Vigyázat, vakond! Avagy hogyan védekezzünk a kert ellensége ellen

Mindenki rajong a Kisvakondért, amíg a csehszlovák mesefilmről van szó, de elhiheti, hogy kerttulajdonosként nem lesz a szíve csücske. Ha e pöttöm állat hús-vér valósággá válik, könnyen a személyes rémálmává nőheti ki magát. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy miként léphet fel a legeredményesebben a vakonddal szemben.

Ne vegye félvállról a vakond-kérdést! Ha nem végzi el a megfelelő óvintézkedéseket, kerttulajdonosként pontosan úgy járhat, mint Góliát, aki elszámítja magát Dáviddal szemben: amilyen kicsi ez a lény, olyan nagy kárt tud csinálni a kertben. Egy belevaló kerttulajdonosnak érdemesebb közelebbről is megismerkednie a szorgos, de kártékony lény motivációival és céljaival, ahogyan arra is érdemes időt szánnia, hogy a jószág számára biztosítson egy kiskaput, ami által megúszhatja az alvilágba való száműzetést.

Amit a vakondról mindenkinek tudni érdemes

Tehát, elsőként néhány alapinfó a vakondról. Ez az állat szorgos munkával labirintust alakít ki zöldellő pázsitunk alatt, az ott rejlő táplálék után kutatva. Időnként a felszínre bukkan és kidugja fejét, hogy két legyet üssön egy csapásra: egy kis levegőhöz jusson, és kiszellőztesse a járatát. Minden levegővétellel nyomot hagy maga után, Ön pedig bosszankodhat a hívatlan lakberendező tevékenysége felett: a földkupacok sokasága ugyanis hamar megjelenik a kert minden pontján. Joggal teszi fel magának a nagy kérdést „Miért pont az én füvemet túrja össze ez az állat?”

A válasz nagyon egyszerű. A gyepnek nincsenek erős gyökerei, illetve az öntözés miatt a talaj puhább, így a vakond könnyedén tud benne ásni. A rendszeres, főként szerves gyeptrágyával végzett tápanyag-utánpótlás miatt különböző, jótékony és káros férgek jelennek meg a talajban: a vakond válogatás nélkül, kedve szerint csemegézik belőlük. 

Tények és tévhitek a vakondról

A megrendelőim sokszor kérdezik, hogy a kertépítés miatt megy-e be a vakond a kertbe? Nos, ha Önben is felmerült ez a kérdés, most megnyugodhat: ez nem lehetséges. Ha nincs a kert közvetlen közelében vakond, akkor a frissen odaszállított földdel, vagy a gyepszőnyeg tekercseiben megbújva nem keveredhet bele. Mégis előfordulhat – és biztosan Ön is sokfelől hallott már ilyen történetet – hogy kertépítés előtt nem volt semmi nyoma, majd a kivitelezés befejezése után rögtön megjelent a kertben a vakond. Ebben az esetben kizárólag a szomszéd kertje lehet a ludas, ugyanis a frissen locsolt, tápanyag dús talaj rögtön átcsalogatja a kertbe a környéken ólálkodó apró állatkát.

Ismeri a mondást, hogy sok a jegesmedve, de kevés a fóka? Így áll a helyzet a vakond és a szabad földterület viszonylatában is. A vakondok közösségében ádáz harc folyik a még érintetlen kertekért: a győztes vakondcsalád végül a riválisokat elüldözi, nem tűri meg a konkurenciát. Fészkeiket olyan helyen alakítják ki a föld alatt, ahol biztonságban tudhatják magukat ellenségeik elől: ideális lehet ehhez a ház vagy a térkőburkolat is.
Azt hallotta, hogy a vakond védett állat? Valójában igen is, meg nem is… Ha egy családi ház kertjében jelenik meg, nem számít annak, de mezőgazdasági területen igen. De azért ha megteheti, ne bántsa ezt az állatot akkor sem, ha kárt okoz a kertben, inkább előzze meg a bajt és ne engedje be a kertbe.

Vakond elleni védekezésre a legjobb megoldás a vakondháló

Óvintézkedések vakond ellen

A vakond kiirtását tervezi? Erre egy elég kíméletlen, bonyolult módszer által van lehetősége, amit nem ajánlok, mert vegyszeres úton a tapasztalatok szerint szinte lehetetlen, hosszadalmas feladatra vállalkozik, ráadásul, ne felejtse el: ami az Ön kertjében bosszúság, az a Föld számára áldás. A vakond ugyanis alapvetően hasznos állat.

gazdaboltokban kapható mechanikus csapdák esetében lutri, hogy hatékonyan működnek vagy sem. Van, akinek például az ijedősebb példányokkal szemben a földbe leszúrható csipogós riasztó is hatékony megoldásnak bizonyult, de erre sincs garancia.

