Minden amit a füvesítésről tudnia kell

A gyönyörűen zöldellő fű a szép kert alapja. Egy rendezett zöld terület alapjaiban változtatja meg a kertek hangulatát, így mondhatjuk, hogy a füvesítés az egyik legfontosabb lépése a kerttervezésnek. A kérdés csak az, hogy milyen technikával valósuljon meg a hívogató zöld terület: vetett fűmaggal, vagy éppen gyepszőnyeggel? A mostani blogbejegyzésünkben A-tól Z-ig körbejárjuk ezt a témát, és megválaszolunk minden gyakori kérdést ezzel kapcsolatban.

Füves terület nélkül egyetlen kert sem lesz igazi

Mindenki máshogyan képzeli el a saját álomkertjét, de alig akad olyan, aki kihagyná a tervezésből a füvesítés folyamatát. Lehet akármilyen ötletes egy kert, ha nincsen benne némi hívogató zöld terület, akkor a végeredmény rendezetlennek és befejezetlennek tűnik majd. Ám az elképzelésekkel ellentétben a hibátlan füves terület nem nő magától, azért a tulajdonosoknak tenniük kell, méghozzá nem is keveset.

Mikor foglalkozzunk a fűvel?

Megérkezett a tél, így jóval kevesebb lehetőség van időt tölteni a kertben, kevesebbet is gondolunk rá. Pedig ha szeretne tavaszra egy igazán kellemes kertet, akkor az előkészületekbe már most is belevághat. Sőt! A kerttervezés nem időjárásfüggő, úgyhogy itt az idő, hogy vágyait és ötleteit összegyűjtve felkeressen minket, és megkezdjük álmai kertjének megvalósítását.

1.       A munkálatok első körben a tervezéssel indulnak, ahol a lehetőségeket és a kívánságokat összevetve megtervezzük az új kert arculatát, főbb elemeit.

2.       A tervezést követően akár már a téli időszakban megkezdődhetnek az előkészületek, például a terep megtisztítása, felkészítése.

3.       Talán elsőre logikusnak tűnik, hogy a meleg idő beköszöntésével a kertrendezés a füvesítéssel folytatódjon, de ha nem szeretné, hogy a munkálatok végére Önnek egy elnyűtt zöldterülete legyen, akkor a sorrend semmiképpen sem így alakul. Előbb jön a kert egyéb elemeinek kialakítása, és csak a végén foglalkozunk a fűvel… de addig még eltelik néhány hónap;)

A füvesítés mindig a kert kialakításának utolsó lépése,  függetlenül attól, hogy vetett fűmagokról, vagy éppen gyepszőnyegről van szó. Mindkettő esetében szükség van ugyanis pihentetésre, hogy a füves terület ne csak rövid ideig díszítse a kertet.  Egy sziklakert, szökőkút kialakításánál, vagy éppen a térkő lefektetésénél szükség lehet munkagépekre is, amik súlyosan károsíthatják a gyepet. Összefoglalva tehát mindegy, hogy melyik füvesítési technikát választja, az mindig a munkálatok végén valósuljon meg.

Meddig dönthetem el, hogy vetett fűmagot, vagy gyepszőnyeget szeretnék?

Azért (is) jó, hogy a füvesítés a sor végén van, mert így több ideje van gondolkodni, tervezni. A kétféle eljárás sok dologban különbözik, de azért akad néhány hasonlóság is – ilyenek a füvesítést megelőző munkálatok is, amikor is a területet felkészítjük a gyepesítésre.

1.       Első körben megtörténik a gyomirtás, amivel megakadályozzuk, hogy később a friss gyepet ellepje majd a gaz.

2.       Ezt követően a területet fel kell ásni, amivel eltüntethetők az egyenetlenségek és a sarjadzó gazmaradványok is.

3.       Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet a talaj szintezése, ami az egyik leglátványosabb lépés. Ez teszi lehetővé, hogy később egyenletes füves terület várja Önt a kertjében.

4.       Füvesítés: ekkorra kell eldöntenie, hogy milyen technológiával szeretné zöldebbé varázsolni a kertet.

Persze a legjobb, ha már a kerttervezés megkezdésekor tudja, mit szeretne, mert csak így kaphat reális és valós információkat a kert felújítás költségeit illetően, de ez nem jelenti azt, hogy később ne változtathatna rajta. A két füvesítési módszer egyik nagy különbsége ugyanis az árban rejlik, így ha meghatározott kerete van a kertépítésre, akkor jobb tisztán látni erre vonatkozólag (is).

Melyik füvesítési megoldást válassza?

Ez nem könnyű döntés, és mi nem tudjuk meghozni Ön helyett. Természetesen ha megkeres minket, szívesen nyújtunk személyre szabott segítséget, de addig is  összeszedtük Önnek a pro és kontra érveket, hogy jobban átlássa a helyzetet.

