Lamellás kerítés

Tudjon meg mindent a lamellás kerítésekről, és tekintse meg referenciamunkáinkat!

Lamellás kerítés: miért jó, és hogyan építjük?

Szeretné, ha az idegenek nem látnának be a kertjébe? Szeretne kialakítani egy kis kuckót, kerti zuhanyzót, ahol nem kell kíváncsi tekintetektől tartania? Olcsón és gyorsan akar kerítést építeni? A lamellás kerítés az egyik legjobb választás erre a célra, nem csak az ára, hanem a végtelen variációs lehetőségek miatt is. A mai cikkben bemutatjuk az előnyeit, és azt is, mi mindenre lehet még használni.

Teljesen természetes igény az, hogy az ember saját maga lehessen a kertjében. Hogy nyugodtan napozhasson, pihenhessen, olvasgathasson, anélkül, hogy az utcáról mindenki a képébe bámulna. Nem mindenki szeret állandóan a járókelőkkel vagy a szomszédokkal beszélgetni… Ha egy kis intimitásra vágyik, válassza a lamellás kerítést!

A lamellás kerítés előnyei

 • Olcsó – méghozzá jóval olcsóbb, mintha kőből vagy fából készíttetne kerítést
 • Teljesen átláthatatlan – nem fog senki bekukucskálni a kertbe
 • Árnyékolásra is kiváló, például a medence köré
 • Elemenként kapható, nem kell felesleges métereket megvenni belőle
 • Gyorsan és egyszerűen telepíthető – nem kell hetekig kerülgetnie a munkásokat, a kerítés gyakorlatilag egy fél nap alatt készen van
 • Könnyedén variálható – ha megunta, elbonthatja vagy áthelyezheti
 • Többféleképpen is telepíthető – egy fakerettel egyszerű térelválasztó, de beton alappal és vas szerkezettel komoly, erős kerítés is lehet
 • Kisebb területeket is könnyen leválaszthat vele – így kialakíthat a nagyobb kertben egy intim zuhanyzót, egy kis napozósarkot, vagy játszósarkot a gyerekeknek
 • Fel lehet rá futtatni a növényeket – így extra helyet nyerhet a kertjében a flórának
 • Fából készült, így természetes hatású, minden kertbe jól illik
 • Vékonyabb és vastagabb kivitelben is kapható, attól függően, hogy csak térelválasztónak szánja, vagy telekhatárolónak

Hogyan kell telepíteni a lamellás kerítést?

A kerítéselemeket és a telepítés módját attól függően kell megválasztani, hogy hova kerül, és milyen funkcióra szeretné használni. Ha ideiglenes megoldásnak szánja, kerülhet meglévő drótkerítésre, de tartósabb, ha saját fém- vagy fa oszlopokra rögzíti. Az oszlopoknak minimum 7×7-es vastagságúaknak kell lenniük, de a vastagabb elemeket már inkább 9×9 centis oszlopokra szoktuk rögzíteni, jellemzően L-vas segítségével.

Természetesen a kerítést a földbe is rögzíthetjük, például leáshatjuk vagy lebetonozhatjuk az oszlopokat, illetve talapzatot is készíthetünk neki.

Ötletek lamellás kerítés felhasználására

Azt valószínűleg nem kell kifejtenünk, hogy a lamellás kerítést szinte bárhol használhatja a kertben. Kerülhet rendes drótkerítés mellé, ha nem szeretné, hogy a szomszéd belásson (vagy éppen Ön nem akarja látni a szomszédot), terasz mellé, hogy árnyékoljon és szeparáljon, kutyakennelhez*, ha szeretne egy kis extra árnyékot a kedvencének, vagy akár a kert egy részének leválasztásra.

Fontos azonban figyelembe venni a kerítés tulajdonságait is! A lamellás kerítés tartós, de nem annyira erős, mint például egy drótkerítés, ezért kennelhez csak akkor ajánljuk, ha a kutya nem tud nekiesni, vagy ha a lamellás kerítés a drótkerítés másik oldalára kerül. Az állandó kaparást vagy rágást sajnos nem fogja kibírni!

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a lamellás kerítés gyakorlatilag egy kényelmes létra a macskák számára, tehát ha a saját kedvencét szeretné bent, vagy az idegen bársonytalpúakat kint tartani, akkor valószínűleg nem ez a kerítéstípus lesz az ideális megoldás.

A lamellás kerítések felhasználása

A lamellás kerítések felhasználása szinte kizárólag az Ön fantáziáján múlik. Íme néhány ötlet inspirációnak:

Kerti zuhany

A hely adottságaitól függően elég 1, 2 vagy 3 lamellás kerítéselem, hogy olyan kerti zuhanyt alakítson ki, ahova nem lehet belátni – így akár meztelenül is zuhanyozhat napozás, fürdés után, vagy ha csak egyszerűen szeretné lehűteni magát. Még hangulatosabb lesz a kerti zuhanyzó, ha a külső és a belső oldalára valamilyen nedvességkedvelő növényt futtat fel, ami zöld dzsungelként veszi körül miközben felfrissítheti magát.

