Az igazán látványos kerti tó titkai

kertépítés árak - kertepito.com

A víz évezredek óta nagy szerepet játszik a kerttervezésben, ami nem csoda, hiszen ettől válik a tér igazán élettelivé. Nem csak akkor érdemes belevágni egy kerti tó kialakításába, ha még csak most tervezi a zöldövezetet otthona köré: ez a különleges hangulati elem a régi kertbe is új izgalmat hoz. Bevezetjük a kerti tó megtervezésének titkaiba!

A csobogó hangok, a vízfelszínen megcsillanó napfény teszi teljessé és üdévé a képet: fényeket és állatokat csalogat a kertjébe.

Tudja, hogy mi mindent adhat az, ha víz van a közvetlen környezetében? Egy kerti tó természetes kontrasztot ad a növényeknek és megtöri a térkőburkolat vagy a gyep egyhangúságát. Minden esetben ideális kiegészítője a kertnek, stílustól függetlenül. Ragyogóan illik a mértani-, mediterrán- tájképi vagy a japán irányzatot követő kertekbe is.

Képzelje el, hogy a tavaszi napsütésben, a kerti tó partján egy padról csendben szemléli a vízben úszkáló aranyhalakat és teknősöket. A tavat könnyen összekapcsolhatja egy patakkal, csobogóval vagy akár egy vízeséssel is. Látja már maga előtt? Ez több is lehet mint puszta ábránd, ám a megvalósításhoz érdemes néhány praktikus tanácsot is megfogadnia.

Az elemek harmóniája és dominanciája

Fontos, hogy a vizes elemek a kerttel és egymással is összhangban legyenek. A harmóniához és az elérni kívánt hatáshoz pedig jól át kell gondolnia, hogy a kihangsúlyozni kívánt tereptárgyak hogyan és milyen mértékben domináljanak. Ha például szeretné, hogy jó rálátása nyíljon a víz tükröződésére, akkor a kerti tavat olyan helyre kell terveznie, ahonnan nem takarja el a sűrű növényzet. Ha viszont inkább hallgatni szeretné, mint nézni, akkor egy kisebb nádast is telepíthet mellé.

Durucz Attila, kertépítő

Hol legyen a kerti tó?

Ideális a nyitott, félárnyékos hely. A nagy fák alatti tereket nem javasoljuk, mert a lehulló falevelek ártanak a víz minőségének és élőlényeinek. Fontos, hogy a vízmennyiség ne legyen túl kevés, a mélyebb és sekélyebb részek aránya pedig kiegyensúlyozott legyen. A halastónak minimum 1 méter mélynek kell lennie, de ha teknősöket és koi pontyokat szeretne beletelepíteni, akkor el kell érnie legalább az 1,5 métert, hogy ezzel még télen is fagymentes életteret biztosítson számukra.

A vízi növények és halak viszonya

A vízi növények által izgalmasabb lesz a kerti tó, de észben kell tartania azt is, hogy a vízi növények gyorsan terjeszkednek és megfelelő térre van szükségük, ezért egy kisebb méretű tóból hamar egy bűzlő mocsár lehet. A növények méretének tervezésekor tehát előre tudnia kell, hogy mekkora tavat akar, mert ez alapján tud a szakértő az Ön számára ideális növényzet kialakítására javaslatot tenni.

A vízi- és vízparti növények kiválasztásakor törekednie kell arra, hogy hazai fajokat ültessen, mert az adott időjárási körülmények a számukra a legideálisabbak és ellenállóképességük is magasabb a hazánkban előforduló kár- és kórokozókkal. 

Aranyszabály, hogy a vízi növényeket tápanyagszegény talajba ültesse, mert a dús tápanyagtartalom elősegíti az algák növekedését. A tavi növények folyamatosan tápanyagot vonnak ki a vízből, meg tudják akadályozni az algák elterjedését, így rövid időn belül kialakul a természetes egyensúly.

A növényekkel szemben a színes és kecses mozgású halak tartása nem igényel túl nagy körültekintést. Az aranyhalak ellenállóak, jól alkalmazkodnak az adott körülményekhez, de elengedhetetlen, hogy biztosítsa számukra a búvóhelyet a téli hideg ellen.

A másik legnépszerűbb halfajta, a koi ponty a ponty háziasított, színpompás formája, Japánban a barátság és a szeretet jelképévé nőtte ki magát, így nem csak háziállatként, de szimbolikus kiegészítőként is megállja a helyét. Ez a halfajta szereti a mélyebb, és oxigéndús vízeket.

