Fűnyíró kisokos az elszánt kerttulajdonosoknak

A kerttervezés és -rendezés nem könnyű feladat. Ha pedig végre elkészült az otthoni paradicsom, akkor bizonyára szeretné megőrizni annak szépségét hosszú időn át, ehhez pedig érdemes pontosan tudni, hogy mit és mivel érdemes karban tartani. 2 részes bejegyzésünkben segítünk eligazodni, hogy milyen fűnyírót érdemes választania a kert adottságainak megfelelően, így Ön mindig rendezett és kellemes környezetben élvezheti a szabad levegőt. Kezdésképpen bemutatjuk az elektromos és az akkumulátoros fűnyírókat.

Egy fűnyíró nem fűnyíró?

Kezdjük az elején: tudta, hogy bizonyos helyzetekben kertjéhez több fűnyíró is kellhet?

Ha az Ön kertje nem egy egybefüggő sík füvesített terület, akkor bizony a kert különböző részei, mint a szegélyek melletti részek, a lankás területek, vagy éppen a virágokkal díszített részek más és más fűnyírógépet és technikát igényelnek, hogy megőrizhesse kertje egységes szépségét. De nem csak a kert adottságai, hanem az azt körülvevő környezet is meghatározhatja a fűnyíró típusát. Gondoljon csak azokra a részekre, amelyek távolra esnek a háztól, ahova már a hosszabbító sem ér el. Sőt akár még az Ön életmódja is beleszólhat a döntésbe! Ennek függvényében talán már nem is olyan elképzelhetetlen felvetés a többféle fűnyíró beszerzése. Ha pedig nem szeretne több darabba beruházni, akkor ez az útmutatónk segít, hogy megtalálja a kertjéhez legjobban illőt.

Mire jó az elektromos fűnyíró?

Az elektromos fűnyíró a legszélesebb körben használható típus, ugyanis megannyi előnnyel bír, éppen ezért mi is előszeretettel ajánljuk klienseinknek. Nézzük mik az előnyei:

  • Gyors indítás és leállítás

A benzines fűnyírókkal ellentétben az elektromos változat rendkívül könnyen, csupán egy gombnyomásra elindul, így nem kell hosszasan, már-már izomlázat okozó rántásokkal vesződni.

  • Motorja egyszerű és hosszú élettartamú

Nem utolsó szempont, hogy a megvásárolt darab hosszú ideig segítsen a kerti munkákban. Ha ez Önnek is fontos, akkor ezzel a típussal elégedett lesz. Csupán a pengék élességét kell néha ellenőrizni és szükség esetén újra élezni – más karbantartásra nem is lesz szükség.

  • Könnyű

Senki sem vágyik arra, hogy a fűnyírás felérjen egy erőnléti edzéssel. Az elektromos fűnyírók súlya jóval könnyebb a többiéhez viszonyítva, így akár hölgyek, sőt gyermekek is könnyen használhatják. Persze csak szülői felügyelettel!
A könnyű súly jól jöhet akkor is, amikor a garázsban, vagy a pincében pakolni szeretne és odébb tenné.

  • Környezetbarát
    Nem utolsó szempont az sem, hogy az adott termék milyen terheket ró a környezetre, vagy éppen a személyes egészségünkre. Ezek a típusok nem termelnek kipufogógázokat, így a fenntartható eszközök közé sorolhatóak.

Akkor ez a termék a csúcs? Nincsenek is hátrányai? Sajnos ez nem igaz. Habár a kert legtöbb részét könnyű vele elérni, mégis az egyik nagy hátránya, hogy a tápkábel bizony a fűnyíró után húzódik. Egy sűrűbb kert esetében ez eléggé bosszantó lehet, amikor a kábel fennakad egy bokron, vagy valamilyen növényen. Arról nem is beszélve, hogy egy óvatlan pillanatban a pengék el is vághatják a kábelt. A kábel tehát gondoskodik a környezetkímélő megoldásról, de sokkal több odafigyelést igényel a használójától.

Összességében az elektromos fűnyírót nyugodt szívvel ajánljuk, mert bárki könnyen és kényelmesen használhatja anélkül, hogy az egészséget károsító anyagokat juttatna a levegőbe.
Kerülje az alacsony teljesítményű 1000-1300 Watt teljesítményű darabokat, és inkább márkás termékeket vásároljon, ezek élettartama ugyanis jóval hosszabb, mint az olcsóbbaké.

Az elektromos fűnyírót kevésbé ajánljuk olyan kertekbe, ahol szűkebb járatokat alakít ki a növényzet, ugyanis a kábel könnyen fennakadhat egyes növényeken.

Rendszeres kertfenntartás
Fűnyírás és egyéb kerti munkák

Akkumulátoros fűnyírók

Az akkumulátoros fűnyírókat legtöbben a könnyű használat. Akárcsak az elektromos fűnyírónál, az akkumulátoros fűnyíróra is igaz az összes korábban felsorolt előny, mint a könnyű súly, a gyors indítás és leállítás, a kényelmes és könnyed használhatóság, valamint az olcsó fenntarthatóság.

Ezzel szembe itt nincsen elektromos vezeték, ezért akár dúsabb növényzetű kertekben is kényelmes és biztonságos a használata.

Első hallásra úgy tűnhet, az akkumulátoros fűnyíró megoldja az elektromos fűnyíró összes hátrányát, ami részben igaz is, de sajnos ezzel a típussal nem mindenki érkezett meg a legjobb választásához. Azonban ennél a típusnál is van az a bizonyos, DE….

  • Az akkumulátoros fűnyírók drágák

Aki a lehető legköltségkímélőbb megoldást keresi, annak valószínűleg nem ez a típus lesz a kedvence. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy ez a típus jelenleg még eléggé gyerekcipőben jár, így csak a legnagyobb cégek gyártják, eléggé borsos áron. Előnye ennek viszont, hogy Ön garantáltan professzionális gépet kap a pénzéért.

  • Gondoskodni kell a tartozékokról

Ha pedig a gép magas alapára nem lenne elég, akkor ott vannak a tartozékok árai is, amelyeket be kell szerezni mellé. Ilyen a töltő, valamint az akkupakkok, amelyek ára szintúgy nem túl olcsó.

Összegezve, az akkumulátoros fűnyíró kifejezetten ajánlott azok számára, akiknek a kertjük sűrűbb, sok elemből épül fel (Pl. szegélyek, sziklakertek stb.). A teljes szett (alapgép és tartozékok) beruházási költsége ugyan nem alacsonyak, de ha amúgy is több kertrendező gépet üzemeltetne, vagy tervez beszerezni, akkor rögtön megtérül a kiadás. Az akkupakkok akár több géphez is felhasználhatóak, mint például a sövénynyíró is, így pedig Ön akár több gépet is képes üzemben tartani. Ha pedig így nézzük, a fenntartási költségek eléggé lecsökkennek.

Nem aggódjon, ha mostani két típus között még mindig nem találta meg az Ön számára legideálisabb fűnyírót. Következő cikkünkben még további 3 típus előnyeit és hátrányait fogjuk végig venni pontról-pontra, hogy segítsünk a döntésében.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!