A térkő karbantartása: mire figyeljen oda, hogy évtizedekig szép legyen?

Sajnos csak kevesen tudják, hogy a sokáig szépen tündöklő térkő titka nem csak a helyes betelepítés, hanem az időszakos, alapos karbantartás is. E nélkül még a legjobban lerakott térkő is megadja magát az időjárás viszontagságainak, és visszafordíthatatlan károk keletkeznek benne. A következő sorokban bemutatjuk a leggyakoribb sérüléseket, és azok megelőzését is, valamint a szükséges rendszeres karbantartási feladatokat.

Miért választják a térkövet olyan sokan?

Megannyi burkoló anyag közül választhat a piacon, mégis a térkő az, ami a leggyakrabban előfordul a kertekben feljárókon, járdákon. Időtálló és gyorsan telepíthető (erről már írtunk itt a múltkori cikkben), ráadásul rendkívül szép végeredményt érhet el vele, mindezt reális, nem elrugaszkodott áron. A választék is bőséges, rengeteg szín és forma közül válogathat, aszerint, hogy milyen hangulatot szeretne elérni. Lényegében tehát a térkő egy univerzális és közkedvelt burkoló, ami megfelelő karbantartás mellett ráadásul évtizedekig kitarthat.

Minden esetben kell karbantartás?

Tippek térkő karbantartásához
Antik hatású térkő

Szeretnénk azt hinni, hogy létezik olyan használati tárgy, ami bármilyen gondozás nélkül örökéletű lenne, de egyelőre erről nincs tudomásunk. Olyanról viszont van, ami minimális karbantartással hosszú évekig szolgálhatja a kényelmét, és szebbé varázsolhatja a kertjét. A betontérkő ilyen, csupán néhány időszakos feladatot kell elvégeznie ahhoz, hogy a leburkolt felület látványában és minőségében is kifogástalan legyen évek múlva is. A karbantartás minden beépített betontérkő esetében nélkülözhetetlen, de ezek a munkálatok igazán nem igényelnek sok időt, vagy energiát. A következő sorokban bemutatjuk azt a néhány alapvető karbantartási teendőt, amik elvégzését feltétlenül javasoljuk:

4 fontos feladat, amit el kell végezni a térkő karbantartása során

1. Fugahomok pótlása

Ahhoz, hogy a térkő stabilan a helyén maradjon fugázóanyagra van szükség. Mivel ez az anyag apró szemcsékből áll, így az időjárás, erős szél és heves eső hatására, az évek alatt a homok könnyen eltűnik a fugából. Ha pedig ez nem kerül pótlásra, akkor a térkövek közti rugalmas közeg megszűnhet, a kövek pedig könnyen elmozdulhatnak, egymásnak koccanhatnak, és javíthatatlanul megsérülhetnek. A fuga pótlása nem havi, de nem is éves szintű karbantartási feladat: néhány évente kell csak rászánni egy kis időt, hogy a burkolat sokáig ép maradjon.

2. Egy kis őszi teendő: falevelek eltávolítása

Az ősz színei gyönyörűek: amikor a lehulló falevelek befedik a kopár földeket… A levelek azonban nem válogatnak, a térkőre is ráeshetnek. Ez első hallásra nem tűnhet problémának, azonban a hideg, nedves őszi időjárás következtében a levelek lebomlanak és szerves anyagok oldódnak ki belőlük, amik elszínezhetik a kövek felületét. Jobb elkerülni a csúnya foltokat, és még időben elseperni a leveleket a kövek felszínéről. Ez a tippünk nem csak levelek esetében jöhet jól, hanem más szerves anyagok esetén is, amikből hasonló vegyületek szabadulhatnak fel.

3. Jégtelenítéshez használjon kálcium-klorid tartalmú jégoldót!

Habár már tiltott sót használni jégolvasztásra, különböző környezet- és állatvédelmi szempontokból is, mégis még mindig sokan szórják a járdákra, kocsibeállókra. Pedig számtalan alternatív megoldás létezik a jégmentesítésre, többek közt a kálcium-klorid tartalmú jégoldók is, amik nem csak hatásosak, de környezetbarátok is. A gyártók által forgalmazott beton térkövek alapvetően ellenállnak a sóknak is, mégis sűrű felhasználás esetén okozhatnak bennük károsodást, így mi egyértelműen a környezet- és burkolatkímélőbb megoldást javasoljuk!

