Hogyan alakítsa ki a kertjét, milyen stílus most a trendi?

Akár a ruházatban, vagy a lakberendezésben, úgy a kertek stílusában is vannak bizonyos divathullámok. Ezek közül néhány gyorsan lecseng, mások évekig kitartanak. Bizonyos elemek hamar elavulnak, míg vannak, amik több stílusban is fennmaradnak. Cikkünk kitér egy kicsit a múltra, és megnézzük, mi a trend ma a kertekben!

Milyen stílus volt a divat Magyarországon az elmúlt évtizedekben?

Mielőtt arról mesélnék, mik is ma egy divatos kert ismérvei, nézzük meg, hogy a magyarországi kertek milyen nagy változásokon mentek keresztül az utóbbi években, évtizedekben.
Ami a magánkertek divattrendjeit illeti, az az igazság, hogy nem beszélhetünk hosszú időkre visszanyúló korszakokról. A rendszerváltás előtt ugyanis az volt a divat, hogy nem volt igazán divat. A kerttulajdonosok teljes mértékben mentek a maguk feje után, és csak a ‘90 évek beköszöntével jött meg a fordulat: elindult a tudatos, stíluskövető hazai kertépítés is. 

Akkoriban egyfajta kezdetleges trendről beszélhetünk: egyre elterjedtebbé vált például, hogy a kert szélét tujákkal ültettük körbe, a füves területet pedig faszegéllyel választottuk el a többi résztől.  Idővel azonban gazdagodtak a lehetőségek, begyűrűztek a külföldi újságok, ezáltal bárki megismerkedhetett más vidékek és kultúrák kertrendjeivel, és persze ezekből belophatott ezt-azt a saját birodalmába.

Természetesen nem csak a kerttulajdonosok képezték magukat tovább, hanem a szakemberek is. A kerttervezők és kertépítők kezdtek egyre profibbak és gyakorlottabbak lenni, ugyanakkor egyre nagyobb választék lett az egyre jobb alapanyagokból, eszközökből. Így lettek a kertek szebbek és szebbek.  

Kert trendek – ami a hazait és a hozottat illeti

Ebből is láthatjuk, hogy Magyarországnak nincsenek olyan nagy hagyományai a kertépítésben mint az angolszász országoknak vagy a németeknek. De tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy minden, ami most divat, az kölcsönzött, kívülről hozott. A magyar kerteknek igenis vannak egyedi stílusjegyei. A növényhasználat és a piacon kapható anyagok nagyban befolyásolják ezeket a stílusjegyeket, így ha az interneten belebotlunk egy szép kert képébe, akkor az alapján kikövetkeztethetjük, hogy ez itthon vagy esetleg külföldön épült-e meg. 

Szép kertek, jó ötletek
Napóra a növények között

Hódít a mediterrán

És hogy mi a helyzet a kívülről hozott irányzatok népszerűségével? Még mindig a mediterrán jellegű kertek viszik a prímet, ahol a burkolat színei élénk napsütötte tájak hangulatát idézik, sok örökzöld és mediterrán jellegű növénnyel. 

Mi a népszerűségének titka? Valószínűleg az, hogy a mediterrán kertbe kilépve a legkönnyebb megidézni azt a fajta életvitelt és életörömöt, amit mi, közép európaiak irigylünk, vagy még helyesebben: igyekszünk elsajátítani. 

Hogyan alakítsunk ki mediterrán kertet?

A mediterrán kert kialakítása nem nagy ördöngösség: törekedjünk a tájegység virágainak összeválogatására, lehetőleg az élénk, meleg színek kerüljenek előtérbe. Ha hűek akarunk maradni a mediterrán stílushoz, akkor a kert minden eleme természetes anyagból kell, hogy készüljön: ha tökéletesíteni akarjuk a hatást, teljes mértékben meg kell feledkeznünk a műanyagról, legalábbis a látható részeken.

Japán kerti lámpás
Keleti stílusú kertterv

Nem szabad megfeledkeznünk a különbségekről: bár az időjárásunkban bekövetkezett változások egyre több délszaki növénynek, virágnak, zöldségnek és gyümölcsfajtának kedvez, itthon azonban még mindig van olyan hideg időszak, amikor a növényeket komoly károk érik. Ezért ebben az esetben fagyálló burkolatban gondolkozzunk, és lehetőleg minden kényesebb növényt cserépbe ültessünk, hogy a hideg beálltával zárt térbe tudjuk vinni.

