Füvesítés

Füvesítés

A füvesítés minden kerttulajdonos életének egyik legnagyobb kihívása. A türelmen és az időn kívül, nem árt némi szakértelem is az álmodott gyepszőnyeghez!

Füvesítés segítséggel

Egyetlen dolog biztosan közös minden kerttel is rendelkező ingatlantulajdonosban. Az az álmuk, hogy gyönyörű gyep legyen az udvaron. A füvesítés és a zöldterület karbantartása azonban sokaknak okoz gondot, annak ellenére, hogy nem túl bonyolult dolog. Ahogy sok más esetben, itt is az alapokon áll vagy bukik a siker nagy része.

Pontosan az előbb említettek miatt, talán nem is meglepő, hogy rengeteg megkeresést kapunk azzal kapcsolatban, hogy a füvesítés feladatát szeretnék ránk bízni a tulajdonosok. Hozzáértő kertépítőként ugyanis mi tisztában vagyunk azokkal az alapvető szabályokkal, és tennivalókkal, amelyeket feltétlenül szükséges betartani ahhoz, hogy a füvesítés sikeres legyen. Persze a kert későbbi gondozása is tartogat kihívásokat, de ezt a mi útmutatásunk alapján már tényleg bárki meg tudja oldani egy kis odafigyeléssel, így nem lesz csalódott az általunk végzett füvesítés után sem.

A füvesítés legnagyobb titka, és egyben sikere azon múlik, hogy a talajt megfelelően előkészítsük. Ha régóta elhanyagolt, elvadult területről van szó, akkor totális gyomirtózással kell kezdeni a munkafolyamatot. Ki szeretné, ha a füvesítés után a gazok uralnák el ismét a területet, nem igaz? Ezek után a terület korábbi funkciójától függően a felső talajréteget le kell hordani, vakondhálót lefektetni, majd a megfelelő vastagságú termőtalajt elteríteni. Tulajdonképpen ezeken az előkészítő munkálatokon múlik a siker.

Nyugodtan ránk bízhatja a nehezét!

A fentieken kívül fontos még az is, hogy a későbbi igénybevételnek megfelelő fűmagot válasszunk. Kisgyermekes családoknak, akik aktívan használják a kertet, az a legésszerűbb, ha sport vagy golf fűmagot választanak. Ha inkább pihenőkertet szeretnénk, akkor egy vékonyabb szálú fű lesz a legjobb, hiszen sokkal szebb látványt nyújt ez a fajta díszfű.

A Durucz Kert Bt. a terep előkészítésében, a megfelelő fűmag kiválasztásában, az öntözőrendszer kiépítésében, a fűmag elvetésében, és az utána következő munkálatokban. A fűmagok hengerelése, a szakszerű gereblyézés, és a fűmag kikeléséig a föld nedvesen tartása roppant fontos a füvesítés kezdetén.

Mikor érdemes nekilátni fűmagot vetni, és hogyan gondozzuk a gyepet?

A füvesítés szempontjából a legkedvezőbb időszak a mi éghajlatunkon az augusztus közepétől szeptember közepéig tartó időszak, illetve a március, április, amikor már enyhe idő van, vagyis a talaj hőmérséklete eléri legalább a 6 fokot.

Amikor a kikelt magokból kb. 4-5 cm magasságú fű nő, megejthetjük az első fűnyírást, a későbbiekben pedig a növekedés ütemében kell elővenni a fűnyírót, és szép lassan csökkenteni a vágási magasságot, ahogy erősödnek a szálak. Az időjárás függvényében, a rendszeres öntözésről se feledkezzünk meg – ezért is jó ötlet, ha öntözőrendszert is telepítünk, amelynek használatával rengeteg időt spórolhatunk, és tényleg csak élvezni kell a kertet. Évente egyszer a gyepszellőztetést is meg kell ejteni, ha azt szeretnénk, hogy a füvünk továbbra is szép, sűrű, és egészséges maradjon.
Ha úgy gondolja ez túl nagy feladat, hívja a Durucz Kert Bt.-t, és mi megoldjuk a füvesítés problémáját Ön helyett!

fuvesites-elokeszitese

Füvesítés menete

A füvesítés menete nagy vonalakban minden fűfajtánál megegyezik, azonban mindnek megvan a maga szeszélye. Van, amelyik jobban kedveli a nedves talajt, akad, amelyik inkább több napfényre vágyik – a füvesítéshez elengedhetetlen, hogy jól ismerjük a kiválasztott fűmagfajtát, és a kertünk adottságait, másként az elképzeléseink és a valóság mást mutatnak majd.

A fűmag kiválasztása

Ahhoz, hogy kertjében mindig zöldellő, mesébe illő pázsitot varázsolhassunk, fontos tisztázni annak későbbi funkcióját is. Csupán dekorációs eszköz a gyep, vagy terhelve lesz? Ha lesz, milyen szinten? Az alacsony terhelhetőségű fűmagok ugyanis idejekorán kikophatnak egy átlagos család kertjéből.