4. Tisztítsa meg a térkövet alkalmanként!

A levegőben szálló por és egyéb szennyeződések a használat során beledörzsölődhetnek a térkő felületébe, amitől az fakóbbá válhat. Mivel sajnos ezeket a káros tényezőket megszűntetni nem lehet, a probléma a legkönnyebben és leghatékonyabban időnkénti tisztítással orvosolható. A 100%-os eredmény érdekében érdemes magasnyomású mosóberendezést használni, ami még a lerakódott szennyeződéseket is képes fellazítani és eltüntetni.

Ez csupán 4 gyors és egyszerűen elvégezhető karbantartási feladat, amivel azonban jelentősen megnövelheti térköve élettartamát.

Térkő lerakás Budapesten

Mire kell MÉG odafigyelni a térkő karbantartása során?

Előfordulhat, hogy még a leggondosabb kezek alatt is romlik a kövek minősége az idő múlásával, ami csúnya foltokat, lepattogzott sarkokat, vagy akár színvesztést is okozhatnak. A következő bekezdésben bemutatjuk a leggyakoribb problémákat, amikre természetesen megoldást is javaslunk!

1. A kő sarkai lepattogtak

A kő sarkainak lepattogzását sok minden okozhatja, pedig ez egy olyan probléma, aminek egyáltalán nem lenne szabad előfordulnia. Hogy miért? Mert a megfelelően lerakott és kifugázott térkő sarkai nem ütközhetnek egymáshoz. Ez akkor szokott előfordulni, ha nem elég vastag, vagy jó tömörítésű talajra fektették azokat. Ez esetben nyomás alatt a kövek könnyen egymásnak feszülhetnek, amitől a sarkak, jellegzetes néhány milliméteres kagyló formában lepattanhatnak. Sajnos ez a gond a megfelelő alapokra lefektetett térköveknél is elfordulhat, amennyiben a tervezetnél nagyobb terhelésnek lettek kitéve.

Éppen ezért már a tervezésnél fontos, hogy végiggondolja, mekkora lehet a jövőben az a maximum terhelés, ami a burkolatot érni fogja, akárcsak rövid időre is. Ezt a problémát könnyen kiküszöbölheti a hibátlan kivitelezéssel és a terhelés megtervezésével.

2. A locsolórendszerből szivárgó víz megfakítja a köveket.

A tartósan csordogáló, vagy folyó csapvíz képes kárt tenni a burkolatban. Ez nem is olyan elképzelhetetlen, ha végiggondolja, mennyi oldott sót és mészkövet tartalmaz! Ezek az anyagok az elpárolgást követően a kövek felszínén maradnak, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva, megfakítva a térkövet. Ügyeljen arra, hogy a locsolóberendezés lehetőleg ne vizezze össze a burkolatot!

3. Mik azok a fehér foltok a térkő tetején?

Talán már Ön is találkozott azzal a jelenséggel, amikor a gondosan karbantartott térkövön egyszer csak furcsa kis fehér foltok jelennek meg. Ez nem más, mint mészkivirágzás, más néven mészfátyol. A jelenség mögött egy egészen egyszerű kémiai folyamat bújik meg, ami kora ősztől a párás, hideg időszak végéig, vagyis tavaszig tart. Az időjárás hatására a cementből kiválik a kálcium-hidroxid, ami fehér foltokat okoz a burkolat felszínén. Habár a látványa rendkívül zavaró lehet, szerencsére a térkő minőségén nem ront, és mészkivirágzás elleni szerekkel könnyen eltüntethetőek a foltok. Akkor sem kell aggódnia, ha nincs a háztartásban ilyen speciális szer, ugyanis ecetes vízzel is feloldhatja őket, de idővel maguktól is kifakulnak.

Mit gondol? Ön mindent megtesz beton térkő burkolatának védelme érdekében? A rendszeres karbantartást minden használati tárgyunk megkívánja, és nem különb ebben a beton térkő sem, amely gondos kezekben évtizedekig díszítheti kertjét. Mert gondozásra nem csak a növényeknek, hanem az azt körülvevő burkolatoknak is szükségük van!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!