Mindkét faj esetén fontos az egészséges, tiszta víz, és szépségük is a makulátlan kerti tóban mutatkozik meg a legjobban, ezért a tó vízszűrésére használjon minőségi technikai eszközöket.

Miből épüljön meg a kerti tó?

Kerti tavat kétféleképpen alakíthat ki. Az első és legegyszerűbb az előre gyártott műanyag formák beépítése. Hátránya, hogy a választék nem túl széles, és az árak igen borsosak. Ráadásul csak kis kerti tavat lehet belőle kialakítani: maximális mérete az ilyen előregyártott formáknak 5-10 négyzetméterre tehető.

Ezzel szemben a fóliás kerti tavak nagy szabadságot biztosítanak az Ön számára is, hiszen ezekkel bármilyen méretű és formájú tavat megépíthet. Ha emellett a megoldás mellett dönt, akkor mindenképpen ügyeljen arra, hogy jó minőségű fóliát építsen be a kialakításra szánt kerti tavába, mert az olcsó PVC fóliákat a napsugárzás és a növények gyökerei rövid időn belül kilukaszthatják, és a víz gyorsan elillanhat belőle. Az ilyen kínos és költséges helyzeteket úgy védheti ki a leghatékonyabban, ha a kerti tó szigetelésére gumiból készült fóliát, azaz membránt használ. Ez az anyag több szempontból is előnyös, hiszen a több tízéves élettartama mellett rugalmas, és ellenáll az erős UV sugárzásnak is.

Bármelyik mellett is teszi le végül a voksát, érdemes arra törekedni, hogy az végső soron természetes hatású legyen és illeszkedjen a kert stílusához. Egy jól megépített kerti tó belesimul az őt körülvevő kertbe, és a részévé válik.

A technika ideális alkalmazása

Nem könnyű a tó természetes látszatát megőrizni, miközben a technika által kínált hasznos segítségekről sem akar lemondani. Az áttetsző, tiszta vizet annak forgatása és mozgatása biztosítja, ehhez pedig elengedhetetlen társ egy jó minőségű kerti tószivattyú, aminek a segítségével akár egy patak kialakítása is könnyen megoldható.  Kisebb tavakhoz tökéletesen elegendő egy biológiai szűrő, amivel a zavaros vizet könnyen megszűrheti. Ezek a műszerek a tó partján helyezhetőek el: a belsejükben élő hasznos baktériumok lebontják a vízben található szennyeződéseket és a növények számára tápanyaggá alakítják át azokat. A biológiai szűrőkben található baktériumoknak folyamatos vízellátásra van szükségük, ezért ezeknek a szűrőknek az üzemeltetéséhez is kell egy kerti tószivattyú. A víz mozgásba hozásával már különböző szökőkutak, patakok és vízesések révén is jut oxigén a tóba. Minél nagyobb a vízoxigén tartalma, annál nagyobb a kerti tó öntisztulása. A tavakba tólevegőztető pumpák vagy fúvók segítségével tud extra oxigént juttatni.

Amennyiben lehetséges, minimalizálja a halak etetését, mert így a vízbe juttatott és fel nem használt tápanyag segíti az alga kialakulását. Egy jól megtervezett kerti tó kitermel magából annyi élelmet, hogy az biztosítja a táplálékot.

Egyszerű, de nagyszerű: a karbantartás

Egy kerti tó fenntartásához túl sok munkára nincs szükség, főleg akkor, ha a biológiai egyensúly tökéletesen fennáll benne. A növények metszésén és visszavágásán kívül a szűrő és a szivattyú tisztításán kívül egyéb gondja nincs vele. Ha az Ön tavának környezetében van nagyméretű fa, akkor rendszeresen távolítsa el a belehulló faleveleket, mert a levelek rothadása során a felszabaduló gázok megölhetik a halakat.

Ha úgy érzi, hogy a kerti tó megtervezése, illetve karbantartása túl nagy feladat, ne habozzon, keressen meg minket: nagy tapasztalattal rendelkezünk e téren is, és szívesen segítünk, hogy kertje még hangulatosabb és élettel telibb lehessen.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Menü

Kategóriák

Népszerű bejegyzések

Kérdése van? Írja meg nekünk!

Kövesse munkásságunk!