Lehetőségek felmérése

 

Állandó napsütésnek van kitéve a kert? Esetleg a nap nagy részében árnyékos? A fűmag kiválasztásakor figyelembe kell venni azt is, hogy a választott fűmag mennyire tűri a száraz, tűző napsütést, vagy épp annak hiányát.

Megfelelő alapozás

 

A fűmag növekedésében, gyarapodásában és szépségének megőrzésében a talaj minősége is hatalmas szerepet játszik. A tápanyagdús talajban gyorsabban nő, és tovább marad szép a pázsit, mint a szikkadt, natúr termőföldben.

Vakondháló lerakása

 

Ahhoz, hogy pázsitja minden évszakban esztétikus látványt nyújtson, fontos, hogy Ön is előre gondolkodjon! A vakondháló lerakása még a fűmag elvetése előtt esedékes, ezzel megakadályozhatja, hogy a szorgos kis állatok napról napra feltúrják a talajt.

Fűmagok elvetése

A füvesítés során néhány fűmag típust érdemes előre beáztatni egy kevés vízben, másokat inkább nedves talajba érdemes elszórni, attól függően, mit preferálnak jobban a növekedéshez. Az viszont mindben közös, hogy az egységes kép kialakításához egyenletesen kell szétszórni a fűmagot a területen, ami gyakorlott kezet igényel.

Öntözés

 

A megfelelő mértékű és idejű öntözés az egyik kulcsa a mesébe illő pázsitnak. Fontos tudni, hogy a kiválasztott fűmag mennyi vizet igényel, és milyen napszakban érdemes öntözni – ezért füvesítéshez minden esetben kérje szakember segítségét!

Gyakori kérdések a füvesítéssel kapcsolatban

Bármilyen kérdése merül fel a füvesítéssel kapcsolatban, ne habozzon feltenni nekünk! Összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést és választ, amely segíthet Önnek:

Füvesítés ősszel

Amennyiben ősszel tervezi a füvesítést, még az első talajmenti fagyok előtt vesse el a fűmagot, hogy mire a hideg, csapadékos napok beköszöntenek, a gyökérzet már megerősödhessen.

Füvesítés ideje

A füvesítésnek minden esetben az első fagyok előtt, ősz végén, vagy a téli hónapok végén, a fagyos reggelek elmúltával érdemes nekiállni, hogy hamar szép pázsitot kaphassunk.

Füvesítés tavasszal

A tavasz szeszélyes, sokszor az első hónapokban még gyakran vissza-vissza tér a reggeli fagy, valamint a napokig tartó esőzések, amelyek mind árthatnak a frissen elvetett fűmagnak. Ha tavasszal szeretne füvesíteni, azt április-május hónapokban tegye!

Füvesítés lépései

A füvesítés lépéseinek sorrendje fontos, hiszen egymásra épülnek – ha nincs meg a kellő tudása vagy türelme hozzá, bízzon meg vele szakembert!

Füvesítés házilag

A házilag történő füvesítés gyakran duplaannyi időt és energiát emészt fel a sikertelen vagy kudarcba fulladt próbálkozások miatt, mintha szakképzett kertészre bízza a munkát. Amennyiben rövid időn belül szeretne szép gyepszőnyeget, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Füvesítés homokos talajon

A homokos talaj gyakran túl száraz, tápanyaghiányos ahhoz, hogy bármilyen fűmag életre kelhessen benne. Ha homokos talajon szeretne füvesíteni, ahhoz mindenképpen szükség lesz termőföld terítésre a füvesítés előtt, amellyel biztosíthatja a pázsitnak szükséges tápanyagmennyiséget.

Füvesítés árak

A füvesítés árak sok tételből állnak össze: számít a kert mérete, a fűmag típusa, valamint a szükséges talajmunkálatok is. A Durucz kertnél mindig részletes árajánlatot adunk, mielőtt megkezdenénk a munkát!

Füvesítés akció

Füvesítési akciónk keretében akár már 1.000Ft/ m² áron ki tudjuk zöldíteni kertjét – a részletekért vegye fel velünk a kapcsolatot!

Füvesítés árak 2021

Sok máshoz hasonlóan a füvesítés árak 2021-ben változtak, de beszállítóinknak és kiváló partnereinknek köszönhetően idén is a lehető legjobb árakon dolgozunk!

Kézi füvesítés árak

A kézi füvesítés árak eltérnek a gépi megoldásoktól, hiszen itt teljesen mások a munkafolyamatok. A részletekért keressen minket, és mi tételes árajánlatot adunk!

Füvesítés vagy gyepszőnyeg?

Melyik lesz a gyorsabb, tartósabb, szebb megoldás kertjébe?

Füvesítés fűmaggal

Ha költséghatékony megoldást keres – ugyanakkor nem sajnál egy kis extra időt kertjére fordítani – akkor a füvesítés fűmaggal olcsó és egyszerű. Egyedi fűmagkeverékünknek és speciális vetési technológiánknak köszönhetően a Durucz Kert gyepszőnyeg minőségű füvet tud növeszteni az Ön kertjébe is!

