Ahol a kerti felszerelés kezdődik – Így válassza ki az ideális munkakesztyűt!

Ahol a kerti felszerelés kezdődik – így válassza ki az ideális munkakesztyűt!

Talán nem mindenki érzi fontosnak, hogy kesztyűt viseljen a kerti munkához, pedig ez az egyik legalapvetőbb kiegészítő, ami a biztonságot illeti. A jó munkavédelmi kesztyű megvéd a tüskéktől, vagy bármilyen kellemetlen, esetleg veszélyes sérüléstől. Ma már akkora a munkakesztyű kínálat, hogy még a hivatásos kertészek is gyakran nehezen igazodnak ki rajta. Ebben az írásban próbálunk segítséget nyújtani ahhoz, hogy megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb munkakesztyűt.

Aki kerti kesztyűt keres, hamar elveszhet a számtalan fazon, anyag, ár és funkció útvesztőjében. Akkora a választási lehetőség, hogy nem könnyű megtalálni mindenkinek a számára legmegfelelőbb darabot. Míg munkavédelmi bakancsból általában száz termékből kell választani, addig kesztyűk esetében akár ezres nagyságrendben is rendelkezésre állhat a kínálat. Általánosságban elmondható, hogy a jó munkakesztyű strapabíró és specifikus vagy általános kerti munkához (például füvesítéshez) is megfelelő, de sajnos nincs olyan univerzális típus, ami mindenhez tökéletesen használható. Az, hogy Önnek melyik lesz a legjobb, függ a kertben végzett munka típusától és természetesen az anyagi kerettől is.

Hogyan találja meg az Ön számára legmegfelelőbb kesztyűt?

Kötött kesztyű a kertben. Kényelmes, de kevéssé véd.

Érdemes néhány szempontot figyelembe venni a megfelelő kerti kesztyű kiválasztásakor. Nagyon fontos például a kényelem és tartósság közötti egyensúly – általában, ami kényelmes, az nem túl strapabíró, ami pedig elég erős, az nem feltétlenül kényelmes. Itt kell eldöntenie, hogy mennyit fog kertészkedni benne, milyen körülmények között fogja használni és milyen időközönként hajlandó új kesztyűt vásárolni.

  • A pamut kesztyűk puhák, de nem igazán nyújtanak védelmet, ezért csak könnyebb munkákhoz ajánljuk
  • a bőrkesztyűk megvédenek a karcolásoktól vagy nagyobb vágásoktól, viszont általában nem eresztik át a levegőt és nehezebb bennük mozogni.
  • Az arany középutat azok a darabok képviselik, amik strapabíróak és egyben rugalmasak is, azaz védik a kezet, de viselésükkor nem okoz erőfeszítést a finomabb mozdulatok kivitelezése sem.

Milyen részletekre fontos odafigyelni a választáskor?

A kritikus pontot sok kesztyűnél az ujjvégek jelentik, főleg akkor, ha homokos, vagy sziklás talajon dolgozik. De talajtól függetlenül is érdemes odafigyelni, mert nagyon könnyen megsértheti ezt a részt metszés közben is. A minőségi kesztyűk gyakran rendelkeznek egy extra bőrréteggel az ujjvégeknél, ami megakadályozza, hogy túl gyorsan elhasználódjon az anyag. A plusz réteg emellett megvédi az ujjait az éles tárgyaktól, mint például a földből kikandikáló rozsdás szögek, törött üvegek, de a rovarcsípésekkel szemben is biztonságban érezheti magát.

A megerősített ujjvégek hátránya, hogy korlátozza az érintés alapú tájékozódásban. Ha érzékeny palántákkal fog dolgozni, vagy finomabb munkát végez, érdemes lecserélni kesztyűt olyanra, aminek nincs plusz réteg az ujjvégein.

Sarkalatos pont továbbá a kesztyűn található varrás és annak erőssége. Érdemes olyan darabokat keresni, amin dupla varrás van, mert ha esetleg a használat során az egyik varrás megsérül, a másik tartani fog, így elkerülheti a nemkívánatos sérüléseket.

A kevésbé jó minőségű kesztyűknél viszont a dupla varrás hátrányos lehet, hiszen merevebbé és vastagabbá teheti az anyagot, amitől kényelmetlen lesz és kidörzsölheti a kezét. Figyeljen oda arra, hogy a varrás belesimuljon az anyagba és akkor nem lehet gond!

Körültekintőnek kell még lenni a csuklónál található záródással is. Próbáljon meg kényelmes és puha záródású kesztyűt találni, ami elég szoros ahhoz, hogy ne engedje be a koszt és az egyéb anyagokat. Ha ásni vagy gyomlálni készül, kerülje az olyan kesztyűket, amiknek nem elasztikus a záródása. A legjobbak áltálában az állítható tépőzáras verziók, ugyanis a gumis végűek általában nem állíthatóak, és idővel túlságosan kilazulnak.

Kényelem és biztonság kéz a kézben

Nagyon fontos továbbá, hogy a kiválasztott kesztyű pontosan illeszkedjen az Ön kezéhez, különben pokollá teheti a kerti munkát. Érdemes azokat a kesztyűket keresni, amiket a gyártó több méretben kínál. A legkényelmesebb általában abban dolgozni, ami nem túl szűk, de nem is túl bő. Az ujjai vége ideális esetben közel vannak a kesztyűhöz, de nem nyomódnak bele, viszont nincs is túl nagy hely az ujjak és az anyag között.

