A napellenző, mint a kert tökéletes kiegészítője

Kertünket számtalan kisebb-nagyobb kiegészítővel tehetjük otthonosabbá. Kis túlzással egy ördögi körbe keveredhetünk, ha számításba vesszük a különféle dísznövényeket, szaletliket, pergolákat, lépegetőket, tavakat vagy kaspókat, melyeket szinte évente lehet cserélgetni, frissíteni vagy feldobni valamivel. Sokan azonban az elhangzottak dacára is meglepően keveset törődnek azzal, hogy kertjük ne csak mutatós, hanem hasznos is legyen.

A nagy nyári melegekben például egy megfelelő árnyékoló nélkül képtelenség élvezni napközben a kert szépségét, márpedig a zöldövezetben pihenni akkor is nagyon fontos lehet. A közönséges napernyők alapvetően semmit sem érnek ezen a téren, így ha kertünk megfelelő árnyékolásában gondolkodunk, akkor érdemes eljutni legalább a napellenzőkig, melyek kertünk tökéletes kiegészítői lehetnek akár egy terasz, akár egy kisebb pázsitos terület felett szeretnénk alkalmazni.

Általánosságban a napellenzőkről

A napellenző egy kültéri ponyvás árnyékoló, mely számtalan méretben és színben áll a rendelkezésünkre. Elég csak megnézni a Napellenzővilág honlapján, hogy milyen széles termékpalettából válogathatunk.

Az árnyékoló jellemzően teraszokhoz, kiülőkhöz és erkélyekhez ajánlott, de téli kertekhez is nagyon sokszor alkalmazzák önmagában vagy kiegészítőként. Erős alumínium vázszerkezete csuklókaros megoldással rendelkezik, ezáltal az impregnált, víznek, kosznak és UV-sugárzásnak is ellenálló ponyvája egyszerűen mozgatható. Kihajtva árnyékol, tekercselve pedig biztonságba helyezhető nagy szélben, viharban vagy a téli időszakban.

Nemcsak ponyvája, hanem tartószerkezete is teljes egészében színezhető, ezzel tökéletesen hozzáigazíthatjuk otthonunk homlokzatához vagy a kert hangulatához. Mozgatása történhet kapcsolódó hajtókarral – azaz kézi erővel –, de a nagyobb méretű, 5-6 méteres ponyvák esetében ajánlott motorizálni a szerkezetet, aminek jóvoltából távirányítóval is vezérelhetjük azt. Utóbbi nagy előnye az automatizálhatóság, hiszen a napellenzőt különféle érzékelőkkel kiegészítve a fényre, sőt az erős szélre is érzékennyé tehetjük. Ezzel még akkor is biztonságban tudhatjuk, ha éppen nem tartózkodunk otthon, hiszen egy hirtelen jött vihar könnyedén megrongálhatja a ponyvát és a vázat is, megfelelő programozás esetén viszont ilyenkor automatikusan biztonságba húzódik majd.

A teraszok tökéletes árnyékolója

Noha egy napellenző kiváló választás lehet erkélyekre is, általánosságban a teraszok és az egyéb kerti kiülők tökéletes árnyékolójaként tartják számon. Ennek az oka, hogy képes makulátlanul lefedni a családi házakra jellemző néhány négyzetméteres teraszrészeket, hiszen több méteres hosszúságban és szélességben is elérhető, hovatovább ennél kényelmesebb és hatékonyabb megoldás aligha létezik az általa képviselt árkategóriában.

Kiemelendő továbbá, hogy a teraszok jellemzően egy homlokzathoz csatlakoznak, ami nagyon fontos a napellenzők szerelésekor. A masszív szerkezeteket ugyanis valamilyen erős téglafalhoz kell erősíteni – a hőszigetelés nem probléma, speciális csavarokkal áthidalható –, de alternatívaként a tetőszerkezet kilógó gerendái is megfelelnek erre a célra.

Így lesz hasznos tér a kertünkből egy napellenzővel

Ha imádjuk kertünkben kipihenni a szürke és stresszes hétköznapok fáradalmait, azonban a nagy nyári meleg sokszor kényszerít minket a lakás hűvös falai közé, akkor egy napellenzővel könnyedén megoldhatjuk ezt a problémát. Az impregnált ponyva ugyanis nemcsak a fényt és a káros UV-sugarakat, hanem a meleget szintén felfogja, ezáltal még kánikulák idején is biztonságban pihengethetünk alatta a kerti teraszon.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy a napellenző alá végre olyan növényeket is telepíthetünk a kertünkbe, melyek kifejezetten árnyékkedvelők, esetleg szeretnénk megóvni őket a kisebb esőktől, mert leveleik vagy terméseik nagyon érzékenyek rá. Összességében tehát az árnyékolóval új utak is megnyílnak előttünk, melyek kertészeti szempontból nagyon izgalmasak lehetnek!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!