Kertépítés házilag: 6 egyszerű ötlet, amikkel olcsón és gyorsan otthonossá varázsolhatja kertjét

Drága a kert kialakítása? Nem feltétlenül. Mi az otthonos kert titka? Ez bonyolultabbnak tűnhet, mint a lakás kialakítása. Mivel itt nincsenek falak, amikre néhány személyes képet akaszthatnánk, ezért az otthonos, kellemes hangulatot máshogyan kell megteremteni. Mutatunk 6 rendkívül egyszerű és költséghatékony tippet, amivel a kertépítés házilag is egyedi lehet!

Mitől válik a kert otthonossá?

Hogy valami mitől válik otthonossá, ahhoz mindenkinek más és más dolgok kellenek. Egyesek a személyre szabott kényelemtől, míg mások néhány gyönyörű virágtól érzik kellemesen magukat a kertjükben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a rendezetlen és átláthatatlan kert semmiképpen sem számít ideálisnak. Tévhit, hogy csak mélyen a pénztárcába nyúlva lehet tökéletes az eredmény: néhány egyszerű tippel a kert kialakítása házilag is könnyen fog menni.

Összegyűjtöttünk 6 gyorsan és olcsón megvalósítható tippet, amivel bármelyik kert különlegessé, és barátságossá válhat:

1. Fűszegéllyel a rendezettségért

Barabás téglakőből készült szegély
Fenyőkéreg, kerti szegély és gyepszőnyeg

Sokan lebecsülik a fű-, vagy kertszegélyek jelentőségét, mondván, hogy nem nélkülözhetetlenek a kertekben. Nos, ez valóban igaz is, hiszen léteznek nagyon szép kertek szegély nélkül is, de nem érdemes teljesen lemondani róluk, ha egyszerűen szeretne igényes hatást kelteni.

Sokan szokták kérdezni tőlünk, hogy pontosan mikor is kell szegély a kertbe?

Fűszegélyt szinte bárhol alkalmazhat, ahol szeretne egy apró határvonalat húzni két felület között. Kifejezetten ajánljuk olyan kertekbe, ahol kocsibeálló, medence, vagy éppen terasz is van. Ezzel az egyszerű praktikus megoldással könnyedén elhatárolhatja a füvet a virágágyástól, vagy éppen a járdától.

Nem csak a praktikum miatt ajánljuk a fűszegélyt, esztétikai okokból is érdemes belecsempészni a kert látképébe. A kerti szegély segítségével házilag is könnyedén kialakíthat egyedi formákat, és játszhat a színekkel is. Például a fű zöld színét, válthatja a gyönyörűen barna fakéreg, vagy egy színpompás virágágyás.

Egy másik gyakran elhangzó kérdés ügyfeleink körében, hogy miből is készüljön az a bizonyos kertszegély? Elsőre unalmasnak tűnhet, pedig a lehetőségek tárháza szinte végtelen, csak a képzelet szab határt. Legyen szó költséghatékonyságról, vagy környezettudatossági szempontokról, akár újrahasznosított anyagból is készülhet a gyepszegély. A kiválasztásánál egyetlen fontos szempontot kell figyelembe vennie: hogy az adott anyag időtálló és tartós legyen.  Ez lehet például a kő, szikla, rönk, bontott tégla, fém, de még akár üveg is.

Ha megvan a megfelelő anyag, akkor csak az elhatárolás vonalát kell kijelölnie, majd jöhetnek az előkészületek: ha beton, tégla, vagy tetőcserép mellett döntött, szükséges egy beton alapot készíteni, ami rögzíti az elemeket.

A többi esetében (mint például a szikla), erre nincs szükség, mert ez súlyából adódóan önmagától is a helyén marad.

A gyepszegély azért is nagyszerű ötlet, mert így a kert kialakítása házilag is különleges lehet, pillanatok alatt rendezettséget ad a kertnek, olyan ívben haladva, ahogy Önnek tetszik. A leggyakoribb megoldás természetesen az egyenes, de egy hullámos, vagy cikk-cakk vonallal máris játékosságot és egyediséget vihet a kertjébe, ami jobban illik az Ön ízléséhez, mint a tucatmegoldások.

2. Kerti csobogó házilag

csobogó házilag
Csobogó házilag

A víz lágy csobogása még közelebb hozza a természetet. Nem kell méregdrága szökőkutakra költenie, hiszen Ön is elkészítheti házilag a saját kis “oázisát”.

Szükség lesz egy egy nagyobb műanyag kaspóra, amit belesüllyeszt a földbe azon a ponton, ahova a kerti csobogót szeretné majd kialakítani.

Kell egy egyszerű keringető szivattyú, amit elrejt a kaspóban.

A kaspót fedje be egy erősebb, sűrűbb szövésű fémhálóval vagy -ráccsal

A fémhálóra tegyen egy agyagból készült, Önnek tetsző kaspót, az alul lévő lyukon keresztül vezesse át a szivattyú csövét.

A fémháló még látható részeit fedje le kisebb nagyobb kövekkel, kavicsokkal, majd indítsa be a szivattyút, miközben folyamatosan feltölti a kaspót vízzel.

Ha elegendő a vízmennyiség, zárja el a csapot, és élvezze a saját házi készítésű kis szökőkutat.

