A gyepszőnyeg karbantartása – mire figyeljen oda, hogy zöld legyen a kertje?

A gyepszőnyeg mellett tette le a voksát, mert gyors és egyszerű megoldásnak tűnik? Gratulálunk, jól döntött! Telepítése egyszerű, ám ha azt akarja, hogy hosszú távon szép legyen, oda kell figyelnie néhány dologra. Mai cikkünkben bemutatjuk a gyepszőnyeg karbantartásának legfontosabb lépéseit!

Egy gyors ismétlés a kezdetekhez: ugye nem felejtette el, hogy a gyepszőnyeget március közepétől december elejéig lehet telepíteni? Ezen belül azonban ez a tevékenység nincs időszakhoz vagy napszakhoz kötve, reggel-délben-este bármikor nekikezdhet. Kiemelten fontos viszont, hogy utána napi háromszori-négyszeri öntözéssel, lehetőleg automata öntözőrendszer bevezetésével megelőzze a gyepszőnyeg kiszáradását. Ez eleinte hihetetlen macerának tűnhet, de nem érdemes elhanyagolni, mert ezzel alapozza meg a gyep későbbi szépségét.

Mikortól lehet birtokba venni a lerakott gyepszőnyeget?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amikor gyepszőnyeget telepítünk a megrendelőinknek. A rossz hír az, hogy a gyepszőnyeg az első időszakban érzékeny eleme lesz kertjének, bár lényegesen kevesebb ideig kell kímélni, mint a vetett fűből kialakított pázsitot. A lerakása után nagyjából 2-3 hetet vesz igénybe az a folyamat, amelynek végére a fűszálak teljesen legyökeresednek, és a kert elválaszthatatlan részei lesznek. Ön is könnyedén megállapíthatja, mikor következik be ez a változás, csak annyit kell tennie, hogy a kert egyik félreeső sarkában néha megpróbálja majd megemelni a gyepszőnyeget. Ha eljön az a nap, amikor a tekercs sarkát már nem tudja felemelni, akkor elérkezett a várva várt pillanat: a gyökerek már átszőtték a talajt, így a kert birtokba vehető. A folyamat lezárását össze kell hangolnia az öntözés gyakoriságával is: az öntözőrendszert a napi 3-4 öntözésről át kell majd állítania napi 1-2 öntözésre, mert ezzel a váltással a fű gyökereinek lefelé való növekedését hatékonyabban tudja majd ösztönözni. 

Gyepszőnyeg

Fűnyírás-kisokos

Az ideális gyeptakaró kialakításához elengedhetetlen a precíz és rendszeres fűnyírás. Ha a fű eléri a 6-8 cm magasságot, de még nincs legyökeresedve a gyep, akkor is be kell üzemelnie a fűnyírót! Nem kell aggódnia, a fű meg fog birkózni ezzel a mértékű terheléssel, egész nyugodtan lenyírhatja 3-5 cm magasra. A fű növekedésének függvényében, ettől kezdve körülbelül hetente egyszer meg kell ismételnie a munkafolyamatot. Az első és a rendszeres nyíráshoz benzines, elektromos vagy akár robotfűnyírót is használhat, viszont a gyökeresedésig ne alkalmazzon fűnyíró traktort, mert a gép súlya miatt egyenetlen lesz a talaj.

Fontos, hogy mielőtt nekiállna füvet nyírni, kapcsolja ki az öntözőrendszert, hogy megkönnyítse a dolgát: Ön is időt spórol a száraz fűvel, mert könnyebben le tudja nyírni, és a fűnyíró is kevesebbet bajlódik majd nyesedékekkel.

Nincsen zöldellő pázsit gyeptrágya nélkül

A gyepszőnyeg lerakása után minden kertépítő kiszór a gyepfelületre egy úgynevezett „starter” gyeptrágyát, ami serkenti a gyep gyökérképződését. Ezt a munkafolyamatot 6-8 hetente érdemes megismételni, hiszen a rendszeres öntözés és nyírás miatt a talaj tápanyagtartalma folyamatosan csökken, ezért ezt pótolni kell annak érdekében, hogy hosszú ideig szép zöld maradjon a pázsit.

A pázsit mellett legyen a szíve is zöld!

