Hogyan gondoskodjon a vetett fű szépségéről? Karbantartási tippek kerttulajdonosoknak

Ha Ön úgy dönt, hogy kertjében fűmagot vet el, ahelyett hogy a gyepszőnyeg mellett tenné le voksát, nem lesz könnyű dolga. A vetett fű karbantartása, gondos és rendszeres ápolása az első évben a gyepiskola munkatársai helyett Önre hárul. Nem lehetetlen feladat, de időt és odafigyelést igényel.

A szomszéd kertje mindig zöldebb? Mi lenne, ha most Ön nyerné a zöldségi versenyt? A vetett fű karbantartása nem egyszerű feladat, főleg az első évben, de összeírtuk lépésről-lépésre, hogy mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy valóban szép gyep legyen a kertjében. Íme néhány hasznos információ és tanács a Durucz kerttől abban az esetben, ha kihagyná a gyepiskolát, és a kezdetektől fogva saját kezébe venné a füvesítés folyamatát.

A legfontosabb feladat: a vetett fű locsolása

A kertünk megfelelő ápolásának legérzékenyebb összetevője a locsolás művészete. Nem túlzás azt állítani, hogy ez valóságos művészet, ráadásul a kertje jövője múlik ezen, és sokszor nem egyszerű mutatvány beleilleszteni a hétköznapokba az ezzel járó kötelezettségeket.

A frissen kiszórt fűmagot naponta 3-4 alkalommal meg kell öntözni, és ezt a feladatot akkor sem lehet elhanyagolni, amikor már megerősödött a fű. A talaj és a terület adottságaitól is függ a vízhasználat mértékének szükségessége, de egy átlagos esetben az az ideális, ha napi 10 liter vizet szán egy négyzetméterre, ami amellett, hogy nem olcsó mulatság, roppant időigényes feladat is. Érdemes elgondolkodni egy öntözőrendszer beépítésén, mivel ezzel a megoldással nem pazarolja a vizet, ráadásul így a rendszeresség és az egyenletesség is biztosítva van. Az öntözőrendszerbe fektetett pénz a vízszámlán hamar megtérül, ráadásul a gyep rendszeres öntözésével attól sem kell tartania, hogy tönkremegy a pázsit, ha túl sokáig kellett bent maradnia a munkahelyén és nem tudott a kellő időben locsolni.

Mikortól és hogyan kell nyírni a vetett füvet?

A vetett fűmag ideális esetben, megfelelő körülmények mellett a vetést követő 1-2 héten belül kikel, majd a 3.-4. héten eléri 8-10 cm hosszúságot. Ez az az időpont, amely ideális az első fűnyírásra.

Érdemes az első fűnyírás során elektromos vagy motoros fűgyűjtős fűnyírót használnia, mert egy nehéz fűnyíró traktorral könnyen kárt tehet a talajban és a zsenge fűszálakban. Ha füvet nyír, előtte ne felejtse el kikapcsolni az öntözőrendszert, mert egyszerűbb a száraz füvet lenyírni és a nyesedéket is könnyebben összeszedi a fűnyíró.

Az első fűnyírás után a munkafolyamatot hetente meg kell ismételnie. Kiemelten ügyeljen a fűnyíró gép beállítására is, hogy használat után végeredményül 3-5 cm magas fűszálakat kapjon.

A vetést követő első 4-5 fűnyírás ideje alatt a gyepet kímélnie kell. Ez alatt az időszak alatt a fűszálak megerősödnek, Ön pedig végre elkezdheti használni a kertet pihenésre vagy sportolásra.

Lassú víz partot mos: a felülvetés helyes módja

A füvesítés minden tekintetben egy lassú és összetett folyamat, amely rendkívüli türelmet igényel annak minden fázisában. Sokan megijednek, amikor kikelnek a fűszálak, hogy milyen foghíjas a kelés és elkövetik azt a hibát, hogy felszórják. Ön ne tegye! Azért olyan ritkás a kelés, mert a dobozban található fűmagok több különböző fajta fűmagból állnak. Mindegyik eltérő idő alatt csírázik ki, ezért ha megfelelő mennyiségű magot szórt ki a kertjébe, akkor nem kell aggódnia: a 4.-5. fűnyírás után olyan szépen be fog dúsulni a füve, hogy nem kell felülvetni.

Ha pár hét elteltével mégis szükséges az utánvetés, akkor ügyeljen arra, hogy ugyanazt a magkeveréket használja, mint amit a vetés során szórt ki.

