Kerti szegély típusai. Miért ne használj fa szegélyt kertedbe?

Mitől lesz egy kert rendezett? Hogyan lehetséges az, hogy valóban nagyobb ráfordítások nélkül stílusos és igényes kertet tudunk létrehozni? A válasz itt nem a varázslatban rejlik: nagy szerepet játszik benne a kerti szegély, amivel pillanatok alatt kialakítható az álomkert alapja. Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk Önnek, hogy milyen nagy a választék a kerti szegélyek kínálatában, és természetesen megosztunk minden fontos tudnivalót velük kapcsolatban.

Mikor lehet szükség kerti szegélyre?

Tudta, hogy a legtöbb kertben vannak szegélyek, még akkor is, ha esetleg első ránézésre ez nem is tűnik fel Önnek? Mivel sokszor észrevétlenek, ezért sokan hajlamosak megfeledkezni róluk, pedig ahhoz, hogy a jövőbeli kert rendezett és igényes legyen, a kerti szegélyeknek fontos szerep jut. Gondoskodik róla, hogy a kert részei elhatárolódjanak, hogy a fű és a virágágyás hosszú időkig ápolt maradhasson. A kerti szegély nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem gyakran meghatározza a kert struktúráját is. Egy lejtős terepű kertnél például a szegélyek nélkül már akár egy nagyobb eső is elmoshatná a kert arculatát, és a belefektetett energia és pénz szó szerint elúszna. A szegélyek tehát azon túl, hogy rendkívül látványossá varázsolhatják kertjét, praktikusak és fontosak is, így kár lenne kihagyni őket a kert megtervezésekor.

Hogyan és hova tervezzen kerti szegélyt?

A kerti szegélyekre szinte bárhol szükség lehet, ahol szeretne elválasztani két felületet egymástól. Ez lehet a fű és mulcs határvonala, vagy akár két füves terület közötti rész, esetleg egy kisebb konyhakert. Ahogy azt az előbb is írtuk, a kerti szegély különösen hasznos lehet azokban az esetekben, amikor a kert kisebb mértékben lejt. Ilyenkor a kerti szegély segíthet, hogy az eső, vagy a szél ne hordja el a virágok alól a fakérget, vagy éppen a földet. Segít megőrizni a kert tagoltságát, legyen szó bármilyen időjárásról, így Ön sokáig élvezheti a szép látványt.
Kerti szegélyre azonban nem csak lejtős talajú kertek esetén lehet szükség. A különböző kertrészeket is tökéletesen elkülönítheti vele, ráadásul úgy, hogy a szegély a kert díszítésének részét képezheti. Egy pihenősarok, vagy a medencét övező terület elhatárolása, esetleg egy kis fűszerkert kialakítása pillanatok alatt megoldható a szegélyek segítségével.

Süllyesztett, vagy kiemelt szegély legyen?

A süllyesztett és a kiemelt szegély között az a különbség, hogy előbbi a földben, míg utóbbi a föld felszínétől magasabban végződik, így egy kis miniatűr falat képez a két felület között.
• A süllyesztett szegélyek lényege, hogy a földdel egy magasságban végződnek, így csak a formájukkal és mintázatukkal tűnnek ki a talajból. Előnyük, hogy fűnyíráskor sem jelentenek akadályt, miközben megtartják a kert strukturáltságát.
• A kiemelt kerti szegély is bizonyos mértékig a földbe van ültetve, hogy tartósan a helyén maradhasson. A kiemelt szegélyek azonban akár erősebb szél esetében is segíthetnek a helyükön tartani például a földet borító fakérget, így Önnek kevesebb munkája lesz a kertjével.
• Létezik a fentieken túl láthatatlan műanyag szegély is, aminek lényege, hogy teljesen észrevétlenül határol.
Hogy Ön melyiket választja, az függhet az ízlésétől, illetve a kialakítani kívánt kert összképétől is. Mindkettőnek megvannak az előnyei, de Önnek nem feltétlenül kell közülük választania: kombinálhatja is őket kertjében aszerint, hogy mit tart éppen fontosnak.

A kerti szegélyek típusai

Természetesen a kerti szegélyek piacán is rendkívül nagy a választék. Léteznek olcsóbb és drágább megoldások, tartósak és kevésbé időtállóak is, így ezen területen is van lehetősége eldönteni, hogy Önt mit tart a legfontosabbnak.

