Milyen fűnyírót válasszak?

Cikksorozatunk első részében leírtuk, hogy milyen fontos a jól megválasztott fűnyíró, valamint bemutattunk két típust is, az elektromos és az akkus fűnyírót. A folytatásban még további 3 típust veszünk górcső alá, segítünk, hogy Ön is egészen biztosan megtalálja a tökéletes típust.

Miért ilyen fontos, hogy milyen fűnyírót vesz?

Korábban írtuk, hogy milyen nehéz kiválasztani a tökéletes fűnyírót, ami a kert szinte összes adottságához illeszkedik, ráadásul az Ön igényeit is kielégíti. Az elektromos fűnyíró jó választásnak tűnhet, ha környezetkímélő megoldást szeretne, ráadásul a szerkezet súlya is rendkívül könnyű, így akár hölgyek is kényelmesen használhatják. Hátránya, hogy az elektromos kábel a gép után húzódik, ami egy sűrűbb kertben problémás lehet.

Ezt a kellemetlen tényezőt küszöbölik ki az akkumulátoros fűnyírok, amik értelemszerűen nem rendelkeznek kábellel, viszont szükséges beszerezni hozzájuk több akkupakkot és töltőt is, így ezt a fajtát nem kifejezetten nevezhetjük költséghatékonynak.
Kivétel képez ez alól az, ha valakinek több, egymással kompatibilis, akkumulátorral működő kerti gépe is van, így ugyanis a költséges akkupakkok akár több géphez is felhasználhatóak. Ez a típus akár dúsabb kertekben is tökéletesen megállja a helyét.

Ne aggódjon, ha az eddigi kettőben még nem találta meg a tökéleteset, nézzük, mik közül választhat még!

3. Benzines fűnyírók

Ezt a típust valószínűleg mindenki ismeri, így nem kell részletesen bemutatnunk. Van, aki szerint ez a legjobb, míg mások inkább kerülik használatát. Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy mint az összes többi típusnak, ennek is vannak előnyei és hátrányai.

Előnyei:

 • Minőségi és strapabíró

Mivel ez a típus régóta van jelen a piacon, ráadásul nem túl bonyolult a szerkezete, ezért ha Ön emellett dönt, akkor minden bizonnyal egy strapabíró, minőségi gépre tehet szert, amivel gyorsan elvégezheti a munkát. Amennyiben önjáró funkcióval is fel van szerelve a gép, akkor még a nehéz benzinmotort sem kell tolnia, csupán kísérnie kell a szerkezetet.

 • Nagyobb teljesítmény, nagyobb tartály

Az elektromos és akkumulátoros gépekhez képest a benzines fűnyírók teljesítménye nagyobb, ráadásul a fűtartályuk is méretesebb, így nem kell gyakran megállnia és kiürítenie azt. A munka gyorsabban és gördülékenyebben halad.

 • Elhanyagolt területeken is megállják a helyüket

Kivel ne fordulhatna elő, hogy egy nyaralás, vagy hosszabb út alatt a kert gyepszőnyege megerősödik és magasra nő?
A minőségi benzines fűnyírók ezzel a kihívással is könnyedén megbirkóznak, csupán ügyelni kell arra, hogy a fűtartályt többször ürítse. Ezzel a típussal akár több száz négyzetméternyi területet karban tarthat.
Szintén fontos szempont, hogy olyan helyen is használhatja, ahol nincs áram: a világtól elszigetelt hétvégi telken, vagy akár a ház előtt az utcán, olyan távolságban, ahova az elektromos fűnyíró kábele már nem érne el.

Hátrányai:

 • Karbantartás-igényes

Elektromos társaival ellentétben a benzines fűnyírónál nem elég, ha csupán a pengéket élezi meg. A motor olajcserét igényel, a légszűrőt ki kell takarítani, és ügyelni kell, hogy a benzin ne fogyjon ki működés közben. Ha ezekre nem figyel oda, még a legmegbízhatóbb gép is működőképtelenné válik.

 • Környezetszennyező

A benzinmotoros fűnyírók nem a halkságukról híresek. Ha pedig ez nem lenne elég, sajnos igen kellemetlen benzingőzt bocsátanak ki, így ezzel a típussal nem valószínű, hogy a szomszédok kedvencévé válhat. Ahogy pedig öregszik a gép, ezek a gondok csak még kellemetlenebbé válnak.

 • Nehéz beindítani

Egy fűnyírót berántani férfimunka, ami komolyan megizzaszthatja az embert. Nem csak nőknek nem ajánljuk, de a serdülőfélben lévő kamaszgyereket is nehéz lesz rávenni a kertimunkára, ha minden alkalommal meg kell küzdenie a fűnyíróval.

Összességében a benzines fűnyírók kitűnően használhatóak, ha 250 nm, vagy annál nagyobb telken szeretne füvet nyírni. Kisebb, sűrűn lakott részeken azonban kellemetlen lehet az általuk kibocsátott hang és szag, a nagy karbantartási igényük pedig odafigyelést igényel.