Ez az egyik legolcsóbb megoldás, ha zöld udvarra vágyik, ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy a magról ültetett fű egy kicsit több gondoskodásra szorul, mint a telepített gyepszőnyeg. Körültekintőbben kell locsolni, ápolni, és várni kell rá, amíg a magokból erős fű nő, ami beteríti az egész kertet!

Füvesítési akció!

Füvesítési akciónk keretében akár már 1000Ft/ m² áron ki tudjuk zöldíteni kertjét!

Mennyit kell várni az eredményre? 

Időjárástól függően akár már két hét alatt gyönyörű fűtakaró boríthatja kertjét! Kattintson a videóra és nézze meg, hogy néz ki az általunk füvesített terület 3 nappal, 1 héttel és 2 héttel az első fűmagok elvetése után.

Gyepszőnyegezés

Az azonnali megoldások híve?
Ha már holnap szeretne szép zöld füvén piknikezni és nincs türelme kivárni, amíg kizöldül kertje, esetleg gyermekei már nem bírnak magukkal és azonnal játszani akarnak a füvön, akkor Önnek a gyepszőnyegre van szüksége.

A gyepszőnyeg telepítése után rövid időn belül már használatba veheti a területet, ráadásul a gyomnövények miatt sem kell aggódnia! Telepítése szinte pillanatok műve, ha ma megrendeli, holnap már dús, zöld pázsitban gyönyörködhet, miközben megissza a teraszon reggeli kávéját.

Most ráadásul különleges kedvezménnyel várjuk: ha a Durucz Kertet bízza meg gyepszőnyegének telepítésével, akkor az anyagköltség 2000 Ft / m² helyett csak 1 850 Ft/ m²!

Az ár a munkadíjat nem tartalmazza és csak általunk lerakott gyepszőnyegre vonatkozik.

Százszorszépes kert

Szeretné, ha kertjét nem csupán fűtakaró, de néhány kedves kis virág is borítaná? A százszorszépes kert garantáltan nem csak zöldebb, de élettel telibb is lesz a szomszédénál!

Egy kis magyar cég zseniális találmánya: a fűmag közé százszorszép magokat kevertek, így csempészve egy kis extrát az Ön kertjének zöldjébe. A százszorszép nagy előnye, hogy ugyanolyan strapabíró, mint a fű, ami körülveszi, így a szokásos öntözésen, nyíráson és trágyázáson kívül semmi extra gondolkodást nem igényel. Százszorszéppel dúsított gyepére ugyanúgy ráléphet, ugyanúgy ráfekhet napozni, ugyanúgy játszhatnak rajta a gyerekek; a virágoknak semmi baja nem lesz!

A százszorszépek magjaikat elszórják, így nem kell aggódnia, hogy a fűnyírással eltűnnek; hamarosan újra ott találja a kis fehér virágokat a zöld gyepen, sőt, évről-évre újra meg fognak jelenni a fűben.

Ne elégedjen meg egyszerű fűtakaróval: legyen saját virágzó rétje kertjében!

A százszorszépes füvesítés ráadásul alig kerül többe, mint a hagyományos füvesítés akár már 1200 Ft/ m² áron telepítjük Önnek a virágzó mezőt!

Figyelem!

Ha már van fű a kertjében, de öreg, hiányos, lestrapált, gyomos, akkor az új füvesítés előtt feltétlenül szükséges legalább egyszer gyomirtással megszabadulni a nemkívánatos növényektől. A gyomirtás utáni „türelmi idő” tavasszal és ősszel akár 1 hónap is lehet – rendelje meg időben a szolgáltatást, nehogy kifusson az időből!

A honlapon szereplő árak nettó árak, melyek Budapesten és vonzáskörzetében érvényesek előkészített talajra.
A részletekért hívjon minket telefonon vagy e-mailben!
Az ár 2020. március 1-től visszavonásig érvényes.

Tippek és tapasztalatok

Kapcsolódó bejegyzéseink

Kertépítés magazinunkban rengeteg inspirációt, ötletet, hasznos, gyakorlati útmutatót talál.

Füvesítés

Térkő burkolatok és kerti utak építése

Sziklakert

Hogyan alakítsa ki a kertjét, milyen stílus most a trendi?

Kerttervezés

Hogyan gondoskodjon a vetett fű szépségéről?

Füvesítés képekben

Füvesítés referenciák

Inspirálódjon a csodaszép kertekből, nézze meg legutóbbi munkáinkat, és hagyja, hogy szavaink helyett az eredményeink beszéljenek!

Tudástár

Tudástárunkban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a kertépítéssel, kertszépítéssel és kert fenntartásával kapcsolatban.

Öntözőrendszer

Vállaljuk családi házak, kertek öntözőrendszerének kivitelezését, karbantartását, javítását.

fenyokereg

Fenyőkéreg

Hol és hogyan alkalmazza a fenyőkérget kertjében? A válaszokkal segít Önnek a Durucz kert csapata!

Ajánlólevél

Megrendelőink véleménye

Egyeztessen időpontot,
személyes találkozót!

Legyen Önnek is csodás kertje: hívjon fel, és egyeztessünk egy időpontot, amikor elmeséli álmait!

+36 30 541 9921

Kapcsolat

Írja meg kérdéseit!