Mindenkinek van egy jó ötlete, amivel az állatot el lehet űzni, de tuti módszerről valójában a látszat és a statisztikák ellenére még nem hallott senki. És Ön megint ott áll, feje búbját vakargatva, és azt kérdezi: hogy mit tehetne a vakond ellen a számos lelkes, mégis amatőrnek tekinthető javaslat ismeretének birtokában?

A mi javaslatunk a vakondháló.

Mi is az a vakondháló?

Mi lehet a kompromisszum a lelkes földtúró és a felbőszült kerttulajdonos között? Ha a kert környékén nem volt soha vakond, akkor tenni sem érdemes semmit, kivéve, hogy ügyeljünk gondosan a kertünkre minden hívatlan betolakodóval szemben. Viszont ha ez valós veszélyt jelent leendő új szép kertben, védekezzünk ellene vakondhálóval.

vakondháló egy kis lyukakból álló, erős szövésű műanyag háló, amit a földre kell teríteni, és erre kell telepíteni a füvet. Személy szerint azért nem rajongok a vakondhálóért, mert környezettudatos kertépítőként tisztában vagyok azzal, hogy a műanyaggal szennyezem a környezetemet. Ráadásul, ha nem figyel oda körültekintően kertje ápolására, akkor ennek az anyagnak a felszedése és újrahasznosítása rengeteg munkával, idővel és pénzzel járhat. Ezért azt tanácsolom, hogy csak abban az esetben használjon vakondhálót, ha tényleg szükséges.

Vakondháló lerakása gyepszőnyeg alá

Ennél a gyeptelepítési módszernél a legkönnyebb a dolga, hiszen az előre elrendezett talajra csak rá kell teríteni a vakondhálót, és erre már lehet is gurítani a gyepszőnyeget. A vakondháló telepítése során ügyelnie kell arra is, hogy két tekercs leterítése között legyen minimum 10 cm átfedés, hogy a találkozások között ne tudjon a vakond átjutni.  A gyepszélek védelmében használjon kerti szegélyt, mert ha a vakondhálót befuttatja alá, akkor a fűfelület széleiben sem tud kárt tenni a vakond.

A vakondháló akkor tud 100% védelmet nyújtani az Ön kertje számára, ha a fű ahelyett, hogy gyökeret eresztene, átszövi a hálót és az alatta lévő talajt. Ez már kellőképp ellenállóvá teszi a füvet a vakond munkálataival szemben. Ha még a gyökeresedés előtt túrásokat érez a gyepszőnyeg alatt, akkor egy nehéz fűhenger segítségével elrendezheti a talajt.

Vakondháló lerakása vetett fű vagy hidrovetés során

Mindkét esetben nehéz lesz a dolga, hiszen itt nem elég a szépen elrendezett területre leterítenie a vakondhálót, mert ha rászórja a fűmagot akkor az kilátszik a fűszálak közül. Ez nem csak esztétikailag kifogásolható, hanem az Ön és az otthonába látogatók személyes biztonságát tekintve is: balesetveszélyes, hiszen az apró rácsszerkezetben megakadhat a lábuk és eleshetnek, ezért ebben az esetben a vakondhálóra 3-5 cm vastagságú földet kell hordania. Fontos, hogy ennél vastagabb se legyen, különben a vakond felülről belemászik a gyepbe, és addig túrja a talajt, próbálva átjutni a hálón, amíg el nem pusztul.

Mivel a földmunka igen költséges része a kertépítésnek ezért érdemes átszámolni, hogy valóban megéri-e a vettet fű alá vakond hálót rakni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a megmozgatni kívánt földanyag munkadíjával szemben jóval olcsóbb a gyepszőnyeg esetében ugyanez a munkafolyamat.

Vakondhálót nem érdemes és nem is kell növényágyásban használnia, mert ott nem tud olyan nagy kárt csinálni, ami miatt a védekezés fontos lenne ellene, illetve ha sokszor kivágja a vakondhálót, amikor új növényt ültet, akkor a védelem megszűnik, így értelmét is veszti ez a védekezési módszer. Ha mégis zavarja a vakondtúrás a növények között, terítsen le geotextiliát, és szórjon rá kavicsot, ezt biztosan nem túrja fel a vakond.

A vakond elleni védekezés nem egyszerű feladat. Én azt javaslom, hogy olyan módszert válaszon a kertje számára amivel megóvja annak szépségét – és a vakond is életben marad.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!