4. Fűnyíró traktorok

A fűnyírás sztárjai, hiszen könnyen és bármilyen területet rendben tartanak, azonban ennél a típusnál is érdemes jól tájékozódni vásárlás előtt!

Előnye:

 • Hatalmas területet könnyedén karbantart

A fűnyíró traktorok kényelmességével, és gyorsaságával aligha veheti fel bármi is a versenyt.

 • Szinte minden igényt kielégít
  A fűnyíró traktoroknak rendkívül sok változata létezik. Fűgyűjtős, vagy anélküli, vontatásra, vagy éppen gyepszellőztetésre is alkalmas. Ezek a gépek egészen sokoldalúak, de helyigényesek is, így kizárólag nagyobb kertekben ajánlott a használatuk.

Hátránya:

 • A minőséget meg kell fizetni

Ennél a típusnál nagyon fontos, hogy minőségi gépet válasszon, különben csak súlyos karbantartási és szervízelési számlákkal ajándékozza meg önmagát. Itt különösen igaz, hogy „Olcsó húsnak híg a leve.”

 • Tudatos választást igényel
  A gépek sokszínűsége remek lehetőség, de egyben egy rossz döntés melegágya is. Fontos, hogy alaposan tájékozódjon a gépek típusairól és megfelelően gondolja végig, hogy pontosan milyen munkára, vagy munkákra szeretné használni a jövőben. Így elkerülheti, hogy olyan gépet vásároljon, ami mellé esetleg még kell 1-2 másik.

Összességében a fűnyíró traktorok nagy területek karbantartására alkalmasak, és akár több kerti munkára is befoghatóak. Fontos, hogy jól meggondoltan válasszon a piacon kapható darabok közül, különben lesz egy relatíve drága, nem jól hasznosítható kerti gépe.https://www.youtube.com/embed/Txz6Wi6Av8w?feature=oembed

5. Robotfűnyírók

Végül, de nem utolsó sorban megérkeztünk a robotfűnyírók típusához. Nem véletlenül ezzel a típussal zárjuk a típusok bemutatását, ugyanis ez a technológia még eléggé gyerekcipőben jár, így túl sok tapasztalat még nincsen vele kapcsolatban.

Hogyan működnek a robotfűnyírók

A robotfűnyírók esetében jó előre kell gondolkodni, ugyanis működésükhöz jelkábelt kell ültetni a gyepszőnyeg alá, amik behatárolják a nyírásra szánt területet a robot számára. Ezek a kis szerkezetek teljesen önállóan működnek, naponta vagy párnaponta legurulnak a töltőről és a megjelölt területet lenyírják, majd visszahaladnak a töltőre.

Előnyei

 • Rendkívül intelligens szerkezetről van szó

Esőben nem megy a fűre, hogy ne tegyen kárt, továbbá megannyi egyéb védelmi mechanizmussal is ellátták. Ilyen a lopásjelző, vagy a gyerekvédelem, ami azonnal leállítja a gépet, ha egy gyermek felemeli.

 • Szomszéd- és környezetkímélő

Az akkumulátoros működés lehetővé teszi, hogy a gép csendes és környezetbarát legyen.

 • Teljesen kiváltja az emberi munkát

Megfelelő kert esetén ezek a gépek teljesen működőképesek emberi beavatkozás nélkül is, így rengeteg időt megspórolnak.

Hátrányai

 • Költséges a karbantartása

Az egyik és legfontosabb hátránya, hogy rendkívül gyorsan elkopnak a pengéi, így egy szezon alatt akár kétszer-háromszor is cserélni kell őket, ami nem olcsó.

 • Nincs fűgyűjtő tartálya

Ezt a tényt nehéz eldönteni, hogy előnynek, vagy hátránynak soroljuk-e be, ugyanis a napi fűnyírásnak köszönhetően szinte csak milliméteres levágott fűszálakról beszélünk, így ezek alig észrevehetők – de mégis ott lesznek a gyepszőnyegen.

 • Tagolt kertben nem működőképes

Azokban a kertekben, amelyek tagolva vannak, csak akkor működnek a robotfűnyírók, ha több gépet is beszerez, ez pedig nem kis költséget jelent.

Összességében a robotfűnyírók jelentik a jövőt, ugyanis ez az egyetlen kerti tevékenység, amely teljesmértékben robotizálható. Ahhoz, hogy mindez gördülékenyen és egyszerűen menjen, még kicsit várnunk kell, de egyszerűbb kertek esetében már érdemes megpróbálkozni használatukkal, mert rengeteg időt és energiát spórolhat meg Önnek.

Plusz egy tipp kertrendezéshez

Most, hogy már tudja mit és miért érdemes választani a fűnyírók közül, engedje meg, hogy még egy hasznos tippet megosszunk Önnel, ha kertrendezés előtt áll: használjon süllyesztett kerti szegélyeket, ezek ugyanis megkönnyítik a fűnyírást, amivel kiválthatja a szegélynyírást. Erről előző blogbejegyzésünkben olvashat bővebben.

Gyönyörű kertet kívánunk!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!