Érdemes a vízbe dobni egy klórtablettát, ami megakadályozza, hogy a víz bealgásodjon, vagy szúnyoglárvák telepedjenek meg benne. A csobogó környékét érdemes néhány kisebb, a párát kedvelő növénnyel díszíteni, amitől még kellemesebb látványt fog nyújtani.

3. Fűszernövények a falon!

Virágtartó fűszernövényeknek
Virágtartó fűszernövényeknek: egyszerű és ingyenes.

Akik kedvelik a friss fűszernövényeket, azok minden bizonnyal örülnének, ha a kertjükben lenne egy kis hely veteményesnek, ahol a növények fejlődhetnének. Sokszor azonban minden négyzetcentiméter fontos a kert kialakítása során, és egyszerűen nem marad szabad terület a fűszerkert kialakítására. Nem kell azonban lemondania az egészséges házi fűszernövényekről, még a legkisebb kertekben sem – csupán egy kicsit újra kell gondolnod a „veteményest”!

A függőleges fűszerkert kialakításához fogjon néhány deszkát, vagy akár egy régi ablakkeretet, és rögzítse fel egy szabad falfelületre. Ezt követően kis cserepekben felakaszthatja rájuk a növényeket, amik nem csak ízléses látványt nyújtanak, de illatukkal és ízükkel még kellemesebbé teszik az otthon töltött időt. A kaspók lehetnek eltérő anyagúak, színűek, amivel vidámabbá, modernebbé teheti a fali fűszerkertet.

4. Építsen futót régi szerszámokból!

futtató
Felfutnak rá a növények.

A futónövények nem csak szépek, de nyáron rendkívül hasznosak is. Néhány növény, mint a rózsa vagy a borostyán, egészen rövid idő alatt képes feltekeredni a futókra, így hamar lugasszerű hatást érhet el velük. Amellett, hogy gyönyörű látványt nyújtanak, ideálisak teraszok, kisebb felületek árnyékolására is. Habár a boltokban kaphatók speciális futók, de miért fizetne érte súlyos ezreket, ha egy kis kézügyességgel régi, nem használt szerszámok és fém drótok felhasználásával könnyen elkészítheti? A pinteresten rengeteg ötletet és útmutatót talál, amik segítenek a megvalósításban, így a különleges kert kialakítása házilag is pofonegyszerű feladat lesz.

5. Építsen madárbarát kertet!

madárbarát kert
Mire nem jó egy régi cipő 🙂

A madarak csicsergése szinte már hozzátartozik a békés kert fogalmához. A városokban ki kell érdemelni az énekes madarak jelenlétét, de sokat tehet azért, hogy az Ön kertjét is az otthonuknak tekintsék, ahol szívesen dalolnak!. Egy ötletes madárodú az élővilágnak és Önnek is csak előnyökkel jár. Készítheti egy nem használt bakancsból, csészéből, PET-palackból vagy akár egy virágcserépből is. Ezek az odúk nyáron kellemes hangulatot kölcsönöznek kertjének, míg télen a nálunk telelő madaraknak túlélési lehetőséget biztosítanak.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha az Ön kertjében saját, vagy szomszéd macska is előfordulhat, akkor külön oda kell figyelni arra, hogy az odú vagy a madáretető véletlenül se legyen hozzáférhető a cirmos számára. Ellenkező esetben nem madár-, hanem macskaetetőt épített…

6. Kerti játékok fillérekből

kerti játékok
Egy szép tábla a falon. Rajzolhatnak a gyerekek.
Célbodós kerti játék
Célbadobós kerti játék
Játék csatornaeszközökből.
Fent bedobják, lent kiesik.
twister játék
Pörgssétek a színeket, és ugorjatok!
autópálya a kertben
Készíts autópályát a gyerekeknek.
ugróiskola
Ugróiskola a kertben

Utolsó tippünk a családosoknak nyújthat segítséget, akik szeretnék hasznosan kialakítani kertjüket. Akik tájékozódtak már, azok tudják, hogy egy-egy kerti játék vásárlása bizony komoly összegekbe kerülhet, amik fenntartása sem költségmentes. Ha azonban a garázsban, vagy a pincében porosodó régi lomokat, eszközöket kissé jobban átvizsgálja, meglátja, hogy némi barkácsolással micsoda lehetőség rejlik bennük. A régi iskolatáblát felszerelheti például a kerítésre, és máris lehet írni, firkálni. A fűre némi festék segítségével könnyen készíthet ugróiskolát, Twister-, vagy akár Ki nevet a végén-táblát, a régi PVC-csövek lefestésével és rögzítésével pedig izgalmas labirintust: vajon, ha a tetején beledobja a gyerek a labdát, melyik lyukon jön ki alul?

Látja? Az otthonos kert kialakítása házilag nem is nagy ördöngösség. Ha fenti tippjeinket megfogadja, a kert több lesz, mint némi zöld terület a ház körül: inkább olyanná válik, mint egy plusz helyiség, az otthon szerves része, ahol tavasztól őszig jól érezheti magát a család. Ha a kert alapvetően jó állapotban van, akkor akár egy hétvége alatt, kis kreativitással létrehozhatja álmai birodalmát. Ha pedig nagyobb átalakításokra van szükség, hívjon minket, mi pedig zökkenőmentesen és kényelmesen kialakítjuk a hangulatos kertet – ráadásul rendkívül korrekt árakon.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!