Hogyan díszítse kövekkel a kertjét?

A kövek a kertben nagyszerű lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kis természetességet csempésszen a jól megtervezett udvarba. Szeretne néhány érdekes elemet a kertjébe? Olvassa el legújabb cikkünket, amelyben tippeket kaphat a kezdetekhez!

Esztétikus kövek: Sziklakertek

Úgy gondolja, hogy nem tud ellenállni egy helyes kis sziklakertnek? Ezzel nincs egyedül: ez a kerti dekoráció napjainkban éli reneszánszát. Ez, a régen közkedvelt ültetési forma az utóbbi időben mostohagyermek volt, de kezd újra divatba jönni. Nem véletlen, hiszen nagyon jól társítható kerti tavakkal, csobogókkal vagy esetleg hozzá csatlakoztatott évelő ágyásokkal. Előre pontosan megtervezni minden apró részletét lehetetlen, hiszen kövek különböző mérete és formája miatt építés közben kell improvizálni, hogy mi hova kerüljön.

A kialakításkor közben kiemelten oda kell figyelni arra, hogy a hatás természetes legyen, mert akkor tud a kerti környezetbe belesimulni és annak részévé válni. Domboldalak, rézsűk átalakításánál érdemes ezt a kertépítészeti elemet használni, de sík felületen is lehet sziklakertet építeni.

Hogyan álljon neki egy sziklakert kialakításának?

A sziklakertek köveit faragatlan sziklákból válogassa össze, lehetőleg a kert közeli tájegységről szerezze be ezeket, hogy igazán autentikusak legyenek. Magyarországon főként dolomit, mészkő és homokkövekből érdemes a sziklakerteket kialakítani. A természetességet tartsa mindig szem előtt, a köveket a behelyezéskor pedig úgy forgassa, rendezgesse, hogy mindig a legszebb oldalukat mutassák kifelé. A kövek méretének kétharmadát helyezze a talajszint alá, hogy stabilan a helyükön maradjanak, és ne forduljanak ki a földből. Ugyanazon típusú követ használjon a burkolatok, lépcsők, járdák kialakításánál, hogy az harmonizáljon a sziklakerttel.

A sziklák kiválasztásánál nagyméretű köveket válasszon, hogy a beültetett növények méretükkel ne nyomják el azokat. A lehetőségek száma végtelen a figyelemfelkeltő, magányos görgetegkövektől a nagyméretű sziklákig.

Milyen növényeket ültessen a sziklakertbe?

 Sok növény találja meg ideális életkörülményeit a kövek között, így Ön kedve szerint válogathat számos fajta és szín közt. Érdemes egy alapvető kertesztétikai szempontra figyelni: a világos színű kövek közé tarka, zöld színű növényeket ültessen, viszont a sötét színű sziklák között fehér és élénk színű növényeket használjon, hogy kihangsúlyozza a kövek formáját.

Szép növények a kertbe
Évelőket a kertbe

Ne feledje, hogy a növények, és a sziklák összhatása határozza meg a sziklakertje stílusát. A növények elhelyezésénél csoportosan ültesse el őket (főleg az évelőket), mert a természetben is így fordulnak elő. Nyugodtan ültethet kisebb méretű cserjéket, örökzöldeket, mert így egész évben lesz díszítőértéke sziklakertjének. Sokféle növényt használhat, de törekedjen arra, hogy azonos élőhelyről származzanak!

Tuti tipp: ültessen a kövek közé díszfüveket, mert a kövek szilárdsága és a füvek lágysága jó kontrasztot ad. A díszfüvet nyugodtan alkalmazza minimalista kertekben is.

Ha van rá lehetőség a sziklakertet 2 ütemben építse meg:

  1. A földet és a köveket ősszel rakja össze, hogy a téli csapadéknak köszönhetően össze tudjon állni, így nem fog összeesni, megsüllyedni.
  2. A második ütemben, azaz tavasszal, ültessen növényeket a sziklák közé, mert ez az időszak sokkal optimálisabb a növények számára és könnyebben gyökeret tudnak ereszteni a földben.

Ha szeretné takarni (mulcsozni) a kilátszó talajt, akkor kerülje el a fenyőkérget, mert könnyen lefolyik egy eső után a talajról, és nem is mutat szépen a sziklakertben. Erre a célra használjon inkább a sziklákkal azonos típusú kőzúzalékokat. 

Praktikus kövek: falak és támfalak megerősítése 

Önnek is eszébe jutott már, hogy a talaj megkötésére, erősítésre, falak építésére sziklát használna? Ez egy teljesen helyénvaló ötlet, csak arra kell figyelnie, hogy a sziklakertekkel ellentétben itt faragott köveket válogasson össze, amelyek a kötésben adnak kellő erőt és stabilitást az építményének. A faragott kövekből támfalakat, lépcsőket, kőlapos utakat és szegélyeket alakíthat ki, ezzel is egyedi természetes stílust adva kertjének.

Kerti ötletek, kertészkedés Budapesten | Durucz kert
Folyamatosan virágszó sziklakert

A szárazon rakott kőfalakat kétféleképpen tudja megépíteni, annak függvényében, hogy van-e szüksége habarcsra vagy sem. Egyrészt az alacsony, nem nagy teherbírású falakat habarcs nélkül is kialakíthatja, itt lehetősége van arra, hogy a kövek közé földet egyengessen el, amellyel együtt akár növényt is ültethet.

A magasabb falak kövei közé a stabilitás érdekében már habarcsot kell rakni, ami összeköti a köveket. A habarcsba rakott köveknek sem kell csupasznak, egyhangúnak lenni, főleg ha földet tartanak meg, mert ebben az esetben a falak tetejére futó, talajtakaró növényeket ültethet, amik rá tudnak lógni a falra. Ezzel egy romantikus, már-már sziklakert szerű építményt tud varázsolni a kertje egyik szegletébe. 

Magányos sziklák 

A köveket nem csak sziklakert formájában lehet elhelyezni a kertben. A természetben csak néhány szikla magasodik ki annyira, hogy felhívja magára a figyelmet. Kertjébe viszont a növények közé néhány érdekesebb formájú követ is kiválaszthat, ezzel is kiemelve a mellette álló növényeket. Itt is fontos, hogy a kövek egy részét helyezze a talajba, ezzel adva stabilitást és természetes elhelyezkedést.

Fogadjon meg egy tanácsot: ne mindig törekedjen arra, hogy a kert egyes elemei szinte egybeolvadjanak: Minél jobban elütnek a növénycsoportok közé elhelyezett kövek a környezetüktől, annál figyelemfelkeltőbbek lesznek. A magányos sziklákat ezért olyan háttér elé állítsuk, amelyek kontrasztot alkot a kő színével. Különösen megfelelőek erre a célra közepesen magas, sűrű növésű, zöld levelű örökzöld növények. Bátran alkalmazza ezeket, mert ugyanolyan izgalmas részei lehetnek a kertnek, mint egy tavacska, vagy kisebb dekorációk.

A köveket igen fantáziadúsan lehet felhasználnia a kertben, csak az a fontos, szánjon megfelelő időt a kövek összeválogatására és a növények beszerzésére is. A tervezés mellett ugyanolyan fontos, hogy a kivitelezés kapcsán tudjon spontán lenni és újratervezni is. Ha úgy érzi elakadt, keressen minket bátran és szívesen segítünk!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!