Árnyékoló medencéhez

Akár csak egy kis, felfújható medencéje van, akár nagyobb úszómedence van a kertben, jól fog esni, ha a legforróbb napokon az árnyékban hűsölhet. Ehhez szintén elég pár lamellás kerítéselemet tenni az egyik oldalra, vagy akár csak egy kis sarokhoz. Mivel ez a kerítésfajta kiválóan takar is, ezért a szégyenlősebbek is fesztelenebbül fürdőzhetnek – senki nem fogja meglátni Önöket fürdőruhában!

Kerti partikhoz

Ha kisgyermek van a családban, vagy ha a szomszéd panaszkodott már, hogy nem tud aludni a tábortűz fényeitől, akkor hasznos lehet a kerti sütögetőt leválasztani néhány lamellás kerítéselem segítségével. Az isteni illatok és a nevetés természetesen így is kiszűrődik majd, de legalább a világosság miatt nem kell aggódni. Ha pedig egy pár lampiont függesztenek a kerítés belső oldalára, különösen hangulatos teret alakíthatnak ki.

Hangulatos kuckó a kert végében

Ki mondta, hogy az egész kertnek egy nagy térnek kell lennie? Válasszon le egy is, árnyas részt, ahol nyugodtan olvashat, napozhat, vagy egy külön kis birodalmat rendezhet be a gyerek(ek)nek. Ehhez elég pár méter lamellás kerítés, egy pihe-puha pokróc, és egy tálca, amire a hűvös, gyöngyöző limonádét leteheti, hogy semmiért ne kelljen otthagyni a kis birodalmat. Néhány párnával még hangulatosabbá teheti, ha pedig gyereksaroknak szánja, elmaradhatatlan, hogy pokrócból igazi sátrat csináljanak belőle! Így az árnyékolás is meg van oldva, és a gyerekek is lefoglalják magukat a „bunkiban“ egész délután.

Virágzó futónövényekkel igazán mesés hangulatúvá varázsolhatja ezt a kis sarkot! Este pedig a felnőtteké a terep: egy pohár bor, egy színes lampionfüzér, és máris készen van a különleges, romantikus, eldugott randihelyszín.

3D konyhakert

Nincs is jobb érzés annál, mint egy szép, nyári napon a saját kertünkben termett finomságokat majszolni. Megnövelheti a konyhakert méretét, ha az egyik oldalról lamellás kerítés határolja, amire felfuttathajta például a babot vagy a borsót. Ha ügyesen helyezi el, a tövébe telepíthet olyan növényeket, amik nem bírják a közvetlen napfényt, így okosabban használhatja fel a rendelkezésre álló helyet, ahol a család ennivalóját (vagy legalábbis egy részét) megtermeli.

Ez csak néhány a lamellás kerítés felhasználási módjai közül – őszintén mondhatjuk, hogy valóban csak a képzelete szab határt, hogyan alakítja át akár a teljes kertjét ezekkel az egyszerűen, gyorsan telepíthető elemekkel. Nem kell százezreket költenie árnyékolásra, térelválasztásra, vagy arra, hogy korlátozza a belátást – a lamellás kerítés igazán költséghatékony megoldás!

Megfelelő felületkezelésel (UV álló kültéri festékkel vagy lazúrral) pedig hosszú-hosszú időre meg van oldva a kerítés kérdése.

A lamellás kerítés telepítésénél már csak egy egyszerűbb dolog van: ha felhív minket, és ránk bízza, hogy állítsuk be a térelválasztókat, és különítsük el a kert egy részét, vagy egészét a kíváncsi tekintetek elől.

Tippek és tapasztalatok

Kapcsolódó bejegyzéseink

Kertépítés magazinunkban rengeteg inspirációt, ötletet, hasznos, gyakorlati útmutatót talál.

Füvesítés

Térkő burkolatok és kerti utak építése

Sziklakert

Hogyan alakítsa ki a kertjét, milyen stílus most a trendi?

Kerttervezés

Hogyan gondoskodjon a vetett fű szépségéről?

Tudástár

Tudástárunkban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a kertépítéssel, kertszépítéssel és kert fenntartásával kapcsolatban.

Öntözőrendszer

Vállaljuk családi házak, kertek öntözőrendszerének kivitelezését, karbantartását, javítását.

fenyokereg

Fenyőkéreg

Hol és hogyan alkalmazza a fenyőkérget kertjében? A válaszokkal segít Önnek a Durucz kert csapata!

Ajánlólevél

Megrendelőink véleménye

Egyeztessen időpontot,
személyes találkozót!

Legyen Önnek is csodás kertje: hívjon fel, és egyeztessünk egy időpontot, amikor elmeséli álmait!

06 01 234 5678

Kapcsolat

Írja meg kérdéseit!