Óvja a kertjét és a környezetét!

A gyepszőnyeghez hasonlóan a vetett fűnek sem árt néha egy kis tápoldat. De nem mindegy, hogy mennyit és hova; érdemes az első pár alkalommal szakember segítségét kérni, aki részletesen bemutatja az eljárást.

A füvesítés után a talajra egy úgynevezett „starter” gyeptrágyát kell szórni, ami serkenti a gyep gyökérképződését és javítja a talaj tápanyagellátottságát. Ezt meg kell ismételni 6-8 hetente, mert a talaj a rendszeres öntözés és nyírás miatt folyamatosan veszít a fű számára szükséges tápanyagkészletéből.

Aranyszabály, hogy a műtrágyát kerülni kell! Lehet, hogy szembe jött Önnel számtalan, különböző fórumokon a műtrágyareklám, melyben dicshimnuszokat zengenek a termékről, de egy valamirevaló kertépítőtől biztos, hogy soha nem hallana szívélyes ajánlást. Kizárólag szerves granulátumot használjon a gyeptrágyázás során, mert a műtrágyák kiölik a talajból a hasznos állatokat és gombákat, valamint szikesitik a talajt. Kerülje a hosszú lebomlású gyeptrágyákat, mert a folyamatos öntözés miatt ezekből gyorsan kimosódig a nitrogén, ami a gyep számára a legfontosabb tápanyag.

Valójában az egész bolygó érdeke is, hogy minden kerttulajdonos ellenálljon a műtrágya kísértésének, ezek a termékek ugyanis kőolajszármazékokból készülnek, és előállításuk, valamint használatuk is káros a környezet számára. A szerves trágyák használatával hozzájárul a Föld fenntarthatóságához is.

Első idők: zéró gyepszellőztetés

Van egy jó hírünk is az Ön számára: a gyepszellőztetéssel eleinte nem lesz gondja. A vetett füvet az első 1-1,5 évben nem kell szellőztetni, mert nem elég erős a gyökérzete az eljáráshoz, ráadásul ilyen rövid idő alatt nem halmozódik fel annyi filcréteg a talaj felületén, hogy a gyepszellőztetésre szükség legyen.

A szép gyep titka: Durucz kert

Hogyan szabaduljon meg a gyomnövényektől?

A vetés időpontjának megválasztásától függően jönnek elő a gyommagok is. A természet törvénye szerint a tavaszi vetésnél kevesebb, míg az őszi vetés során több gyommag képes egyszerre kicsírázni a fűmaggal együtt, de nem kell megijednie: a legtöbb gyomnövény (disznóparéj, porcsin, parlagfű és társai) az első 2 – 3 fűnyírást követően nem nő vissza.

Ha a 4.-5. fűnyírás után marad még olyan gyom, ami ellenáll a fűnyíró éles pengéinek, azt javasoljuk, hogy két kézzel essen neki a kártékony növények kiirtásának. Kerülje a vegyszeres gyomirtást, mert az kárt tesz a zsenge fűszálakban is, és a környezetnek sem tesznek jót.

Négylábúak bevetésre készen

A kutya lelkesen csahol a zöldellő kert láttán? A vetett fű esetében türelemre kell intenie a négylábúját. 2-3 hónapnak is el kell eltelnie ahhoz, hogy a házi kedvenc birtokba vehesse újra a kertet. Akinek nincs ideje vagy lehetősége arra, hogy a kutyáját ilyen hosszú ideig elzárva tartsa a kerttől, annak azt javasoljuk, hogy mondjon le a vetett fűről, a gyepszőnyeg esetén csak 2-3 hetet kell várnia a kutyusnak arra, hogy terepszemlét tarthasson.

Amennyire lehet, a saját, illetve szomszéd macskáját is érdemes távol tartani a frissen telepített gyeptől, hiszen a fellazított talajt könnyen macskavécének nézik, ami önmagában sem kellemes, de a végterméket utána el is kaparják, amivel kiáshatják a zsenge fűmagokat. Természetesen tudjuk, hogy ez nem lehetséges 100%-osan, de esetleg megkérheti a szomszédokat, hogy pár napig ne engedjék ki a cicát.

Röviden ennyit tudunk tanácsolni a kezdő kerttulajdonosoknak; ha a füvesítés során további ötletekre, kivitelezésre vagy karbantartási segítségre van szüksége, akkor a Durucz kert csapata áll a rendelkezésére!

Füvesítés fortélyai. Tanácsok, hogy mire figyelj oda füvesítés előtt

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!