A magas ágyások dicsérete

Az elmúlt évtizedek építkezési trendjei afelé mutattak, hogy a házak egyre kisebb telkekre épültek, főképpen a nagyobb települések kertvárosi részein, és általában a vidéki városokban. Ennek az oka egyszerű, az ingatlanárak növekedésével a földterületek értékesebbé váltak, így az építő és a vevő is jobban örült a kisebb teleknek, hiszen ez jelentős megtakarítást is eredményezhetett. Ráadásul az egyre gyorsuló életmódunkban kevés idő jutott és jut a kertművelésre, így a többség nem panaszkodott a zsebkendőnyi kertek miatt. Manapság azonban fordulni látszanak a trendek, újra divatossá válik a háztáji termelés, hívószavak lettek a zöld és a bio, így egyre többen szeretnének – legalább egy keveset, a játék vagy az íz kedvéért – maguknak megtermelni az élelmiszerből.

A kisméretű kertek tulajdonosainak ez dilemmát jelent, hiszen a szűkös, rendszerint díszkerti jellegű területből kellene lecsípni valamennyit a zöldség-, és gyümölcsnevelésre. Nekik lehet remek megoldás a magaságyás, ami egy igazán univerzális találmány, hiszen nem csupán praktikus, de esztétikailag is remekül beilleszthető a díszkerti látványba. Miről is van szó?

A magas-, vagy emelt ágyás egy roppant egyszerű kertészeti elem. Egy 30-80 centiméter magasságú keretről van szó, melyet meg kell tölteni földdel, és már lehet is bele vetni. Ennél persze kicsit összetettebb a helyzet. A magasság ízlés dolga, az egészen alacsony, másfél arasznyi darabok inkább hagyományos veteményesekbe valók (elsősorban praktikus szempontok miatt), míg a magasabb, és általában díszesebb kivitelűek főleg az említett díszkertekben mutatnak jól (itt már látványelemként is funkcionálva). Készülhetnek fából, akár egyszerű lécekből összebarkácsolt keret is lehet ez, de építhető minőségi faanyagból, dekorációként is helytálló változat. Lehet még kő az anyaga, épülhet téglából, az egyszerű megoldások hívei pedig a barkácsáruházakban előregyártott, lapraszerelt változatokat is vehetnek.

Kiemelt ágyás Barabás téglakőből

A magasságot az is meghatározhatja, hogy mennyire cél a hát, a derék tehermentesítése. A combközépig érő változatokhoz alig kell lehajolni, így azokat guggolni nem szerető, nehezebben mozgó, idős, vagy akár kerekesszékes kertészek is különösebb erőfeszítés nélkül használhatják. Az emelt ágyások a gyerekeknek is remek lehetőségeket nyújthatnak, hiszen így szemmagasságba kerülhetnek a növények, melyeket könnyebb és élvezetesebb lesz megfigyelni, gondozni.

Kiemelt ágyás kerti világitással

A magaságyások számos gyakorlati előnnyel is rendelkeznek. Földjüket, talajtípusukat tetszés szerint lehet összeállítani, az ültetnivaló növények igényének megfelelően, ezáltal ha az adott kert közege termesztésre nem kifejezetten alkalmas, így könnyen áthidalható a probléma. A speciális igényű, például a savanyú közeget preferáló növények (ilyen az áfonya) a kerti talajba csak nagy nehézségek árán telepíthetők, a magaságyásba viszont olyan talaj kerül, amilyet csak akar a kertész! A gyomokkal is elhanyagolható lesz a gond, főleg, ha a láda alját belül kibéleli a gazda geotextillel. Számos talajban élő kártevő is kizárható így a növénynevelésből, és a vakond sem jelent többé veszélyt a palántákra (főképpen, ha alulra vakondháló is került).

Sokféle zöldségeket károsító légyfajta akad, de többségük csak alacsonyan képes repülni, ellenük is tökéletes prevenció az emelt ágyás. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem, az ásásra hajlamos kutyák sem fogják bolygatni ezeket a termesztőhelyeket! További pozitívum, hogy az ilyen ágyások földje tavasszal hamarabb felmelegszik, így korábban lehet vetni, palántázni beléjük. A hátrányok kisszámúak, ide lehet sorolni a nyáridőben a gyorsabb kiszáradást (tehát az öntözési igény nagyobb lesz az emelt ágyásban), és megemlíthető, hogy a fa elemek pár év alatt rothadásnak indulhatnak, így szükséges lesz a javításuk, pótlásuk.

Magas ágyás fából

Az emelt ágyásokba bármilyen kerti zöldséget lehet vetni, palántázni, nincs érdemi különbség ebben a tekintetben a szabadföldi haszonnövényekkel, legfeljebb a kúszásra, vagy a nagyobb méretű termés nevelésére hajlamos fajoknál kell meggondolni, hogy elég lesz-e számukra a hely. A nyár derekán is jól jönnek ezek az ágyások, aki most vágna bele, bátran megkezdheti a munkákat. A tipikus másodveteményi zöldségek ideje júniustól kezdve jön el, lehet telepíteni paradicsomot, paprikát, választhatók a káposzta-, és salátafélék, érdekes lehet az édeskömény, a gyerekek szeretni fogják a kukoricát (ebből a szuper édes fajtákat kell választani), és kerülhet a magaságyásba mostanság répa, zöldbab, vagy bimbóskel. Ugyanígy szezonja van számos gyógy-, és fűszernövénynek, például a kapornak, bazsalikomnak, zsályának, citromfűnek, körömvirágnak, kamillának!

A cikket köszönjük Megyeri Szabolcsnak

Így épül meg egy kiemelt ágyás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!