Milyen a jó kerti világítás?

Röviden: hangulatos. Egy kertnek nem csak nappal kell szépnek lennie, hanem este is. Nincs is annál jobb, mint egy hosszúra nyúlt nap végén a kertben ücsörögni szeretteinkkel, barátainkkal és egy pohár borral. Annak is megvan persze a hangulata, ha sötétben beszélgetünk, és alig látjuk egymást, de mégiscsak jobb, ha van némi világítás is:) A mai cikkünkben az ideális kerti világításról beszélgetünk.

Egy ici-pici udvart is hangulatossá tud tenni néhány jól elhelyezett fényforrás, és a legszebb kertet is tönkre teheti, ha csak úgy „legyenvalami” alapon választ kerti világítást. Ám még mielőtt belelkesedne, és rákattintana a pinterest-re, hogy kerti világítás ötleteket nézzen, érdemes figyelembe venni a kert adottságait és a család igényeit – nem minden jó ugyanis, amit a neten talál. Segítünk néhány dolgot átgondolni, mielőtt elmerülne a kerti világítás világában!

Mit világítsunk ki? Mennyi ideig égjen a lámpa?

Melyik a kert legszebb része? És melyiket használják esténként is? Melyik az a rész, ahol csak „átutazóban” vannak, és melyik az, ahol hosszabb időt töltenek?

Fölösleges például egész este kivilágítani a bejárati ajtóhoz vezető utat vagy a kocsibeállót, ha csak pár percet használják. (Sőt, a kocsibeállót sokszor eleve fölösleges megvilágítani, hiszen az autó saját fényekkel érkezik). Ezeknek a részeknek a megvilágítása inkább funkcionális jellegű, fontos, hogy ott jól lásson, ne kelljen attól tartani, hogy megbotlik valamiben. Ide érdemesebb tehát mozgásérzékelős lámpákat tervezni, amiknek elég erős a fénye, és csak annyi ideig világítanak, amíg feltétlenül muszáj. Ez alól természetesen kivételt képeznek azok a járdák, ösvények vagy kocsibeállók, amik vizuálisan a kert fontos részei, és megérdemlik az esti „díszkivilágítást”. Az utakat megvilágíthatja állandó jelleggel, kandeláberekkel vagy napelemes, leszúrható lámpákkal. Sőt, akár kombinálhatja is az állandó, halvány hangulatfényt az erősebb, mozgásérzékelős lámpákkal.

A terasz, a pad vagy a tűzrakóhely környékén általában több időt tölt a család, és fontos, hogy lássanak valamennyire, de nem kell fényárba borítani az egészet. Itt inkább a hangulatvilágításnak van nagyobb szerepe, ami állandóan ég, de nem túl erős, nem túl bántó a fénye. A félhomály általában meghozza a hangulatot az elmélyült beszélgetésekhez, romantikus suttogásokhoz. Ha azonban főzni is szeretne sötétedés után, nem árt, ha van egy nagyobb erejű lámpa is, amivel megvilágíthatja a „munkaterületet” – majd, ha kész az étel, a vacsorához egyszerűen lekapcsolhatja.

A kerti világítási elhelyezésének szempontjából a harmadik fontos kérdés az, hogy mit szeretne még látni: egy jól elhelyezett lámpa vagy fényfüzér felhívhatja a figyelmet a kert legszebb pontjaira, egy szép fára, bokorra, vagy akár egy kisebb szoborra. Ha a kertben tó van – különösen, ha csobogó is tartozik hozzá – akkor pedig szinte kötelező ezt a megfelelően kivilágítani, hogy este is gyönyörködhessen benne!

2. Milyen típusú lámpa kerüljön a kertbe?

A kerti világítás megtervezésénél nagyon fontos, hogy olyan lámpatesteket és izzókat válasszon, amik bírják a kinti időjárási viszonyokat. A fedett helyre (például teraszra, erkélyre) kihelyezett lámpáknak általában csak a téli hideggel kell megbirkóznia, de a többi világítótestnek eső- és porállónak is kell lennie. A kerti világításnak legalább IP44 védelemmel kell rendelkeznie!
Fontos, hogy nem csak a lámpának kell kibírnia az időjárás viszontagságait, hanem a kábeleknek, csatlakozóknak is. Ha kinti konnektorról akarja üzemeltetni a kerti világítást, akkor pedig különösen oda kell figyelnie ennek védelmére is.

Választhat persze olyan megoldásokat is, amiket mindig be kell vinni a lakásba – például beltéri lampionokat, fényfüzéreket – de ha gyakran használják a kertet, akkor egy idő után kényelmetlen lesz folyton ki-be pakolni. Ez a fajta kerti világítás szokott egy idő utána  garázsnak valamelyik eldugottabb dobozában tönkremenni, anélkül, hogy kettőnél több alkalommal használták volna.