Küllemre a rusztikus stílust részesítsük minden téren előnyben, például terméskövet válasszunk burkoláshoz. Nem kell messzire mennünk, a környéken is vannak ilyen kövek: ezt a hatást elérhetjük a Budai hegységben a mészkő, a Közép-Dunántúlon a bazalt vagy a Balaton Felvidéken a vörös homokkő használatával.

A mediterrán és a rusztikus összeboronálása

Amióta a szakmát gyakorlom, azt tapasztalom, hogy megrendelőim előszeretettel törekszenek egy olyan terv létrehozására, amelyben a távoli tájak világa vegyül a hazaival. Ehhez a stílushoz nagyon közel áll a rusztikus, vintage jellegű kertek világa is, amit ideálisan lehet ötvözni a mediterrán kertek stílusjegyeivel. Ezekre a kertekre jellemző, hogy patinás anyagok kerülnek beépítésre sok virágos növénnyel vegyítve.

Ezzel egy kicsit a korábbi generációk által megalkotott idillt tudjuk megidézni: valószínűleg azért olyan kedvelt ez az irányzat is hazánkban, mert valahol minden követőjében kellemes emlékeket idéz fel nagyanyja falusi kertje. 

Tippek egy ideális rusztikus kert kialakításához

A rusztikus kertek lendületes vonalvezetésűek, sok olyan burkolt térrel amik a pihenést és kikapcsolódást segítik elő. Ezekben az esetekben az a személyes tapasztalatom, hogy e trend követői egyben a kerti tűzrakók, pergolák és kiülők szerelmesei is.

  • A pergola legyen egyszerű, fából vagy vesszőből készült.
  • Helyezzünk el a kertben pár régi vödröt, dézsát, és ültessünk bele növényeket, vagy csináljunk belőle csobogót.
  • A hagyományos kert része a konyhakert: termesszük meg otthon a kedvelt fűszernövényeket. A kiskert legyen közel a kerti tűzrakóhoz vagy grillező helyhez, hogy csak pár lépést kelljen tennünk, hogy a friss zöldfűszerekből lecsippentsünk pár darabot.
  • A rusztikus kert része egy szép mázolt kerítés is lehet, de akár maradhatunk a természetes fa színeinél is. Ha ebbe beleillesztünk egy gyönyörű, kovácsoltvas kaput is, máris elragadó látványt teremthetünk.
  • Tegyük madárbaráttá a kertet: alakítsunk ki fából egy madáretetőt.
  • És ha megmaradt néhány kedves elem a régi, nagyszülői falusi házból, ne féljünk újragondolni azokat: a konyhakredenc, vagy a régi konyhaasztal könnyen átalakítható egy egyaránt hasznos és hangulatos rusztikus elemmé: például egy kerti kis szerszámos szekrénnyé vagy rakfelületté.

A minimalizmus, mint trend

Emellett azonban egyre nagyobb karriert fut be hazánkban a minimalista kertépítését, amely szoros összefüggésben van a lakóházak kapcsán bekövetkezett építészeti trendek megváltozásával. Ahogy a házak formája és stílusa kezd megváltozni, úgy igazodik hozzá a kert is, kezd kialakulni egy újabb stílusirányzat, amit a modern, minimalista stílus jellemez.

Ötletes kerttervek
Egyedi kerttervek

Ezekben a kertekben egyenes, négyszögletes, letisztult formák dominálnak, az egyedi megjelenésű növények elszórtan helyezkednek el bennük. A növényágyásokat fehér vagy antracit színű kaviccsal borítják, ami jó kontrasztot ad a fű üdezöld színének. A minimalista kertben nem a növények hanem a kert formája uralkodik, ami harmonizál a ház egyszerű mértani stílusával. 

A felsorolt stílusirányzatokon kívül természetesen van még jó néhány, de talán ezek azok, amelyek 2020-ban a legkedveltebbek és legtrendibbek. Ma már nagyon könnyű inspirációt és csináld-magad-ötleteket találni, ezért a kert kialakítása nem tűnik megoldhatatlan feladat, de éppen a nagy csábítás miatt könnyű beleesni abba a hibába, hogy az interneten található kerti ötleteket összegyúrva egy stílustalan, fura végeredményt kapjunk.

Ha szeretne igazán hangulatos, egységes kertet kialakítani, vegye fel a kapcsolatot egy kertépítővel vagy egy kerttervezővel, aki segít neki az igényeihez alakítani elképzeléseit.

Kerti híd
Kerti híd, kellemes tó.

A Durucz kert 2002 óta foglalkozik a kertépítés, kertszépítés minden területével a füvesítéstől kezdve a térkövezésen át a kerti tavak építéséig. Ha minket választ, garantáljuk, hogy egyik szomszédjának sem lesz zöldebb a fűje, mint Önnek!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!