Lehetne egy kicsit olcsóbb? Kertépítés árak Budapesten és környékén

Akik nem társasházban élnek, valószínűleg mind vágynak egy álomkertre, aminek már a látványa hívogat. Sokan azonban nem mernek belevágni a kertépítésbe, mert aggódnak a felmerülő költségek miatt. Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük egy kert kialakításának folyamatát, most pedig az ezzel járó költségekről rántjuk le a leplet. Meg fog lepődni!

Minden kert más és más, de vannak bizonyos fix költségek, amik segítenek tájékozódni, hogy pontosan mennyibe is kerülhet a kertépítés. Ebben a cikkben nem csak a várható kiadásokat ismertetjük, de azt is bemutatjuk, hogyan takaríthat meg pénzt, miközben nem feltétlen kell lemondania vágyairól!

Akik velünk csináltatták meg a tökéletes kertet, azok már tudják, igenis létezik az álomkert elérhető áron. Akik pedig még nem bíztak meg minket a kert kialakításával és a kertépítéssel, akik még azon gondolkodnak, hogy kertészt hívjanak, vagy saját maguk csinálják meg, azoknak ajánljuk ezt az összefoglalót.
Hisszük, hogy a kertépítésnek nem a kompromisszumokról kell szólnia. Nem muszáj választania a vágyai és a lehetőségei közül, csupán néhány apró trükköt kell bevetni, amik segítenek a költségek visszaszorításában, ugyanakkor elérhetővé teszik a földi paradicsomot.

Kertépítés árak: mennyibe kerül és hogyan lehetne olcsóbb?

Ahol sokat spórolhat: a kivitelező kiválasztása

Adott egy rendezetlen kert, amit Ön mielőbb szeretne a földi paradicsommá varázsolni. Kezdésképpen minden bizonnyal Ön is az internetet hívná segítségül, és megkeresné a legszimpatikusabb kivitelezőt. A következő lépésben nagy valószínűséggel megnézné oldalukon az áraikra vonatkozó tájékoztatást, ami segít abban, hogy eldöntse, megengedheti-e magának az adott cég munkáit.

Természetesen azt mondanunk sem kell, hogy a legolcsóbb nem mindig a legjobb, ugye? Rengeteg eset lehet, amikor a drágábbról kiderül, hogy jobb áron dolgozik, mint aki kevesebbért hirdette magát, de menet közben megdrágultak a szolgáltatásai. Sok tényező befolyásolhatja ezt – például a szakértelme, tapasztalatai, referenciái – de van egy fontos dolog, amiről sokan megfeledkeznek. A legtöbb embernek eszébe sem jut például, hogy utánanézzenek a cég pontos címének. Jelentéktelen dolognak tűnhet, de valójában akár több tízezer forintot is megspórolhat ezzel. Ha ugyanis a kivitelező a város másik végéről érkezik, akkor minden bizonnyal már csak a kiszállásért is súlyos ezreket kell fizetnie, holott egyáltalán nem biztos, hogy az ő ajánlatukat szeretné elfogadni. Tippünk tehát, hogy a kertépítő kiválasztásánál tartsa szem előtt a cég telephelyének címét is, mert ezzel megtakaríthatja a kiszállással járó pénzt. Ezzel az apró trükkel nem csak most, hanem a kertépítés többi szakaszában is spórolhat, hiszen egy helyi vállalkozó a közeli anyagbeszerző helyekről hozatja a nyersanyagot, vagyis nem kell számolni útiköltséggel.

A kerttervezés ára

A kerttervezés eléggé megosztó dolog, pedig nem csak azért hasznos, mert segítségével papíron életre kelhet álmai kertje, hanem azért is, mert ezután állapítható meg, hogy ténylegesen mekkora költségekre kell számítania. Ha kerttervezésről van szó, kétféle ember létezik: aki egyáltalán nem csináltat tervet, és aki több céget is felkér ez ügyben. Érdekes tény, hogy valójában mindkettő rossz döntés.

  • Az első azért, mert így könnyen abba a hibába eshet, hogy tervezés hiányában nem lesz egységes a látvány, vagy esetleg az építkezés során kifut a keretösszegből.
  • A második elgondolás azért nem életképes, mert minden cég más technikákkal, elképzelésekkel dolgozik, így előfordulhat, hogy bizonyos tervek nagyobb volumenűek és drágábbak, míg mások kisebbnek és olcsóbbnak tűnnek – de nem tudja majd összehasonlítani, hogy melyikkel járna jobban.

Összességében tehát a különféle kerttervezési ötletek egymással nem összehasonlíthatók. Akik nem vágynak részletes tervekre, azok dönthetnek úgy is, hogy csupán vázlatot kérnek, aminek ára 20-30 ezer forint közé tehető. A legjobb azonban, ha egyetlen kivitelezővel készíttet egy tervet, amit egy részletes egyeztetés követ, ahol akár a költségek csökkentéséről, vagy éppen az ötletek módosításáról lehet szó. Egy átgondolt terv 90-100 ezer forinttól indul, amiért cserébe Ön részletesen kidolgozott rajzot kap a várható munkálatokról. Amennyiben a Durucz-kertet választja, akkor valójában a munkafolyamat ezen pontján kell először költségekkel számolnia, mivel a kert felmérése és az első kiszállás ingyenes. Ez elég jól hangzik igaz?