Faszegély

Kezdjük is az első lehetőséggel, a faszegéllyel. A faszegélyek nem mások, mint 30-40 centiméteres félköríves fenyőfa cövekek, amelyeket egymás mellé helyezve, állítva rögzítenek a földbe. Néhány évvel ezelőtt ez a szegély típus volt az egyik legelterjedtebb, hiszen beszerzési ára messze a legolcsóbb volt, ráadásul könnyedén ki lehetett belőle alakítani a szegélyt. Első sorban virágágyások és a fű határolásához használják, hiszen szép formákat lehet belőle kialakítani, de manapság már egyre kevesebb helyen lehet vele találkozni. Ennek az az oka, hogy nem kifejezetten tartós megoldásról van szó, amit már maga az anyag típusa is megelőlegez a vásárlónak.
A faszegélyről bővebben egy későbbi bejegyzésünkben még olvashat.

Műanyag szegély

Japán juhar a kertben
A műanyag szegélyeket legtöbbször süllyesztett, láthatatlan szegélyek kialakításakor szoktuk használni. Ennek oka, hogy a műanyagot a téli fagy, és a meleg nyári napsugárzás hamar tönkretenné, azonban a földbe süllyesztve kitűnően alkalmazhatóak, és hosszú évekig gondoskodhatnak kertje ízléses megjelenéséről. Ennél a típusnál arra kell csak ügyelni, hogy még véletlenül se a barkácsáruházakban beszerezhető vékony zöld műanyag elemeket használja fel, amik a szegényes, nem minőségi anyagok miatt össze-vissza hajlanak és még a föld alatt sem lesznek túl tartósak. Fáradtságos munka, míg sikerül lefektetni, és sajnos nem is lesz tartós, mert a későbbi kerti munkálatok során ezek a szegélyek könnyen tönkremennek, Ön mindent kezdhet elölről. Pénzt és időt is megtakaríthat, ha ezt a fajta műanyag szegélyt elfelejti.

Szerencsére a műanyag szegélynek léteznek sokkal tartósabb változatai is: az ABS lemezből, vagy PE-ből készült szegélyek, vastagabbak és jól bírják az UV-sugárzást is, így egészen biztosan nem 1 idényre szólnak. A műanyag szegélyek nagy előnye, hogy szinte bármilyen formát létrehozhat belőlük, így ennek csak a képzelete szabhat határt.

Beton kerti szegély

A beton kerti szegélyeket elsősorban térkövek alátámasztásakor használjuk. Anyagukból adódóan nagyon strapabíróak, ráadásul sokféle színben kaphatóak, általában 50 és 100 centiméter hosszúságú elemek közül lehet választani. Hátrányuk csupán annyi, hogy csak szögletes formákat lehet velük megvalósítani, azonban hosszú évekig, tökéletes hatékonysággal működnek.
A betonszegélynek szintén szentelünk majd egy külön cikket hamarosan.

Térkőből készült szegély

Íves gyepszegély

Jogosan nevezhetjük a térkövet a szegélyek jolly jokerének, hiszen ebből a típusból lehet a legváltozatosabb formákat létrehozni. A térkövek megannyi színe és típusa közül válogathat, így teljesen egyedi arculatot hozhat létre kertjében. Ennél az anyagnál szegély kialakításakor a szögletes formákat javasoljuk, hiszen ezekkel lehet a legjobban megoldani a tökéletes határolást, de az ívek kialakítása sem lehetetlen.

A térkő nem csak a mintázata miatt nevezhető a kerti szegélyek jolly jokerének, hanem azért is, mert kialakítható belőle kiemelt és süllyesztett kerti szegély is, így ugyanúgy felhasználható kocsibeállók kialakításakor, mint egy kis veteményeskert elhatárolásakor. Nagyon jó vele dolgozni, és a fenntartása is szinte költségmentes, hiszen tartós és időtálló anyagból készült. Plusz egy érv mellette, hogy a terméskő mintázatánál aligha találhat természetesebb elemet kertjébe.
A kerti szegélyek a rendezett kert alap követelményei. Segítségükkel pillanatok alatt külön tereket lehet létrehozni a kertben, ami nem csak esztétikus, de a karbantartás szempontjából is rendkívül praktikus. Válassza ki Ön is a kedvenc kerti szegély típusát, mi pedig segítünk megvalósítani vele álmai kertjét!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!