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a forgalmazó céggel.

Térkő lerakás

4. Hogyan kell lerakni a térkövet?

Ha a beszerzés alatt mindent rendben talált, akkor megkezdődhetnek a telepítési munkálatok. A legtöbb kivitelezéshez hasonlóan itt is elengedhetetlen, hogy az alapoknál kezdje! Nem megfelelő alapok nélkül ugyanis az idők folyamán a térkővel burkolt felület károsodni fog, ami akár még beázást, vagy a falak felázását is vonhatja maga után.

Mindenekelőtt, el kell döntenie, hogy vízzáró, vagy vízelvezető burkolatot szeretne. Ennek függvényében kell kiválasztani és létrehozni a több rétegből álló talapzatot, amire később a szegélyek beültetése után a beton térkövek kerülnek majd. Ügyelnie kell a helyes fugatávolságra, ami plusz-mínusz 1 mm lehet, a térkő oldalán található távtartó szerint. Távtartó hiányában ez a távolság maximum 2-3 mm lehet. Amennyiben Ön vízáteresztő térkövet szeretne, akkor a speciális rétegrend mellett fontos, hogy a térkövek között 1-2 cm legyen.

Egy másik nagyon fontos lehelyezési szempontot, a térkövek raklapokról történő keverését pedig korábban már taglaltuk.

5. Hogyan NE tömörítsen?

Habár a beton térkövek rendkívül ellenállóak, a fugázóanyagban megtalálható apró szemcsék miatt egy fémlapos vibrátor komoly károkat tud bennük okozni a tömörítés során. Az apró szemcsék az erős nyomás és súrlódás hatására a térkő felületét felkarcolhatják, letörhetnek belőle darabokat, sőt, a tömörítő akár ketté is törheti azt, így bármennyire is kényelmes a fém verzió, használjon inkább gumilapos műanyag vibrátort erre a célra.

A jó hír az, hogy nincs minden veszve, ha a baj mégis megtörtént. A kisebb felületi karcok, sérülések a használat során, néhány hónap alatt eltűnnek majd, így nincs szükség költséges javításokra. De persze a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás a megelőzés és az ideális tömörítőeszköz kiválasztása.

A beton térkövek sokszínűségüknek, és a nagy ellenálló képességüknek köszönhetően valószínűleg sosem mennek ki a divatból. Megfelelő anyagok kiválasztása esetén, ha odafigyelt a telepítésre, valamint az időszakos, gondos karbantartásra köszönhetően, akár hosszú évtizedekig díszíthetik a kertjét, és otthona környezetét.

Reméljük ez a bejegyzésünk Önnek is segített abban, hogy megvalósíthassa a tökéletes szilárd kerti felületeket; következő írásunkban pedig azt is bemutatjuk Önnek, hogy miként gondozza a térkővel burkolt felületeit a hosszantartó szépség és minőség érdekében. A folytatással hamarosan jelentkezünk!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!