A kertépítés árának sarkalatos pontja: az árajánlat

Ennél a pontnál realizálódnak a költségek. Egy hivatalos árajánlat írásos formátumú és minden tétel részletesen fel van benne tüntetve. Ilyenkor már egyértelműen látható, hogy pontosan mi mennyibe kerül, így Önnek lehetősége van arra is, hogy akár egy-egy tételről lemondjon, ezzel pedig pénzt spóroljon. Az árajánlatban az anyag- és munkadíjak is olvashatóak, így Önt semmilyen területen nem érheti meglepetés.

Mi a Durucz kertnél szeretjük megrendelőinkkel részletesen átbeszélni az ajánlatokat, hogy vevőink a munkálatok végén ne csak a kerttel, hanem az azzal járó költségekkel is elégedettek legyenek!

Anyagköltségek

Az anyagok, valamint a munkák költségei azok, amiknek intervalluma rendkívül tág. Az anyagok költségének bizonyos részei például fixek, nem lehet rajtuk változtatni: ilyen például a cement mennyisége, vagy a terület befedéséhez szükséges gyepszőnyeg mennyisége. A többi részénél azonban dönthet, hogy Ön mit tart fontosnak.

Ilyen, változó költség lehet például a növényzet: egy fiatalabb növény ára jóval olcsóbb, mint egy kifejlett példányé, ami rögtön teljes terjedelmében és pompájában díszíti az elkészülő kertet. Ebben az esetben tehát igaz a mondás: „Az idő pénz.” Ön döntheti el, hogy 4x-5x többet fizet azért, hogy kertje azonnal varázslatos legyen, vagy inkább jóval olcsóbb áron egy kevésbé kifejlett dísznövény mellett dönt, ami azonban lehet, hogy csak hosszabb idő múlva válik kertje teljes értékű díszítő elemévé.

Ahogy azt korábban írtuk, a kivitelező jó, ha lakóhelyéhez közel van. Ez a döntés akár a munkával kapcsolatos díjakból is lecsíphet egy keveset. Egy közeli telephelyű cég, közelben található kereskedésből szerzi be a nyersanyagokat, továbbá a bontással járó törmelékek is rövidebb úton szállíttatja el, így az anyagok utaztatásának költsége rögtön az Ön zsebében marad. Mivel minden kertépítő rendelkezik egy kapcsolatrendszerrel, aminek segítségével a munkákkal kapcsolatos díjak mérsékelhetőek, ezért érdemes a felmerülő kisebb munkák elvégzését is rájuk bízni.

Csökkenthetők-e a munkadíjak? Olcsóbb-e, ha Ön csinálja?

Jöhet a dobpergés, mert minden bizonnyal ez az a rész, ami a legtöbb olvasónkat érdekli. A kertépítés szerintünk az egyik legnagyszerűbb feladat, azonban, mint mindennek, ennek is van árnyoldala. Az óradíjak első látásra elrugaszkodottnak tűnhetnek, pedig valójában egy átlagos autószerelő műhelynél is alacsonyabb árakon dolgoznak a kertépítők. Ez számokra átfordítva 3.500-4.000 Ft/óra/fő-t jelent, nálunk ezért az árért Önt nem terheli a szakember kiszállási költsége. Ez azért van, mert ez a szakma csupán tavasztól őszig végezhető, így olyan órabérekben kell gondolkozni, ami biztosítja a kertészeknek téli holtidőszakban történő megélhetést is. Így talán már nem is tűnik olyan magasnak ez az összeg, ugye?

A munkálatok díját azonban nem csak a személyi, hanem a tárgyi feltételek is megszabják, mint például a géppark felszereltsége, azok szervízelési igénye, valamint a velük való munka hatékonysága. Nagyobb géppark esetén a fenntartási költségek növekedhetnek, ugyanakkor a munkafolyamatok felgyorsulnak, amivel Ön nem csak időt, de pénzt is megspórolhat. A korszerű eszközök tehát képesek nagymértékben csökkenteni a kiadásokat.

Plusz egy jó tanács!

Aki már levezetett életében legalább egy lakásfelújítási folyamatot, az tudja, hogy bizony mindig vannak váratlan események, amik keresztbe húzhatják a számításokat. Ezek gyakran plusz munkálatokat, vagyis többletköltségeket is jelenthetnek. Egy kertépítésnél is jó lehet ilyen váratlan eseményekre felkészülni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolhatja a munkát. Érdemes a kézhez kapott árajánlatot rugalmasan kezelni, és plusz 10-15 % esetleges kiadással számolni, mert így nem érheti Önt meglepetés és garantáltan elkészülhet időben a kertje. Természetesen mi mindent megteszünk azért, hogy ez a plusz 10-15% végül mégis az Ön zsebében maradhasson…

Szeretne pontosabb képet kapni a kertépítés árakkal kapcsolatban? Szeretné tudni, milyen árakra számítson a  Budapest és környékén? Kattintson és kérjen tőlünk személyre szabott árajánlatot!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!