Útmutató kerttervezéshez

Mindenki az álomkertre vágyik, de csak kevesen tudják, hogy pontosan hogyan is képzelik el azt. Mivel nem létezik két, teljesen ugyanolyan adottságokkal rendelkező telek, ezért ahány ház, annyi kerttervezés – mindenhol másképpen zajlik. A mai bejegyzésünkben összefoglaljuk, hogy mikre érdemes oda figyelni, mikor megálmodja a saját kertjét – akár egyedül tervezi, akár megtervezteti valakivel.

 5+1 tipp, amit érdemes átgondolni, mielőtt belevág

Kerti tó híddal
Fa kerti híd

Mikor a megrendelőink megkeresnek minket, kétféle elképzeléssel találkozunk. Néhányan már határozott ötletekkel, tervekkel jönnek, és legtöbbször pontosan tudják, hogy mire van szükségük a jövőbeni kertjükben. A legtöbben azonban nem rendelkeznek konkrét ötletekkel, érzések, hangulatok kavarognak bennük, és ezt próbálják – több-kevesebb sikerrel – szavakba önteni számunkra. Ezekből az érzésekből úgy lesz kert, hogy sok-sok kérdést teszünk fel, ami segít egy kicsit körvonalazni és konkrétabbá tenni a dolgokat. A legfontosabb kérdéseket most összeírtuk Önnek, hogy segítsünk a kert megtervezésében – akár magának szeretné tervezni, akár terveztetni akarja a kertjét.

1. Szükség van-e kocsibeállóra?

Az első pont, amit érdemes tisztázni, hogy kell-e majd kocsibeálló, vagy esetleg felhajtó az új kertben. Mivel a kapu elhelyezkedése a kerten belül adott, ezért ezzel kell kezdenünk a tervezést , majd a többi elemet ehhez igazítjuk a kert kialakítása során. Amennyiben szükség van kocsibeállóra, akkor végig kell gondolni, hogy azt milyen alapanyagból szeretné kialakítani. Lehet murva, térkő, vagy akár beton is, attól függően, hogy a kert többi részének milyen stílust álmodott meg. A felhajtókat érdemes elhatárolni gyeptéglával vagy kisebb bokrokkal, dísznövényekkel, mert így a kerten belül is külön tereket hozhat létre.

2. Szeretne teraszt?

Ha tisztázódott a kocsibeálló kérdése, jöhet a következő kardinális kérdés, a terasz. Ez a kérdés ügyfeleink körében rendkívül megosztó, hiszen vannak, akik elképzelhetetlennek tartják nélküle a kertjüket, míg mások inkább felesleges helyfoglalásnak gondolják. Érdemes ilyenkor megvizsgálni a kert méretét, lejtését, a föld adottságait, hogy el tudja dönteni, megéri-e teraszt kialakítani, vagy sem. Egy lejtős területen például lehet, hogy túl sokba kerülne a terasz alapjának kiegyenesítése, így a földrajzi adottságokat és a rendelkezésre álló keretet soha nem szabad kihagyni a számításokból!
A kis kerttel rendelkező tulajdonosok legtöbbször helyspórolás céljából inkább lemondanak a teraszról, de sokan vannak, akik ezt megbánják később. Persze léteznek olyan aprócska kertek, ahol valóban sok zöld területtől fosztana meg a terasz, de érdemes végig gondolni azt is, hogy milyen jól eshet egy hétvégi napon együtt ebédelni a szabadban a családdal – és okos kialakítással ez nem kell, hogy nagy helyet foglaljon. A terasz tehát nem haszontalan, csupán végig kell gondolnia, hogy pontosan mire is szeretné majd használni, és ehhez mekkora helyre van szükség.

3. Nyitott, vagy fedett legyen a terasz?

Kerti tó híddal
Fa kerti híd

Ez a kérdés természetesen csak akkor merül fel, ha lesz terasz. Sokan ellene vannak a fedett megoldásoknak, mert a közhiedelem szerint a fedett teraszok sötétebbek és kevésbé szellőznek, pedig ez korántsem igaz. Hogy mennyire lesz napfényes, vagy világos egy tetővel fedett terasz, az ugyanannyira függ az elhelyezkedésétől, mint a tető kialakításától. Ha fontosnak tartja, hogy mindképp legyen tető felette, néhány apró trükkel növelheti a teraszra bejutó fény mennyiségét.