Zöld gyep fűmagról

Füvesítés
Füvesítés egyedi technológiával

Ennél a módszernél fontos tudnia, hogy bizony nem kevés időt és energiát kell rászánni, ha szeretné, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Persze mi azt mondjuk, hogy megéri a sok macera, hiszen a végén a saját keze által nevelt gyepben gyönyörködhet, de nem mindenki rajong annyira a kerti munkáért, mint mi;)
Ha sem az idejét sem az erejét nem sajnálja, és megfelelően gondozza az elvetett fűmagokat, akkor 2 héten belül előbújnak az első szép kis fűszálak, amelyek rendszeres gondozás mellett körülbelül 3-4 fűnyírás után lesznek olyan erősek, hogy használni is lehessen a területet.

Kinek ajánljuk a magvetéses füvesítést?

Azoknak, akik tudnak időt szánni a rendszeres és igényes gondozásra, cserébe pedig szeretnének megspórolni egy kis pénzt. A vetett fűmag megoldás ugyanis jelentősen olcsóbb, mint a gyepszőnyeg telepítése, ugyanakkor jóval több munkával is jár, ráadásul időben is türelmesebbnek kell lenni, ha a használatáról van szó. Jól összeválogatott fűmagokkal és gondoskodó kezek alatt azonban Ön is gyönyörű gyepszőnyeget nevelhet, ami tartós is marad. Tévhit tehát, hogy vetett fűmagokból ne lehetne kinevelni dús és gyönyörű gyepszőnyeget – csak némi munkára, elszántságra és sok-sok türelemre lesz szüksége!

Mit kell tudni a gyepszőnyegről?

Gyepszőnyeg és vakondháló
Így rakjuk mi a gyepszőnyeget

A gyepszőnyeg esetében a fűszálakat 9-12 hónapon keresztül nevelgetik a gyepiskolában. Ezt követően lehet megvásárolni a „felnevelt” fűszőnyeget, amit a szállítást követően már csak le kell fektetni, és két hétig pihentetve minimálisan gondozni. Egyértelműen ez a kényelmesebb és gyorsabb módja a füvesítésnek, azonban ennek a komfortnak megvan az ára. A vetett fűmagnál lényegesebben drágább lesz a gyepszőnyeg, de az eredmény garantáltan lenyűgöző. A füvesítésnek ezt a módját azoknak ajánljuk, akiknek nincs ideje, vagy kedve a kertben dolgozni, inkább csak a végeredményt szeretnék maximálisan kiélvezni.

Alternatív füvesítési technikák

A jó hírünk az, hogy nem csak a fenti 2 módon valósíthatja meg álmai zöldellő kertjét. Létezik még 2 alternatív megoldás is, melyeknek szintúgy vannak előnyei és hátrányai is.

A hidrovetés során speciális eszközökkel, víz és mulcsozó anyag segítségével hozzáragasztjuk a fűmagokat a földhöz, ahonnan tovább nevelkedhetnek a fűszálak. Gondolom Ön is sejti, hogy ez a módszer nem éppen a költséghatékony lehetőségek egyike, azonban nagyon tartós lesz a végeredmény. Egyetlen hátránya, hogy a füvesítést nem tudja elvégezni házilag, mindenféleképpen szakember és speciális gép segítségére lesz szüksége.

Akkor sem kell aggódnia, ha Ön teljes mértékben elzárkózik a fűmagok nevelgetésétől, vagy a gyepszőnyeg gondozásától. Ez esetben Önnek a műfüvet ajánljuk, amit garantáltan nem kell majd gyomlálnia, sem lenyírnia. Manapság már gyönyörű, teljesen élethű műfüveket lehet kapni, melyeket kopásállósága miatt ajánljunk például játszóterekhez, vagy olyan kertekbe, ahol kutya is van. Nem kell locsolni, nem kell vele foglalkozni, így jó lehet még például telkekre, nyaralókba is, ahol nem akarja a szabadidejét fűnyírással tölteni.
Kényelmes, és gyors megoldás, de az is igaz, hogy ez a 4 opció közül a legköltségesebb és legkevésbé környezetbarát. A kényelemnek tehát ára van.

Melyik füvesítési megoldást válassza?

Nem könnyű dönteni, hiszen mindegyik megoldás mellett vannak érvek és ellenérvek egyaránt. Mielőtt meghozná döntését, első körben mérlegelje anyagi lehetőségeit, ezt követően pedig gondolja végig, hogy mennyi időt tud szánni a füvesített terület gondozására. Ha a vetett fűmag mellett dönt, fontos, hogy azt megfelelően karbantartsa, máskülönben minden erőfeszítése kárba vész, és marad a lehangoló kopárság.

Reméljük így a cikkünk végére Önnek is sikerült segítenünk a lehető legjobb döntés meghozatalában. Természetesen a kivitelezésben sem hagyjuk magára, csak telefonáljon nekünk, mi pedig segítünk a döntésben és az álomkert kialakításában!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!