3. Milyen színű legyen a kerti világítás?

Míg a lakásban elsősorban funkcionális alapon választunk lámpákat, a kertben sokkal szélesebb a lehetőségek tárháza. Hiszen ha a tábortűz mellé csak hangulatfény kell, nem muszáj, hogy az fehér legyen, sőt! A fák, bokrok mellett egyaránt jól mutatnak az enyhén kékes és az enyhén sárgás árnyalatok, az ösvény mellé kerülhet lilás fény, a padhoz enyhén vöröses. De használhatunk lampionokat, fényfüzéreket is, amelyeknek mindegyik eleme más-más színű, ezzel igazán vidám hangulatot varázsolva a kertbe.

4. Mesterséges vagy természetes fény?

Sokan úgy vannak vele, hogy éppen elég fényt ad a tábortűz, vagy néhány leszúrt fáklya, ami amúgy sem árt a rovarok távol tartására. Ez így is van – feltéve, hogy kicsi a kert, és főleg felnőtt emberek vesznek részt a kerti partin. Ám ha kisgyermek, vagy kutya van a társaságban, akkor a fáklya már korántsem tűnik olyan jó ötletnek, a sötétben pedig bajos lehet visszabotorkálni a házig, ha mosdóba kell menni. Ezért mindenféleképpen érdemes legalább minimális kerti világítást kiépíteni.

Az extrém megoldások kedvelőinek…

Ha a webshopokban, boltokban található kerti világítás milliónyi terméke közül sem tud választani, vagy valami ennél is látványosabbat szeretne, kipróbálhatja a fluoreszkáló dekorációt is, a szomszédok garantáltan elsárgulnak majd az irigységtől! Lehet már kapni fluoreszkáló járólapokat, térköveket, köveket és virágcserepeket, hogy csak az első találatokat említsük. Világító kavicsokkal a legsötétebb éjszakákon is könnyű lesz megtalálni a virágágyás szélét. Igazán türelmesek vegyíthetik is a kettőt és mozaikot is készíthetnek az ösvényre hagyományos, és fluoreszkáló kavicsok felhasználásával – nappal is gyönyörű lesz, éjszaka pedig egyenesen lenyűgöző!

Ha Ön inkább a természetesebb hatás és a DIY híve, saját maga is készíthet kerti hangulatvilágítást, például ha elemes fényfüzért tesz egy borosüvegbe, vagy befőttesüvegbe és elhelyezi a kert különböző pontjain. Hangulatos lehet az is, ha egy létrát, vagy szekérkereket díszít a füzérrel, de az egyik kedvencünk, amikor a füzér „kiömlik“ a locsolókannából, mintha ezernyi apró vízcsepp lenne. Ezek természetesen nem helyettesítik a „rendes“ kerti világítást, de dekorációnak illetve hangulatfénynek nagyon jó ötletek!

Legyen a kerti világítás energiatakarékos!

Miért fizetne horror-összegeket, ha nem muszáj? A jól megtervezett kerti világítás szinte fel sem tűnik a villanyszámlán. Sok helyen elég a napelemes lámpa, ami semennyi áramot nem használ, viszont erősen időjárásfüggő. Ha egy esős nap után szeretne kiülni a kertbe, hogy élvezze az illatokat és a friss levegőt, valószínűleg a lámpák nem fognak világítani. Javasoljuk, hogy csak kiegészítő fényeknek használja a napelemes rendszereket, ne erre alapozza az egész kerti világítást!

Világításnak jellemzően elég a 12 voltos, alacsony feszültségű lámpa, halogén, vagy LED izzókkal. Ez utóbbit különösen szeretjük, elsősorban hosszú élettartama miatt: akár 12x tovább tart, mint a halogén izzók. Másik nagy előnye, hogy számtalan formában lehet beszerezni és felhasználni, rengeteg színben. Egy LED szalaggal például megvilágíthatja a terasz szélét, vagy a virágágyás szegélyét, esetleg kis csíkot tehet le az ösvény két szélére.

Milyen kerti világítást használunk mi?

Ha minket bíz meg kertjének kialakításával, nem csak a növényekre és elrendezésükre figyelünk oda, hanem a kerti világítás megtervezését és kivitelezését is ránk bízhatja. Legtöbbször a Garden Lights termékcsaládot választjuk, mert ezt lehet a legegyszerűbben, leggyorsabban és legbiztonságosabban telepíteni, emellett ráadásul szép és többféle stílus közül is választhatunk. Nagyon sok lámpa van a palettájukon az irányfényektől kezdve az állólámpákon és a hangulatvilágításon át a reflektorokig, sőt, még víz alatti világítást is kínálnak. Természetesen, ha a megrendelőinknek konkrét elképzelései vannak, akkor más gyártók termékeivel is szívesen dolgozunk, de ha minket kérdeznek, szerintünk ez a legjobb 🙂

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!