A műfű mindenre megoldás?

Könnyű karbantarthatósága miatt műfű telepítésén gondolkodik kertjébe? Az éremnek mindig két oldala van! Ebben a cikkben körbejárjuk a műfű előnyeit és hátrányait, bemutatom a helyes felhasználási módot, és segítek a döntésben.

Leszögezném már az elején: kertépítőként a természetességben hiszek, nem hiszem, hogy jót tesz, ha mindent ellep a műanyag. Ugyanakkor azt is megértem, hogy a műfű nem véletlenül ilyen népszerű. Könnyű vele az élet, egyszerű telepíteni, nem kell várni a gyökeresedésre, a karbantartása pedig gyerekjáték. Nem véletlen, hogy a műfű hazánkban egyre népszerűbb, egyre többen használják kisebb – nagyobb felületeken, hogy időt takarítsanak meg vele. Napjaink rohanó világában sokan szeretnék megspórolni az időt a ház körüli munkákon, de nem akarnak lemondani a zöldellő pázsitról, vagyis pontosabban annak illúziójáról sem. Így jutnak el aztán ehhez a megoldáshoz, amitől oly sokat remélnek – sokszor oly hiába.

Az arany középút: műfüvet mértékkel

Sokan gondolják azt, hogy a műfű teljes mértékben gyógyír lehet a kert-gondokra és ebből következően mindenütt műfű borítja be földet, amitől az embernek idegen érzése támad. És ezzel meg is súgtuk a megoldást: a műfű kapcsán nem az a lényegre törő kérdés, hogy használjuk-e vagy sem, hanem, hogy milyen mértékben érdemes ezt megtenni?

Nem akarok álszentnek tűnni, a Durucz kert is foglalkozik a műfű forgalmazásával, cégünk alapos körültekintéssel, korrekt mértékben használja és ajánlja a műfüvet, mert a kertben több esetben is valóban megvan a maga funkciója.

Amikor a műfű igazi megoldás lehet….

Vannak esetek, amikor még szerintünk is a műfű a legjobb. Ilyen például, ha egy négylábú is a kert állandó lakója! Tökéletesen használható olyan területek lefedésére, ahol a kutyus folytonos tevékenykedése miatt nem marad meg a valódi fű. A műfű segítségével szép zöld felületet lehet kialakítani a kutyák kennelje alatt is, és a takarítását is sokkal egyszerűbben megoldhatja, mint gondolná.

Akkor is műfüvet ajánlunk, ha játszótér-sarkot alakít ki a kertben, mert egy kis aládolgozással puha felületet kap, amin kevésbé fognak fájni a földre huppanások és a hintáról való lepottyanások, de jobban fognak esni a bukfencek és cigánykerekek is. A műfű nagyszerű eséscsillapító lehet!

Műfű és igazi gyep: megoldható-e a kettő együtt?

Ha csak a kert egy részére kerül műfű, azonnal felmerül a kérdés: mi legyen a többivel? Tehetünk oda igazi gyepet? Kompatibilis-e a kettő?

A válasz igen! Tökéletesen lehet kombinálni a fűmagot a műfűvel: a gyepünk e vegyes megoldással valóban zöldellhet, s a megfelelő arányok kialakításával nem is lesz az embernek műanyag-érzése a kertben. Ebben könnyen tudunk segíteni, forduljon bátran hozzánk.

Érdemes már rögtön ezzel kezdeni a kerttervezést, hogy a későbbiekben ne csak a kert gondozásáról és karbantartásáról szóljon az egész élete.

Érdemes tájékozódni ismerősei, szomszédjai, kertmagazinok körében, hogy mi minden szól a műfű, a fűmag, illetve a gyepszőnyeg mellett, valamint ezek alkalmazása ellen, s ezután forduljon konkrét szakemberhez, vagy céghez igényeivel és kérdéseivel. Ugyanakkor ne támaszkodjon kizárólag az ismerőseire, hiszen sok tévhit kering (főleg a neten), amik alapján nem lehet felelős döntéseket hozni. Sok minden múlik azon, hogy pontosan milyen is a kertje, mire akarja használni, s hogy mennyiben szeretné kertje gondozását hobbijává, mindennapjai részévé tenni.

A műfű hátrányairól

A műfűnél tisztába kell lennie azzal is, hogy ez műanyagból készül, és majd eljár felette az idő: 10-12 évente be kell ruházni egy újra. Ráadásul az anyag típusából kifolyólag megvannak a maga korlátai is.

  • A nagy nyári melegben a felülete felhevül annyira, hogy csak cipővel lehet rámenni, és emiatt hűteni kell.
  • A gyeppel szemben, ami a kiporoltatott vízzel hűti környezetét, a műfű pont az ellenkezőjét teszi: visszaveri a hőt és felmelegíti maga körül a levegőt.
  • A folyamatos használat és az UV sugárzás miatt szálai töredeznek, kiesnek, amivel saját közvetlen környezetünket szennyezzük.
  • A műfű kivitelezési költsége sokkal magasabb mint gondolná, a kert méretétől függően vetekszik azzal az összeggel, amibe egy szakképzet kertész munkadíja kerül. Amibe viszont sokan nem gondolnak bele, hogy ha véget ér a műfű élettartama, akkor felszedése és H

Ha kisebb felületen használja, például a már említett kutyakennel, vagy játszósarok alá, akkor 10-12 év alatt változhat annyit a helyzet, hogy nem is kell pótolni, hiszen a kutyus már kevésbé hebehurgya, és a gyerekek sem a hintákon játszanak már legszívesebben.

Egy rövidtávú megoldást választ, ha műfüvet használ, és a fent említett hátrányokkal és kellemetlenségekkel is folyamatosan szembesülnie kell. Ez a probléma már kezd jelentkezni a sportpályáknál, ahol az elhasználódott, tönkrement műfűtől nehezen tudnak megszabadulni, mert a rajta található ragasztóanyag miatt a szemétbányák nem veszik át az elhasználódott darabokat, a műanyag újrahasznosító telepek pedig nem tudnak vele mit kezdeni.

Nem akarunk senkit elrettenteni tőle, hiszen amint írtuk, a mértékletes felhasználás esetén van helye a kertben. Hogy kié a felelősség, ami a műanyag füvet és a föld fenntarthatóságát illeti? A lelkiismeret kérdése az eladókon és rajtunk, kertépítőkön van, akiknek az önös érdekeit félretéve kell javaslatokat adniuk.  Hiszen nyilván nekünk az lenne az érdekünk, hogy minél többet adjunk el belőle, és néhány évente lecserélhessük az ügyfeleinknél…

Van azonban olyan helyzet, amikor hosszú távon kell gondolkodnunk, és a közösség és a bolygó jövője érdekében félretenni az anyagi haszon kérdését. Egy kertépítő kötelessége, hogy amikor a tanácstalan kezdő kerttulajdonos hozzá fordul jótanácsért, ne éljen vissza a bizalmával.

Le kell beszélniük a kerttulajdonosokat arról, hogy több tíz vagy akár több száz négyzetméter zöldfelületet műanyaggal pótoljanak csak azért, mert nincs kedvük füvet nyírni. A kert azért van, hogy élő környezetként funkcionáljon, és az összhatásában az ember gyönyörködjön és örömét lelje benne.

Legalábbis szerintünk – de természetesen a döntés az Ön kezében van.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!