Ha az Ön számára is fontos a környezettudatos életmód, akkor a kerti pázsit gondozása során igyekezzen kerülni a műtrágya használatát. Ha ezzel az anyaggal gondozza kertjét, a pázsit zöld csillogása hamis lesz, és könnyen megeshet az is, hogy tündöklése csupán rövid ideig tart. A szerves granulátummal szemben ugyanis a műtrágyák kiölik a talajból a hasznos állatokat és gombákat, ráadásul szikesitik a talajt, ezzel könnyedén megpecsételheti a kertjében uralkodó ökoegyensúly sorsát.

Tudta, hogy a szintetikus műtrágyák kőolajszármazékokból készülnek? Mi kertépítők és kerttulajdonosok elvileg szeretjük az egészséges növényeket: fogjunk hát össze a bolygó megmentéséért, és ne csak a kertünk, a szívünk is legyen zöld! A tudományos kutatások, és a kertészettel foglalkozó lelkiismeretes szakemberek tapasztalata egyöntetűen bizonyítja, hogy a szerves trágyák használatával hozzájárulhat a föld fenntarthatóságához.

Kerülje a hosszú lebomlású gyeptrágyákat is, mert a folyamatos öntözés miatt ezekből gyorsan kimosódik a nitrogén, ami a gyep számára a legfontosabb tápanyag.

Mindig zöld gyepszőnyeg

Zöld gyepszellőztetés nélkül(?)

A frissen telepített gyepszőnyeget az első 1-1,5 évben nem kell szellőztetni, mert nem elég erős ahhoz a gyökérzete, hogy egy ilyen strapát kiálljon. Ebben az időszakban gyenge ellenálló képessége miatt kímélni kell. Fontos kiemelnünk, hogy a munkafázis elvégzése nem csak nem ajánlott, hanem egyenesen tilos és valójában nincs is szükség rá. Ilyen rövid idő alatt ugyanis nem halmozódik fel annyi filcréteg a talaj felületén, hogy az gyepszellőztetést igényeljen.

Mit csináljon a gyomokkal a fűben?

Egy jól előkészített talajból alulról nem jöhetnek fel gyomok, a gyepszőnyegnek pedig nem szabad ilyet tartalmaznia. Ha valamilyen gyom mégis belekerül a zárt gyepszőnyegbe, azért csakis a levegő lehet a ludas. A gyommagok ugyanis vándorló hajlamú, fürge kis növények, és képesek akár 2-3 km távolságból is bekerülni kertünkbe a széllel. Ha gyomot talál a kertben, akkor extra időráfordítást igényel a gyep gondozása: azokat minden fűnyírás előtt kézzel kell kihúzni. Ha olyan sok van a gyepben, hogy a kézi gyomlálás már nem jár sikerrel, akkor használjon szelektív gyomirtó szert, de ezt tényleg végső megoldásnak javasoljuk csak.

Kutya a gyepszőnyegen (!?)

A házőrzőnk a legtöbb háztartásban családtagnak számít, akitől nem szívesen vonunk meg semmit – még a kertben szaladgálást sem. Ha kutyája imád kint lenni, Ön pedig szeretne zöld kertet, akkor mindenféleképpen a gyepszőnyeget ajánljuk a vetett fűvel szemben, ezt ugyanis kevesebb ideig kell kímélni. De ez nem azt jelenti, hogy nem kell kímélni! A legyökeresedésig nem ajánljuk sem embernek, sem állatnak, hogy tartósan a fűre menjen, mert a folyamatos járkálással könnyen tönkre teheti a friss gyepszőnyeget. Utána pedig természetesen fontos, hogy leszoktassa a kutyát a kaparásról, ásásról, hiszen mondani sem kell, mekkora kárt tesz ezzel a fűben. 

Ha a fenti jótanácsokra odafigyel, akkor sokáig élvezheti a frissen lefektetett gyepszőnyeg szépségét, és kertjének üde, zöld színét. Ha a kivitelezés vagy karbantartás során segítségre van szüksége, akkor a Durucz kert csapata szívesen áll a rendelkezésedre!

Néhány jó tanács, hogy mikor és hogyan kell gyepet szellőztetni

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!