Ezen kívül figyeljen oda arra, hogy az ujjak közötti rész ne dörzsölje a kezét, és a zár valóban a csuklójánál legyen, nem alatta vagy felette. Mivel a méret egy kényes kérdés, unisex kesztyűt nem szerencsés választani, főleg nem hölgyeknek, mert valószínűleg túlságosan bőnek fog bizonyulni használat közben.

Érdemes még odafigyelni, hogy a kiválasztott kesztyű mennyire rugalmas, főleg az ujjak találkozásánál. Jellemzően a vékonyabb anyagból készült kesztyűknél ez nem jelent problémát, de a vastagabb bőrkesztyűknél fontos kitétel. Ne várjon arra, hogy majd „betöri” a kesztyűt. Ha nem tudja teljesen behajlítani, vagy nyújtani az ujjait, akkor úgysem fogja eleget viselni ahhoz a kesztyűt, hogy legyen ideje megpuhulni. Keressen inkább olyat, amiben szabadon mozoghatnak az ujjai. Ezt úgy a legegyszerűbb leellenőrizni, hogy ökölbe szorítja a kezét. Ha meg tudja szorítani, majd teljesen ki tudja nyújtani az ujjait, illetve képes a hüvelyk- és a mutatóujja között tartani egy kisebb tárgyat, akkor valószínűleg elég rugalmas a kesztyű. Ha viszont ezek a dolgok kihívást jelentenek, akkor nézzen másik után.

Nehezebb munkák végzéséhez válasszon olyan kesztyűt, aminek a tenyere és az ujjai párnázottak, illetve, ha a kezei másik oldalát is szükséges védeni, akkor találhat olyan darabokat is, amik felül is ki vannak párnázva. Persze itt sem szabad átesni a ló túloldalára, mivel a túl sok párna megnehezítheti a kezek szabad mozgását.

Milyen anyagból legyen?

  • A bőrkesztyűk leggyakrabban disznóbőrből készülnek, ami jellemzően vastag, mégis viszonylag rugalmas, és az ára is egész konszolidált.
  • A kecskebőrből készült darabok a legstrapabíróbbak, és nagyon nehéz őket átszúrni. Emellett puhák és rugalmasak, tehát kertészkedéshez tökéletesek, viszont ezek inkább a drágább kategóriába tartoznak.
  • A marhabőr kesztyűk előnye, hogy gyakorlatilag lehetetlen átszúrni, vagy átvágni őket, viszont annyira durvák, hogy inkább csak a nagyon kemény kerti munkákhoz érdemes ilyet venni.
  • Készítenek kesztyűket szintetikus bőrből is, illetve egyes kesztyűknek a védelemhez kialakított plusz rétegei készülnek ilyenből. Azok a kesztyűk, amik teljesen műbőrből vannak gépben moshatóak, ami nagy előny, ugyanakkor nem olyan időtállóak.
  • A pamut kesztyűk könnyűek, légáteresztőek, rugalmasak és jellemzően olcsók. Ezeket lehet használni kisebb igénybevételű munkáknál, de ne számítson arra, hogy tartósak lesznek, vagy jelentősebb védelmet nyújtanak.
  • Vannak kesztyűk, melyeket vízálló réteggel látott el a gyártó, vagy teljes egészében, vagy csak az ujj- és tenyérrészeken. Előnyük, hogy szárazon tartják a kezet nedves időben is, viszont, ha meleg van, és izzad a tenyere, a nem szellőző anyag inkább kellemetlen lehet.
  • A rugalmasság érdekében számos kesztyűt ötvöznek Lycra, spandex, neoprén vagy más anyagokkal. Ezek legjobb esetben a kesztyű hátán vagy az ujjaknál vannak, de ezeknél is figyeljen arra, hogy az ujjhegyek valami érdesebb, erősebb anyaggal meg legyenek erősítve.

Mennyibe kerül egy jó kerti kesztyű?

Mivel a tökéletes munkakesztyű hosszú évekig is hűséges társa lesz a kerti munkák során, nem érdemes spórolni rajta (ráadásul legfeljebb néhány száz forintos tételről van szó). Ez nem azt jelenti, hogy minél több kesztyűre kéne beruházni, hanem azt, hogy minél erősebb, minél rugalmasabb és strapabíróbb kesztyűt keressen, amit évekig nem kell majd lecserélnie. Természetesen a minőségibb daraboknak az ára is borsosabb.

A legolcsóbbak a könnyű és kényelmes pamut kesztyűk vagy kötött kesztyűk, a minőségi és időtálló, kellőképpen rugalmas, megfelelő csuklózárással, varrással és védőréteggel felszerelt bőrkesztyűk pedig a legdrágábbak. Érdemes figyelembe venni, hogy Önnek mik az egyéni igényei, milyen típusú munkát fog végezni, és az ahhoz megfelelő kesztyűk közül kiválasztani a legjobb minőséget, ami persze belefér az erre szánt összegbe.

A munkaruházatokat kínáló online boltokban igényei szerint szűrheti a kínálatot, könnyen eligazodhat rajta. A legtöbb gyártó pedig mérettáblázatot is biztosít a termékeihez, így amiatt sem kell aggódnia, hogy esetleg nem lesz kényelmes a kiválasztott pár. Ha pedig mégsem elégedett az interneten vásárolt termékkel, egyszerűen visszaküldheti azt. A legfontosabb, hogy olyan munkakesztyűt válasszon, amiben örömteli és biztonságos a kertészkedés!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!