• Az egyik opció ilyen esetekre, hogy csak a terasz egy részét fedjük be, így esős időben is élvezheti a szabad levegőt, nem ázik el, ugyanakkor nem árnyékolja le teljesen a házat.
• A másik lehetőség pedig az átlátszó polikarbonát tető építése, ami felfogja az esőt, ugyanakkor átereszti a fényt, így a teraszra néző ablakokon is kellő mennyiségű fény jut be a lakásba.
A terasz esetében érdemes a szélvédelemre is gondolni, ami nem csak esőben hasznos, hanem verőfényes napsütésben is jól jön; így nem kell minden szalvétát, letett papírlapot azonnal lesúlyozni, vagy a kertben kergetni a könnyebb tárgyakat. A kialakításkor érdemes némi zöld növényzetet is tervezni a teraszra, így még kellemesebb lesz a klímája és a hangulata is.

4. Hogyan osszuk fel a kertet?

Minden bizonnyal más szempontokat tart szem előtt egy kisgyermekes család, mint egy fiatal pár. Mivel az igények és lehetőségek eltérőek, más és más térfelosztást preferálnak. Az igényektől és a stílustól függően a zöld terület és a burkolt felületek aránya eltérőek lehetnek.
Megéri előre végiggondolni, hogy
• tervez-e elbontható medencét a kertbe. Ha igen, akkor az alatta lévő területet érdemes leburkolni, enélkül ugyanis a frissen lefektetett gyep akár egy szezon alatt végleg tönkre mehet.
• Lesz-e játszósarok/homokozó/trambulin/játszótér a gyerekeknek, és ha igen, milyen burkolatot kap? Hány évre (és hány gyerekre) terveznek? Pár év múlva, amikor már nagyobbak lesznek és nem játszanak, elbontja ezt a részt, vagy a mászóka hűségesen kivárja az unokák érkezését?
• Tervez-e veteményest/virágágyást a kertbe? Lesznek-e fák? Milyen típusúak és milyen növényzet fog megmaradni a fák alatt? Ha a kertnek több funkciót szán, akkor ezeket érdemes elhatárolni egymástól a harmonikus kép érdekében.
Ha vannak a családban gyerekek, mindenképp gyepszőnyeget javaslunk, ami megfelelő gondoskodás mellett igazán tartós, akár erősebb igénybevétel esetén is.

5. Mi a helyzet a kerti csobogóval?

Kerti ötlet kerttervezéshez
Családi házak kertjeinek tervezése

A kertnek az a lényege, hogy közelebb hozza a természetet, akár a nagyvárosban is. Ennek egyik alapeszköze lehet a kerti csobogó is, ami az erdők patakjainak megnyugtató hangját idézi meg az otthon közvetlen közelében. Népszerű eleme a kertnek, mégis sokan félnek tőle – főleg az ára és a karbantartása miatt.
Kis kertekben természetesen nehezebb lehet neki helyet találni, de ha nagyobb területtel rendelkezik, mi mindenféleképpen csak javasolni tudjuk: némi kreativitással és szakértelemmel viszonylag olcsón is ki lehet alakítani a kerti csobogót, ami utána minimális energiabefektetéssel tisztán tartható.

+1: A stílus

A stílus, a hangulat meghatározása az egyik legkellemesebb feladat a kert megtervezése során, mi mégis óva intünk mindenkit attól, hogy rögtön ezzel kezdje. A fenti 5 pont átgondolása nélkül ugyanis könnyen lehet, hogy olyan kompromisszumokat kell kötnie, ami miatt végül a kertje egészen más lesz, mint amilyenről álmodozott. Mi azt javasoljuk, hogy kezdje a kemény tényekkel – méret, igények, fekvés, jellegzetességek – és utána már sokkal könnyebb dolga lesz a stílus kialakításával!
Reméljük ez a kis útmutató segítségként szolgál, hogy megálmodja és megvalósítsa álmai kertjét. Nem baj, ha nincsenek még konkrét elképzelései: az a fontos, hogy megfogalmazza az igényeit, és a vágyait, a többit pedig bízza a profikra (azaz ránk.) Bár sok lenyűgöző inspiráció található a Pinteresten és más oldalakon is, ezek soha nem helyettesíthetik a tudatos, átgondolt kerttervezést. Bízza ránk a kertjét, és a kreatív ötletek mellett olyan, részletes terveket készítünk, amiket kifejezetten az Ön lehetőségeire szabtunk – és ha rábólint, hamar el is kezdjük a munkát. A mi célunk, hogy a kirakatudvarok helyett élhető és élvezhető kerteket építsünk, ahol a család minden tagja feltöltődhet. Olyan kerteket hozunk létre, amik nem csak szépek, de könnyen és gyorsan fenntarthatók, hogy Önnek minél több ideje maradjon a pihenésre.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!